• BIST 10877.52
  • Altın 4671.107
  • Dolar 41.1511
  • Euro 47.9039
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 24 °C

Palandöken, “Hurda Araç Teşvik Yasası Acilen Çıkarılmalı”

Palandöken, “Hurda Araç Teşvik Yasası Acilen Çıkarılmalı”
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonomik canlanma, çevre ve trafik güvenliği için hurda araç teşvik yasasının acilen çıkarılması gerektiğini belirtti.

Palandöken, 20 yaşın üzerinde 8 milyona yakın aracın trafikte olduğunu ve bu durumun hem çevreye hem de insan sağlığına zarar verdiğini ifade etti.

Hurda araç teşvik yasasının acilen yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Hurda araç yasası bir an evvel gündeme gelmeli. Geçmiş yıllarda yapılan hurda araç alımları gibi, bu dönemde de önemli bir ihtiyaç söz konusu. Hem yüksek enflasyonla ilgili, hem de piyasaların canlanması açısından bu düzenleme büyük önem taşıyor.Bu araçların ekonomiye, doğaya ve insanlara verdiği zorluklar göz önüne alındığında, böyle bir düzenlemenin tamamen ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor.Trafikte toplam 32 milyon 600 bin araç var. Bunların 10 milyona yakını yerli araç ya da ülkemizde üretilmiş araç. Ayrıca 8 milyon araç 20 yaşın üzerinde, yani hurdaya çıkmayı bekliyor. Bu nedenle hurda yasasının mutlaka çıkarılması gerekiyor” dedi.

“HURDA ARAÇLAR ÇEVREYİ VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHLİYE SOKUYOR”
Hurdaya ayrılmayı bekleyen milyonlarca araç olmasına rağmen yılda 20 milyon ton hurda ithal ettiğimizi hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2018’de uygulanan son hurda teşviki kanunu ile 16 yaş ve üzeri araçlar hurda teşviki kapsamına alınmıştı. Bu kapsamda 16-20 yaş arası 2,6 milyon, 21 yaş üzeri ise yaklaşık 5 milyon olmak üzere toplam 7,7 milyon araç teşvikten yararlanmıştı. Dolayısıyla hem doğayı kirleten hem de aşırı tüketim yapan hurda araçların, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yerini daha güvenli ve konforlu araçlara bırakması şart. Üstelik ülkemize kazandıracağı ekonomik fayda da büyük. Şu anda yılda 20 milyon ton hurda ithal ediyoruz. Bu durum dikkate alındığında, hem ithal ettiğimiz hurdanın azalması hem de ülkemizde hurdalık vaziyette bekleyen araçların ekonomiye kazandırılması daha kârlı bir tablo ortaya çıkaracaktır. Yapılması gereken, hurda araçlarının toplanması ve ithalatın azaltılmasıyla ilgili somut adımlar atmaktır.İnsanlar daha az yakıt tüketen, daha yeni ve konforlu araçlara bindiğinde, enflasyonda da belli ölçüde gerileme olacak veya en azından enflasyonu artıran bir unsur olmaktan çıkacaktır” diye konuştu.

“CAZİP KREDİLERLE ARAÇ YENİLEME SÜRECİ DESTEKLENMELİ”
Hurda teşvik yasasının hem ekonomiye hem de çevreye büyük katkı sunacağını belirten Palandöken,“Ayrıca bu düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, önümüzdeki ay Meclisin açılması sonrasında, trafikteki bu araçların toplanması ve vatandaşların araçlarını yenilemesi sayesinde piyasaların canlanma süreci de hızlanacaktır.Bu süreçte fabrikalar daha fazla üretim yapacak, yerli üretimde ve ithalatta istihdam artacak. Dolayısıyla yeni teknolojik araçların üretimi teşvik edilmiş olacak. Aracını yenilemek isteyenler için cazip kredi alternatifleri de sunulmalı. Faiz oranları düşük tutulmalı ki vatandaşların yeni araç alımları, ekonomiye canlılık kazandırabilsin.Böylelikle piyasaya yeni araçlar ve yeni modeller girecek, yollarımızda daha güvenli, donanımlı ve kazasız bir seyir mümkün olacak. Ayrıca, eski araçların parça maliyetlerinin yüksekliği düşünüldüğünde, yeni araçlarla birlikte önemli bir tasarruf da sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894