• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

Genel Müdür Coşkun, Radyo Hiraş’ta ‘Manisa’da Yaşam’ Programına Konuk Oldu

Genel Müdür Coşkun, Radyo Hiraş’ta ‘Manisa’da Yaşam’ Programına Konuk Oldu
Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Rıfat Emin Uygur ve Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala tarafından Radyo Hiraş’ta yayınlanan ‘Manisa’da Yaşam’ programının konuğu oldu

GENEL MÜDÜR COŞKUN, RADYO HİRAŞ’TA ‘MANİSA’DA YAŞAM’ PROGRAMINA KONUK OLDU

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Rıfat Emin Uygur ve Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala tarafından Radyo Hiraş’ta yayınlanan ‘Manisa’da Yaşam’ programının konuğu oldu. Genel Müdür Yaşar Coşkun, programda MASKİ’nin 17 ilçede yaptığı çalışmaları ve projeleri anlattı.

MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, idare olarak yaptıkları çalışmaları anlatmak için Radyo Hiraş’ya yayınlanan ‘Manisa’da Yaşam’ programının canlı yayınında yer aldı. Programın sunucuları Rıfat Emin Uygur ve Mustafa Pala tarafından MASKİ, yaptığı projeler nedeniyle haftanın kare asına seçildi.  Programın sunucularından Mustafa Pala, “Önemli olan çözüm iradesi olmasıdır. Biz bunu Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’de görüyoruz. Sorunlar elbette ki olacak. Ama sorunu çözecek bir ekip de var” dedi. Uygur ise MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun’un göreve başladığı günden beri eksik olan şeyleri tespit edip, anında yürürlüğe aldığını söyleyerek sözü Coşkun’a bıraktı.  

HİZMETLER YERİN ALTINA YAPILIYOR

Genel Müdür Yaşar Coşkun MASKİ’nin hizmetlerinin önemine değinerek,  şu açıklamaları yaptı: “MASKİ 13 Mart 2014 yılından beri Büyükşehir’in kuruluşuyla beraber hizmet vermeye başlayan bir kurum. 2016 yatırım yılında uygulanan 95 Mahalle Projemiz var. İl genelinde yılların altyapı sorunlarına çare oluyoruz. Altyapılar bundan 40-50 yıl öncesi dönemlerde yapılmış ama o zamanki nüfus yoğunluğu ile şimdiki nüfus yoğunluğunu karşılaştırdığınızda elbette ki yetersiz kalmış. İlimiz Büyükşehir’e dönüştüğünden beri Manisa’nın altyapı hizmetleri kurumumuz altında toplandı. Belki gözle görülebilen bir hizmete rastlayamıyorsunuz. Misal bir sosyal tesis yaparsınız. Oraya gelenler öneminden söz ederler ama yerin altına yapılan yatırımların birçok insan farkına varmaz. Yerin altına 100 kilometre hat döşersiniz. Kimse bunu bilmez. Bu işin cilvesi.”

ATIKSU SORUNUNU ORTADAN KALDIRIYORUZ

Genel Müdür Yaşar Coşkun, çevreci yatırımları ile Türkiye’nin önde gelen idarelerinden biri olan MASKİ’nin yaptığı projeler ile Manisa’nın çehresini değiştirecek dedi. Genel Müdür Coşkun, “Başta Gediz olmak üzere nehirlerimizi ve Manisa’mızı atıksu kirliliğinden kurtarmak için il genelinde mevcut olan ancak maliyeti nedeniyle çalıştırılamayan 13 adet atıksu arıtma tesisini  revizyondan geçirerek işletmeye almış bulunuyoruz. Bu tesislerin bakım ve onarım işletmeleri için yaklaşık 10 milyon lira sözleşme bedelli bir ihale gerçekleştirildi ve Manisa’nın hizmetine sunuldu. Bunun yanı sıra Manisa merkezde bulunan atıksu arıtma tesisinin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle yenisini kurmak için çalışmalar başladı. Ve biliyorsunuz şu anda tesisin inşaatı devam ediyor. Yapımı bittiğinde 2050 yılına kadar Manisa ‘da 960 bin nüfusa hitap edecek. Manisa, merkezin dışında diğer ilçelerden de servis yapılmak suretiyle onların da ihtiyacını karşılayabilecek modern bir tesise kavuşacak” dedi.

