• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye’de her beş çocuktan biri akran zorbalığı kurbanı

Türkiye’de her beş çocuktan biri akran zorbalığı kurbanı
Ebeveynlerin çocuklarının konumunu harita üzerinde anlık olarak takip edebilmelerini sağlayan mobil uygulama Findmykids’in, akran zorbalığı üzerine Türkiye’de gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Findmykids’in Türkiye’deki kullanıcıları arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, okul çağındaki her beş çocuktan biri akran zorbalığına uğruyor. Anne babaların yüzde 3’ü ise kendi çocuğunun zorbalık yaptığını düşünüyor. Ebeveynlerin yüzde 72’si, “Çocuğum zorbalığa maruz kalırsa fark ederim” düşüncesinde. Öğrenciyken kendilerinin de akran zorbalığının kurbanı olduğunu söyleyen anne babaların oranı yüzde 21. 

Ebeveynlerin çocuklarının konumunu harita üzerinde anlık olarak takip edebilmelerini sağlayan mobil uygulama Findmykids’in, akran zorbalığı üzerine Türkiye’de gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Binden fazla Findmykids kullanıcısı ebeveynin katıldığı araştırmaya göre, Türkiye’de ilk, orta ve lise eğitimi almakta olan her beş çocuktan biri okulda akran zorbalığına maruz kalıyor. 

Findmykids’in araştırmasına katılan anne babaların yaklaşık yüzde 21’i çocuklarının okulda akran zorbalığının kurbanı olduğunu belirtiyor. “Çocuğumun başına gelmedi ama okulda bu tür olaylar yaşandığını biliyorum” diyen ebeveynlerin oranı yüzde 63 iken, tanıdığı birisinin zorbalığa uğradığını belirtenlerin oranı yüzde 13 oldu. Yüzde 3’lük bir kesim ise kendi çocuğunun zorbalık yaptığı düşüncesinde. 

Siber zorbalıkta tablo farklı

Araştırmada siber zorbalık konusunun da ele alındığını belirten Findmykids Ülke Müdürü Neşen Yücel, “Akran zorbalığının online versiyonu olarak tanımlanabilecek siber zorbalık konusunda ise daha farklı bir tablo söz konusu. Anne babaların yüzde 71’i çocuklarının siber zorbalığa maruz kalmadığı görüşünde birleşirken, yüzde 6’sı çocuğunun siber zorbaların kurbanı olduğunu belirtti. Çocuğunun siber zorbalığa maruz kalıp kalmadığını bilmediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 23 oldu” dedi. 

Anne babalar farkındalıklarının yüksek olduğunu düşünüyor

Araştırmaya göre ebeveynlerin büyük çoğunluğu akran zorbalığı ve siber zorbalık konularında farkındalık sahibi olduğunu belirtiyor. “Çocuğunuz okulda ya da internet üzerinden zorbalığa maruz kalsa bunu fark edebilir misiniz?” sorusuna ebeveynlerin yüzde 72’si ‘Evet’ yanıtı verirken, yüzde 28’i durumun farkına varamayabileceğini kaydetti.

Ebeveynler de zorbalık kurbanı olmuş

Findmykids ayrıca, ebeveynlerin öğrencilik dönemlerinde akran zorbalığına maruz kalıp kalmadıklarını da araştırdı. Katılımcı anne babalardan kendilerinin de akran zorbalığı kurbanı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 21 iken, yüzde 11’i tanıdığı birisinin okulda zorbalığa uğradığını söyledi. 

Kendisinin zorbalık görmediğini ancak okulunda bu yönde olayların yaşandığını belirten ebeveynlerin oranı yüzde 37 oldu. Yüzde 27’lik kesim, okulunda akran zorbalığı yaşanmadığını kaydetti. Öğrencilikleri döneminde kendisinin akran zorbalığı olarak tanımlanabilecek eylemlerde bulunduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 4’te kaldı. 

Buna bağlı olarak, araştırmada yer alan anne babaların ağırlıklı düşüncesi, kendi öğrencilik dönemlerinde zorbalık olaylarından haberdar olan ebeveynlerinin konuya müdahil oldukları yönünde. Katılımcıların yüzde 54’ü, ebeveynlerinin diğer veliler, öğretmenler ve okul yönetimiyle görüşerek zorbalık olaylarına çözüm aradığını söylerken, ebeveynlerinin konudan haberdar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 32 oldu. Anne babaların yüzde 11’i ise zorbalık kurbanının okul değiştirdiğini belirtti. 

Arkadaşlarından destek almışlar

Araştırma, çocukların zorbalığa karşı arkadaşlarının yanında durmaya çalıştığını da ortaya koydu. Anne babaların yüzde 44’ü, kendi okul dönemlerinde zorbalığa maruz kaldıklarında arkadaşlarının zorbalığı durdurmaya çalıştığını belirtti. Ebeveynlerin yüzde 23’ü yapılanın zorbalık olduğunu düşünmediği için, yüzde 25’i ise çekindiği için arkadaşlarının zorbalığa müdahale etmeye çalışmadığını belirtti. Yüzde 8’lik bir kesim ise arkadaşlarının zorbalık yapan taraftan yana olduğunu söyledi.

Findmykids’in Türkiye’deki kullanıcıları arasından 1.000’i aşkın ebeveynin katıldığı araştırmanın sonuçları:

Çocuğunuzun okulunda akran zorbalığı var mı?
Okulda olaylar yaşandığını biliyorum:%63
Evet, çocuğum akran zorbalığı kurbanı oldu:%21
Evet, tanıdığımız birisi zorbalığa uğradı:%13
Evet, çocuğum zorbalık yapıyor:%3
Okulda zorbalık olayları yaşanmıyor:%0

Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kaldı mı?
Hayır: %71
Bilmiyorum: %23
Evet: %6

Çocuğunuz okulda ya da internette zorbalığa maruz kalsa bunu fark edebilir misiniz?
Evet: %72
Hayır: %28

Siz öğrenciyken okulunuzda akran zorbalığı var mıydı?
Okulumda zorbalık yapıldığını biliyordum: %37
Okulumda zorbalık olayları yaşanmıyordu: %27
Evet, ben de zorbalığa maruz kalıp zarar gördüm: %21
Tanıdığım birisi zorbalığa uğradı: %11
Evet, ben de zorbalık yaptım ve başkalarına zarar verdim: %4

O dönemde çocukların bu konuyu çözebilmesi için anne babalar nasıl yardımcı oldu?
Anne babalar diğer velilerle, öğretmenlerle ve okul yönetimiyle görüşerek olaya dahil oldu: %54
Anne babam akran zorbalığına uğradığımı bilmiyordu: %32
Veliler çocuklarını başka okula aldırdı: %11
Anne babam akran zorbalığı yaptığımı bilmiyordu: %3

Sizin arkadaşlarınızın akran zorbalığına tavrı nasıldı?
Arkadaşlarım zorbalığı durdurmaya çalıştı: %44
Arkadaşlarım zorbalık kurbanına yardım etmeye korktu: %25
Arkadaşlarım yapılanın zorbalık olduğunu düşünmedi: %23
Arkadaşlarım zorbalık yapanın yanında yer aldı: %8

Findmykids’in Türkiye’deki kullanıcıları arasından 1.000’i aşkın ebeveynin gönüllü olarak online anket yöntemiyle katıldığı araştırma, kullanıcı gizliliği hiçbir şekilde ihlal edilmeyecek şekilde gerçekleştirilmiş ve veriler anonim olarak değerlendirilmiştir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894