• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

İZSU bütçesi onaylandı, yatırıma devam

İZSU bütçesi onaylandı, yatırıma devam
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün 14 milyar liralık 2023 yılı mali bütçesi kabul edildi. Bütçenin yaklaşık 8 milyar liralık kısmı kentsel yatırımlara ayrıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün 14 milyar liralık 2023 yılı mali bütçesi kabul edildi. Bütçenin yaklaşık 8 milyar liralık kısmı kentsel yatırımlara ayrıldı.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayına sunmak üzere hazırladığı 2023 Mali Yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis toplantı salonunda yapılan İZSU Genel Kurulu'nda kabul edilen 14 milyar liralık İZSU bütçesinin yaklaşık 8 milyar liralık kısmı kentsel yatırımlara ayrıldı. Bütçe kapsamında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin revizyon çalışmaları ile Aliağa Yenişakran Atıksu Arıtma Tesisi gibi önemli projeler hayata geçirilecek. Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi ile Ayrancılar Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. etap inşaatları tamamlanacak. Yıl içinde 53 paket atık su arıtma tesisi kurulacak. İZSU Genel Müdürlüğü 2023 yılında 270 kilometre de yağmursuyu ayrıştırma hattı yapacak.

Aydın: “Bunun adı partizanlıktır”
2023 yılı bütçesi hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, bütçedeki giderlerin başında enerji maliyetlerinin geldiğini söyledi ve bunun büyük bir yük oluşturduğunu belirtti. İZSU'nun 2023 yılında yapacağı projelerden bahseden Aydın, belediyeler arasında adaletsizlik yapıldığını söyledi.   Aydın, “İller Bankası bütün belediyelere nasıl davranmış buna baktım. 2021 yılında İller Bankası, belediyelerin bin 156 projesine destek kararı vermiş krediyle. Yüzde 94.2'si Cumhur İttifakı belediyelerine ait. Sadece yüzde 4.3'ü CHP'li belediyeler. Oysa CHP'li belediyeler Türkiye nüfusunun yüzde 52'sini yönetiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 432 milyon lira nakdi yardım yapmış belediyelere. Tamamını Cumhur ittifakı belediyelerine yapmış. Bunun adı partizanlıktır” dedi.

“1,4 milyar liralık ilave maliyet çıkaran siyasi anlayışla karşı karşıyayız”
İzmir'de suyun yüzde 55'inin yeraltı kaynaklarından temin edildiğini, sadece yüzde 45'inin barajlardan karşılandığını söyleyen Aydın, “Suyumuzun yüzde 98-99'unu barajdan değil kuyudan çıkardığımız için yarısına ödediğimiz enerji maliyeti 1,3 milyar lira. Bu İzmir halkının 3 aylık su faturası bedeli. Eğer İzmir halkı suyu barajdan alabilseydi 3 ay suyu bedava kullanabilecekti. Sadece enerji maliyeti farkıyla. Elektriğe yüzde 425 zam. Yetmeyip barajlarımızı da yapmayıp bize 3 ay 1,4 milyar liralık ilave maliyet çıkaran siyasi anlayışla karşı karşıyayız. Mazeret belediyeciliği yapmıyorum, Devlet Su İşleri'nin büyük şehirlere içme suyu temin etme yükümlülüğü var. Suyu temin görevi DSİ’nin, dağıtım görevi su ve kanalizasyon idarelerinindir” dedi.

“Hepimizin boynunun borcu”
Körfezin kirliliğini hep birlikte önlemek zorundayız diyen Aydın, “İzmir'in içme suyu ve sulama suyu ihtiyacı karşılanması için gerekli barajlar yapılırsa, biz de Ankara, İstanbul gibi suyumuzun büyük bölümünü yeraltından değil de barajlardan temin edersek İzmir halkının su için ödediği bedel azalacak. 3 aylık su faturası İzmir halkında kalacak. Kırsal alanda hayvan ve bahçe sulama işinde içme suyu kullanılmayacak. Bu yurttaşlarımızın su ihtiyaçlarını kaçak kuyulardan temin etmek, havzaların su kaynaklarının erimesi ile ilgili sıkıntıları yaşamalarından da kurtulacağız. Bu şehir hepimizin şehridir, bu şehirde yaşayan her yurttaş en kaliteli ve en iyi hizmeti alma hakkına sahiptir. Buraya yapacağını her hizmet, halka yapacağını hizmettir. İzmir halkı hangi partiye oy vermiş olursa olsun aynı suyu kullanıp, aynı faturayı ödeyip, aynı sorunları taşıdığına göre sorunları çözmek de hangi siyasi partiye mensup olursak olalım hepimizin boynunu borcudur.”

Özuslu: “En önemli yaşamsal kaynağı yönetiyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “İzmir önemli bir kent. İZSU İzmir için önemli bir kurum. İzmir'in en önemli yaşamsal kaynağı suyu yönetiyor. Halkımızın sağlıklı içme suyuna kavuşması için faaliyet gösteren, suların arıtılması, temizlenmesi, yeniden kazanılması süreçlerine destek veren, bu anlamda günlük hayatımızın içinde olan bir kuruluşumuz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894