• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Tarımın Kurtuluş Formülü Profesyonel Çiftçide

Tarımın Kurtuluş Formülü Profesyonel Çiftçide
Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, hayvancılık ve tarımda ilerleminin yolunun profosyonel çiftçilikten geçtiğini söyledi.

Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, hayvancılık ve tarımda ilerleminin yolunun profosyonel çiftçilikten geçtiğini söyledi. Sezer, “Köyde yaşayanla çiftçinin ayrışması lazım. Profesyonel tarım işletmelerine geçmemiz lazım. Yani çiftçiliği sadece köylüler yapar mantığının aşılması lazım” dedi.

GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Uşak 2. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, ilk günden büyük ilgi gördü. Fuarda açtığı stand ile yer alan Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, köyde yaşayan insanların elinin altındaki iki inek, 3-5 koyun veya 10 dekar alanın ekip biçilmesiyle  tarım ve hayvancılığın gelişmesinin mümkün olmadığını söyledil
Sezer, “Mevcut çiftçilikle uğraşan işletmelerin önü açılmalı. Elinde  5-10 hayvanı olan üreticinin bu sayıyı 200’e çıkarması lazım. İçilen sütün kalitesinin artması için tarım işletmelerinin büyüyerek profesyonelleşmesi lazım. Bu dönüşümü Türkiye yapması lazım. Çifçilik hayvancılık profesyonelleşmeli. Türkiye’nin dört bir yanındaki tüketici mercimek bekliyor, mısır bekliyor, süt bekliyor . Verimli olan topraklarımızda mercimek de soya da mısır da hepsini üretiriz. Bunun önünü açılması lazım. Üretim metodları ve teşvik sistemleri gelişmesi lazım” dedi.

Teşvikler konusunda yeni bir  döneme ihtiyaç olduğuna da değinen Sezer, “Büyük işletmelerin kurumlası için yeni bir düzenleme yapılmalı. Örneğin, binlerce insana 30 bin TL verileceğine bir tane işletmeye 300 bin TL verilse daha büyük verim alınır. Büyük işletme kurulsun ve ekonomik girdileri sağlasın ucuz ürün piyasaya sürsün. Bu 30 bin TL verilen genç üreticiler de gelsinler burada çalışsınlar. Avrupa Birliği, Uzakdoğu ve Türki Cumhuriyetler ve Rusya gibi ülkelerle rekabet etmemiz için 2 bin büyükbaş yetiştiren işletmelerle baş etmemiz gerekiyor. Burada 30 bin TL ile en fazla 5 tane hayvan alınır. Rekabet gücü de olmaz” dedi.

GÜZELLER MÜZAYEDESI
Öte yandan fuarda bir ilk gerçekleşti. Büyükbaş hayvanlar açık artırmayla satışa sunuldu.  Uşak ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen müzayedede 22 damızlık düve, tek tek incelenerek görücüye çıktı.  Tek tek alana getirilen ve üreticilerin sunduğu fiyatlarla satışa sunulan damızlıklar  4 bin 250 lira ile 6 bin 600 lira arasında alıcı buldu. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894