• BIST 9681.11
  • Altın 2943.348
  • Dolar 34.71
  • Euro 36.563
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 0 °C

Gıda Fiyatlarındaki Artış 18 Ayın Zirvesini Gördü

Gıda Fiyatlarındaki Artış 18 Ayın Zirvesini Gördü
Gıda sektöründe 2024 yılı hem üretici hem de tüketici açısından zor bir dönemden geçiyor.

Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğinin altını çizen Salon Express’in Kurucu Bora Yamaç, “Bir yandan enflasyonla mücadele eden tüketici zarar görürken diğer yandan da girdi maliyetleri artan üretici de fiyat politikalarını dengelemekte zorluk yaşıyor.” dedi.  

Gıda emtialarının fiyatları yılbaşından beri düzenli olarak artıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) gıda katalogları, Ekim ayında 127,4'e ulaşarak Nisan 2023'ten bu yana en yüksek zirvesini gördü. Gıda fiyatları Mart 2022'deki zirvenin altında kalsa da, bu artışın perakendeye yapısıyla kişisel pazar alışverişlerinde daha yüksek ücretler planlama durumunda kalıyor.

“GIDA SEKTÖRÜ ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”

Bitkisel yağlar, buğday, peynir ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışın, gıda emtia maliyetlerini son 18 ayın en yüksek seviyesine taşıdığını belirten Salon Express’in Kurucusu Bora Yamaç, “Gıda fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle gıda sektörü zor bir dönemden geçiyor. Bir yandan enflasyonla mücadele eden tüketici zarar görürken diğer yandan da girdi maliyetleri artan üretici de fiyat politikalarını dengelemekte zorluk yaşıyor.” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI SAĞLANMALI”

Gıda tüketiminin zorunlu bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Yamaç, “2005 yılından bu yana gıda sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Yaklaşık 6 yıldır da paket servis yapan işletmelere, bulut mutfaklara ve restoranlara paketlenmiş yemek üretimi hizmeti veriyoruz. Tüketiciye doğrudan ulaşan müşterilerimizin de yaşadıkları sıkıntıları doğrudan hissediyoruz. Gıda sektörünün mevcut enflasyonist durumla başa çıkabilmesi için hem kısa vadede hem de uzun vadeli stratejiler geliştirmesi gerekiyor. Sürdürülebilir gıda kaynağının oluşması adına, çiftçilerin üretimi teşvik edilmeli ve aynı zamanda üretici ile tüketici arasındaki bağın güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Girdi maliyetlerinin azaltılması için de sürekli bir işbirliği oluşturmak bu konunun çözümünün en temelinde yatıyor.” açıklamasında bulundu.

MERDİVEN ALTI ÜRETİMLE MÜCADELE VURGUSU

Gıda fiyatlarındaki artışın tüketicileri daha uygun fiyatlı ürünlere yönlendirdiğini belirten Bora Yamaç, “Artan fiyatlar nedeniyle, tüketicilerin harcamalarında daha seçici davrandığı bir dönemden geçiyoruz. Daha uygun fiyatları seçenekler her zaman cazip görünse de bu noktada da gıda sağlığı konusu karşımıza çıkıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde tedarik zincirindeki aksaklıklar ve iklim değişikliği gibi faktörlerin etkisiyle maliyetler yüksek kalabilir. Bir ürünün minimum satış fiyatı da bu etkenler üzerinden belirlenmektedir. Merdiven altı üretim yapan firmalarla mücadele, hem tüketici sağlığını korumak hem de haksız rekabeti önlemek için kritik öneme sahiptir.” Uyarısında bulundu.

“ÇALIŞANLARIN YEMEK ÜCRETLERİ GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR GÖZ ÖNÜNE ALINARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Çalışanların günlük yemek ücretlerine yapılacak güncelleme hakkında da konuşan Salon Express’in Kurucusu Bora Yamaç, “Ocak ayında yapılacak asgari ücret zammı ile birlikte bildiğiniz gibi çalışanların günlük yemek ücretleri de belirlenmiş olacak. Enflasyon hedeflerine uygun olarak yemek bedelinin 2025’te %44 oranında artırılarak 240 TL’ye çıkarılması bekleniyor. Tüketicinin korunması adına bu rakamın da gıda fiyatlarında yaşanan artışlar göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894