MASKİ KENDİ BÜNYESİNDEKİ EKİPLERLE 252 BİN İÇME SUYU VE KANALİZASYON HATTI DÖŞEDİ

Kendi ekiplerinin çalışmaları ile toplamda 252 kilometre hat yenilediklerini söyleyen Genel Müdür Coşkun, sağlıklı altyapı sistemleri inşa ettiklerini ifade etti.  Genel Müdür Coşkun, “MASKİ Genel Müdürlüğü olarak 2 yılda 17 ilçemizde kendi ekiplerimiz tarafından ihale edilmeksizin 120 kilometre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşendi. Bunun yanında içme suyunda Manisa genelinde 132 kilometre içme suyu şebeke hattı döşenerek vatandaşlarımız arasında ayrım yapılmaksızın daha temiz, güvenilir ve kesintisiz su temini sağlandı” dedi.

ALTYAPISI OLMAYAN MAHALLELER MASKİ SAYESİNDE HİZMETE KAVUŞUYOR

Yıllardır hiç altyapısı olmayan mahallelere altyapı hizmet ulaştırdıklarını ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerini modern hizmetlere kavuşturduklarını ifade eden Genel Müdür Coşkun, 95 Mahalle Projesi kapsamında vatandaşlara 457  kilometre hat döşeyerek hizmet götürdüklerini söyledi.  Genel Müdür Coşkun, “Bilhassa köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde hiç altyapısı olmayan mahalleler karşımıza çıkıyor. Altyapı hizmetleri ile yeni tanışan mahallelerimizde, ‘95 Mahalle Projemiz’ kapsamında 351 kilometre kanalizasyon hattı, bunun yanında 457 kilometre içme suyu hattı döşedik” açıklamasını yaptı.

İL GENELİNDE 136 İÇME SUYU DEPOSU YENİLENDİ

MASKİ’nin çalışmaları sayesinde musluktan su içilebildiğini belirten Genel Müdür Coşkun, kendisinin de musluk suyu tükettiğini vurguladı. Genel Müdür Coşkun, “İl genelinde daha sağlıklı su temini için ilk etapta 136 adet içme suyu deposu yenilenmiş. Bunların halini görseydiniz. İnanın su içmezdiniz. Ama şu anda Manisa için öyle bir problem yok. Mesela  ben çeşmeden su içiyorum. Manisa’nın suyu temiz ve içilebilir. Şu anda 200 adet daha depomuzun bakım-onarım ve yenileme işlemleri devam ediyor” dedi.  

10 KİLOMETRE DERE ISLAHI YAPTIK

İdare olarak gözle görülmeyen hizmetler yaptıklarını ifade eden Genel Müdür Coşkun, dere ıslah çalışmaları ile toprak üstünde de vatandaşın can sağlığı ve güvenliği için çalıştıkları hakkında bilgi verdi. “Yer üstünde de yaptığımız çalışmalar var. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımızca gerçekleştirilen ve bugüne kadar maalesef ihmal edilen dere ıslah çalışmalarımız var. 10 kilometre bu yıl içerisinde dere ıslahı gerçekleştirdik. Biliyorsunuz o derelerde şehir için önemli ana arterler. Ve temiz tutulması gereken yerler. Hem hijyen açısından hem de su akışının deşarjı açısından çok önemli. Dere kenarlarımıza korkuluklar da yapıyoruz. Dere kenarlarındaki tehlikenin önüne geçebilmek için 20 kilometrelik korkuluk çalışması yürütüyoruz. Bunlar da bizim görülebilen çalışmalarımızdan.”

