• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

İzmirli Boyoz Dünya Lezzeti Oldu

İzmirli Boyoz Dünya Lezzeti Oldu
Coğrafi işarete sahip İzmir boyozu, dünya lezzeti oldu. Mim Grup bünyesinde üretimi yapılan Smyrna Boyoz Amerika

Coğrafi işarete sahip İzmir boyozu, dünya lezzeti oldu. Mim Grup bünyesinde üretimi yapılan Smyrna Boyoz Amerika ile birlikte Avrupa'da 6 ülkeye ihraç edilirken yıllık satış adeti 3 milyonu aştı. Smyrna Boyoz'un 4 yeni lezzeti ise gastronomi dünyasından 5 yıldız birden aldı. Mim Grup Ceo'su Musa Turan, “Bir kültür mirası olan boyozumuz İzmir'den dünyaya açıldı” dedi.

1492’de İspanya’dan göç ederek İzmir’e yerleşen Sefaradların kültürel mirası olarak bugüne kadar lezzet yolcuğuna devam eden İzmir boyozu, Mim Grup Ceo'su Musa Turan'ın girişimiyle dünya ligine çıktı. 2014 yılında İzmir'in eski ismi “Smyrna” ve İzmir'in eski tadı “Boyoz”u “Smyrna Boyoz” adıyla Amerika'ya ihraç etti. “İzmir'in eski adı, eşsiz tadı” sloganıyla üretilen Smyrna Boyoz'a kısa süre sonra Yunanistan pazarı da büyük ilgi gösterdi.

500 yıllık geleneğin ürünü boyoz, iki yıl önce Coğrafi İşaret tescili alarak Smyrna Boyoz markası ile, Gaziemir'deki 1000 metrekarelik alanda aylık 680 bin üretim kapasitesine sahip tesiste “Kültür Mirası”na yeni bir yol haritası çizdi. Önce boyozun lezzeti AR-GE çalışmalarıyla çeşitlendirildi. Yüzde 100 el yapımı olarak sadenin yanında ıspanaklı, köz patlıcanlı, zeytinli, beyaz peynirli, labneli, tatlı tahinli, bitter çikolatalı lezzetleriyle boyoz burger ve boyoz pizza satışa sunuldu.

İZMİR'İN KÜLTÜR MİRASI

SwissOtel Büyük Efes'te dün düzenlenen lansmanda ise Smyrna Boyoz'un yeni çeşitleri, gastronomi ve iş dünyasının ünlü isimlerinin beğenisine boyozusunuldu. Karamelli, Hindistan cevizli, Hindistan cevizli-bitter çikolatalı, incirli, elma-tarçınlı, zahterli-labneli, çilekli-labneli, frambuazlı-labneli, misket limonlu ve antep fıstıklı boyozlar tam not aldı. Lansmanda ayrıca  boyozun tarihsel yolcuğunu anlatan animasyon filmi gösterildi. Smyrna Boyozun yalnızca bir lezzet olmadığını özellikle “kültür mirası” yapısıyla büyük önem taşıdığını söyleyen Turan, “O yüzden tüm üretim aşamasını, bu mirası gelecek kuşaklara taşıyacak şekilde yapılandırdık” dedi. Şu an için Amerika ile başlayan ihracatın Avrupa'da 6 ülkeye ulaştığını, üretim kapasitesinin ise yıllık 3.3 milyon barajını aştığını söyleyen Turan, “Üretimin 3 milyon 31 bin adeti ise satıştan oluşuyor” dedi.

KRUVASANI TAHTINDAN İNDİRECEK

Türkiye'de çeşitli büyük marketlerde boyozu donuk olarak satışa sunduklarını, önümüzdeki yıl ise 81 ildeki süpermarketler aracılığıyla Smyrna Boyoz'un her eve ulaşacağını belirten Turan şöyle devam etti: “Boyozda her ülkenin kendine has tadını yakalayarak dünyadaki metropol kentlerde var olmak istiyoruz. Hedefimiz önce Avrupa'da ve Amerika'da büyümek, daha sonra Çin'e kadar gitmek. Bu sadece bir lezzet değil, kültür hareketi. Kruvasan da aynı toprakların kültürü ama bugün Fransız ürünü olarak biliniyor. Boyozumuza sahip çıkmak işte bu yüzden çok önemli"

DERS KİTAPLARINDA

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, 2019-2020 eğitim yılında gıda teknolojisi ile yiyecek-içecek hizmetleri bölümlerinin ders kitaplarına, boyozun da içinde bulunduğu Coğrafi İşaretler ve Türk Mutfağı başlıklarını ekledi. Bu alanlarda eğitim gören 65 bin öğrenci boyozla ilgili tüm ayrıntıları öğrenecek. Turan, “Ders kitaplarına giren, 4.5 milyon İzmirlinin tamamının sevdiği bir lezzeti artık tüm dünya biliyor. Boyoz severler artık gittikleri yerde İzmir kültürünü hissedecek, İzmir lezzetini bulabilecek” dedi.   /EGE BASIN GRUBU 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894