• BIST 10158.44
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İzmir’de 3 Bin 800 Kişi Organ Nakli Bekliyor

İzmir’de 3 Bin 800 Kişi Organ Nakli Bekliyor
Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Ege Üniversitesi ve Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği katkılarıyla, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf V

 Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Ege Üniversitesi ve Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği katkılarıyla, Ege Üniversitesi  Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde “İyilik:Sağlık” adlı 2. Organ Bağışı ve Nakli Sergisi açıldı. 

Sergi açılışına Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğdu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ve İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu katıldı. Sergi sonrası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğilmez’in ekibinden oluşan Korneanın Sesi, organ bağının önemini vurgulamak adına konser verdi.

Açılış konuşmasını yapan sergi operatörü Necla Göyer,  “İyilik:Sağlık” adını verdiğimiz sergide organ naklinin neresinde iyilik var derseniz nakile katkı sağlayan herkesin içinde iyilik var” dedi.

“İZMİR’DE ORGAN NAKLİ BEKLEYEN KİŞİ SAYISI 3 BİN 800”
Organ Haftası nedeniyle burada bulunduklarını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu “Organ bağışı çok önemli bir konu. Biz bu konuyu sadece bir hafta değil bütün bir yıl ele almalıyız. İnsanlara en mutsuz anlarında yol göstermek, ışık olmak maddi ve manevi olarak çok güzel bir duygu. Yıl boyunca otuz ilçemizde farklı faaliyetlerle bu konuyu ele alıyoruz. İzmir 4 yıldır bağış sayısında birinci şehir. Umarız donör sayısında da istediğimiz sayıya ulaşırız. Sağlık Bakanlığı’nın bünyesinde 9 koordinasyon merkezi hizmet vermekte ve yıl boyunca organ bağışı ve nakil konusunda halkımızı bilgilendirmekte. İzmir’de organ naklini bekleyen kişi sayısı 3 bin 800, Türkiye genelinde ise 25 bin’in üzerinde. Bu kadar kişi beklerken her gün 5 kişi sadece organ nakli sırasından dolayı hayatını kaybediyor. İyilik bizim dinimizde de olan bir şey. Biz toplum olarak el uzatmayı severiz ancak bizim birinci gayemiz sağlıklı yaşamı öğretmektir. Sağlıklı yaşayan bir birey organ nakline ihtiyaç duymaz. Karşıyaka’da organ bağışı hatıra ormanımız var. Kurumlara tebrik yolladığımızda o kurum adına 5 fidan dikerek organ bağışına dikkat çekiyoruz. Her konuda yanımızda olan Ege Üniversitesi’ne şükranlarımı sunuyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”  dedi.
 
 “SAĞLIK ALANINDA GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNDEYİZ”

Organizasyonda emeği geçen herkese şükranlarını sunan Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan ise  “Organ nakli konusunda önemli adımlar atıyoruz. Ülkemiz sağlık alanında çok önemli mesafeler kaydetti. Gelişmekte olan ülkeler arasında olsak da sağlık alanında gelişmiş ülkeler seviyesinde olduğumuz biliniyor. Ancak hala başaramadığımız alanlar da var; bunlardan birisi organ nakli. Yabancı ülkelerde bu oran çok yüksek ama kadavradan nakil oranı yüksek. Biz canlıyken organ bağışlamayı seviyoruz, böyle bir tezatlık var. Bu konuda sağlık teşkilatımızın ve diyanetimizin sorumluluğu var fakat en büyük etken bilgi eksikliği veya yanlış bilgi. Kimisi organlarının canlıyken alınacağını sanıyor, beyin ölümünün veya bitkisel hayatın ne olduğunu bilmiyor. Biz de bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu yanlışların düzeltilmesi gerektiğini hissettik ve bu yönde çalışmalar başlattık. Arkadaşlarımız halkı bilinçlendirmek adına sunumlara gidiyor, toplantılar yapıyor. Dün aldığım bilgilere göre 81 etkinlik gerçekleştirmişiz. Mayıs ayından bu yana ilçe sağlık olarak 829 organ bağışçısı edinmişiz. Sağlık yönünden güçlü bir altyapımız var dolayısıyla bu gücümüzü daha da ileri götürmek istiyoruz. Arkadaşlarıma farkındalık yarattıkları için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. (CÇ-GA-MK/OK) / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894