AÇTIĞIMIZ SONDAJLAR İLE İLİMİZİN SU İHTİYACINI KARŞILIYORUZ

Manisa’nın su ihtiyacını sondaj kuyuları ile karşıladıklarını söyleyen Genel Müdür Yaşar Coşkun, bin 600 adet faal sondaj kuyuları olduğunu belirtti. Genel Müdür Coşkun, “Su sorunu yaşayan bölgelerimizde toplam 142 adet yeni sondaj açtık. Yeni sondaj kaynakları temin edilmiş. 17 ilçemizde İl Özel idaresi ve Belde Belediyeleri tarafından açılanlar dahil toplam 2 binin üzerinde sondaj kuyusu mevcut. Onun ötesinde bin 800’e yakın sondaj açılmış, bunlardan bin 600’ü faal, 200’ü zaman zaman devreye giriyor” dedi.

GÜNLÜK ÇÖZÜMLERLE BUGÜNE KADAR GELİNMİŞ

Kalıcı çözümlere imza atılması gerektiğini söyleyen Genel Müdür Coşkun, MASKİ olarak bu yönde hareket ettiklerini belirterek şu önemli açıklamaları yaptı: “Bugüne kadar Manisa’da içme suyu için alternatif çözüme yönelik baraj veya su havzası gibi düşünceler maalesef geri plana atılmış. Günlük çözümlerle bugüne kadar gelinmiş. Oysaki Gördes Barajı ile İzmir’e su veriyoruz. Bunlar verilirken ne yapılabilirdi? Tabi kimseyi suçlamıyorum. İzmir’de yaşayan vatandaşlar da bizim vatandaşlarımız. Elinizdeki kaynaktan komşu bir il faydalanırken, yüzde 20’si 30’u Manisa’nın ihtiyacını karşılamak için kullanılabilirdi. Tamamını verseniz bile, yeni birtakım barajlarla böyle daha kalıcı çözümlerle biraz da yer üstündeki kaynaklarla su ihtiyacını karşılamak gerekiyor. İklim değişikliğinden, toprak kaymalarından ve bugünlerde sıkça yaşanan depremlerden dolayı su yatakları değişebiliyor. Yeterli yağmur olmamasından dolayı da sular aşağı doğru çekiliyor. Şunu açıkça söyleyebilirim ki, bu sular bitecek. Ve bir gün petrol savaşı
yerine su savaşları olacak. Su giderek azalan ve çok dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bir şey. İlimiz tarım ili. İçme suyunu tarımsal sulamada da kullanıyoruz. Bu açıdan baktığımızda, içme suyumuz her anlamda değerli.”

İL GENELİNDEKİ SIKINTILAR ADIM ADIM ÇÖZÜLÜYOR

İl genelinde yaşanan su sorunlarına anında müdahale ettiklerini ve kalıcı çözümler için projeler hazırladıklarını ifade eden Genel Müdür Coşkun, önemli yatırımlara imza attıklarını söyledi. Genel Müdür Coşkun, “Hafta sonu Turgutlu’da yaşadığımız arızaya ekiplerimiz 48 saat uyumadan müdahale etti.   Depodan çıkan motorun modeli 1960. Pompaların hepsi birbiriyle eş seviyede değil. Aynı standartta da değil. Kimisi yatay, kimisi dikey. Yedeklemek için pompanın yenisini almak istedik, ancak onu üreten firma da yıllar önce kapanmış. Sadece Ankara’da tamiri yapılabiliyor. Başka yerde arızasını da gideremiyorsunuz. Bu yüzden yeni bir sistem kuracağız.  Siparişini verdik. Önemli merkezlerimizde kullanılan ana merkezlerdeki pompaların yedeklemelerini yapıyoruz. Onlar için ayrı bölümler oluşturuyoruz. Normalde pompalarda vana mevcuttur ve bir arıza yaşandığında oradan suyu keserek, tamirini yaparsınız. Eski model motorlarda vana da yok. Deponun içindeki suyu boşaltmak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca, o depodan su dağıtımı yapılan tüm yerlerin suyunu kesmek zorunda kalıyorsunuz. Yeni model pompalarda bu problem olmuyor” dedi.

NÜFUS ARTIŞI ESKİ HATLARI YETERSİZ KILIYOR

Nüfus artış hızı ile hatların kapasitesi arasında bir paralellik olmadığını yenileme çalışmaları ile bu sorunu çözüme kavuşturacaklarını ifade etti. Genel Müdür Coşkun, “Sadece pompaları yenilemek de yeterli olmayabiliyor. Daha düşük yoğunluktaki nüfusa göre şebekeler ince borularla döşenmiş. İki parmak kalınlığındaki boruların kullanıldığı yerlerde o zaman 3 bin olan nüfus, 10 bine yükselmiş. Aynı hattan orayı beslemeye çalışıyorsunuz. Bu defa borularda patlaklar meydana geliyor. Bizler de eskiyen ve kullanım ömrünü yitiren bu boruları değiştirerek işlem yapıyoruz. Patlakların, arızaların önüne geçerek vatandaşın derdine çare oluyoruz. Gönül ister ki yılların sorunlarını bir anda çözelim. Ancak kimsenin elinde sihirli değnek yok. İnanınız çok güzel çalışmalar yapılıyor. Yeni kurulmuş olmamıza rağmen çok önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz” dedi.

HER İLÇEYE EŞİT HİZMET

Kişisel görüşleri üzerinden de değerlendirme yapan, Genel Müdür Coşkun, hizmetin her ilçeye eşit gittiğini söyledi. Genel Müdür Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: “Kişisel olarak değerlendirme yapmam gerekirse, yerel yönetim seçimlerinde seçim bittikten sonra partilerin ortadan kalması gerekir. Bizim anlayışımız bu şekildedir. Hizmet verilirken, öncelik ihtiyaçlardır. Acil olarak nereye müdahale edileceği, hangi belediye olursa olsun hizmeti önceliği olan yere taşımak zorundasınız. Manisa’da bize ait olmayan bir belediye yok. Hepsi bizim belediyemiz. Öncelik sırası tespit edilir. Oralara hizmet götürülmeye çalışılır. 17 ilçemize hizmet götürürken farklılıkları göz önüne alarak çalışmamız mümkün değil.  Hizmet götürmemiz gereken yerlerde hiçbir ayrım gözetmeksizin aciliyetine göre planlanıyor ve yerine getiriliyor. Herkese eşit şekilde hizmet götürüyoruz.” /EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Akhisar'a Çifte Bahar30 Nisan 2019 Salı 10:22
  • Serkan Kaya Manisalıları Büyüledi29 Nisan 2019 Pazartesi 15:48
  • Muradiye’nin Deresi Sağlıklı Hale Getiriliyor29 Nisan 2019 Pazartesi 15:40
  • Boyalı’da Kilit Parke Taş Uygulamaları Başladı29 Nisan 2019 Pazartesi 15:02
  • Yakup Koç’tan Başaran’a Tebrik Ziyareti29 Nisan 2019 Pazartesi 14:24
  • Kaynak Başından 4 Metrelik Kunduz Çıktı29 Nisan 2019 Pazartesi 13:36
  • Fettah Can Şarkılarıyla Mest Etti29 Nisan 2019 Pazartesi 13:28
  • Mesire Emeği Geçenler İçin Mevlit Okundu27 Nisan 2019 Cumartesi 12:05
  • Zorlu’dan Başkan Ergün’e Ziyaret27 Nisan 2019 Cumartesi 12:05
  • Festival Sokak Gösterileriyle Renkleniyor27 Nisan 2019 Cumartesi 11:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894