• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Endüstri 4.0 Devrimine Uygun Altyapısı

Endüstri 4.0 Devrimine Uygun Altyapısı
TESKOOP (MÜSİAD), ÖZ-AR ve BAHÇEŞEHİR Sanayii Kooperatiflerinin işbirliğiyle hayat bulan Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi, 30 Eylül Cuma günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıl

ENDÜSTRİ 4.0 DEVRİMİNE UYGUN ALTYAPISI, 60 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİ HEDEFİYLE SANAYİDE YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATIYOR…

TESKOOP (MÜSİAD), ÖZ-AR ve BAHÇEŞEHİR Sanayii Kooperatiflerinin işbirliğiyle hayat bulan Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi, 30 Eylül Cuma günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla yapılan törenle açıldı.

“YENİ REFORMLARA HIZLA BAŞLANACAK”

Açılış töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bakanlık olarak daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam için sanayici ve iş adamlarının önündeki bütün engelleri kaldıracaklarını ifade etti. Özlü, Türkiye’nin ihracata dayalı bir ekonomik büyüme modeli benimsediğini ve ihracatın yüzde 95’ini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu belirterek; “Dolayısıyla Türkiye’nin zenginleşmesi sanayi eliyle olacak. Bize düşen sanayicinin ve yatırımcının önünü açmaktır, sanayiciye üretim için uygun alanları oluşturmaktır, sanayicinin lojistik imkanlarını artırmaktır” dedi. Hükümet olarak yeni reformları yakın zamanda hayata geçirerek, önemli ekonomik adımlar atılacağını dile getiren Özlü; “Yeni sanayi parselleri oluşturacağız. Yeni nesil organize sanayi modellerini hayata geçireceğiz. Üretenler, kendilerine uygun sanayi parselleri bulabilecek” dedi. 4. Sanayi devriminin akıllı üretime dayandığına dikkat çeken Özlü, ülkece akıllı üretim ve akıllı sanayiye geçme zamanının geldiğini vurguladı.

“HAFİF METRO İLE ULAŞIM MÜJDESİ”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise İstanbul’u, dünyadaki sanayiciler ve iş adamlarının “İstanbul’da biz de olsak” diyeceği bir şehir haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Topbaş “İnanıyorum ki DESB, dünyaya çevre dostu, akıllı sanayi bölgesi olarak örnek olacak” dedi. Topbaş, Hadımköy-Çatalca arasındaki demir yolunu hafif metro haline getireceklerinin de müjdesini verdi. Topbaş hattın bu bölgedeki sanayi için çok önemli bir ulaşım aksı haline geleceğini belirtti.

“ÜÇLÜ, GÜÇLÜ ÜRETİM”

DESB, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede açılış konuşmasında; “Sanayi bölgemizde kurulacak büyük ve orta ölçekli 400 sanayi kuruluşuyla ülkemizin gücüne güç katmayı, 30.000 kişiye istihdam sağlamayı ve refah üretmeyi hedefliyoruz. DESB Sanayi Bölgesinin temeli 1994 yılına dayanan bir başlangıca sahiptir. Bulunduğumuz Hadımköy Sanayi Bölgesi yaklaşık 12 milyon m²’ dir. DESB bu alan içinde 2280.000 m² bir alanda 22 yıl önce başlayan Özar ve Bahçeşehir Kooperatiflerine Yüksek Ahlak – Yüksek Teknoloji şiarı ile kurulan Müsiad üyelerinin oluşturduğu TESKOOP’un da eklenmesi sonucu ortak bir organizasyon ile oluşturuldu. Tamamlanınca 400 tesis, lojistik ticari, dini, eğitim ve sosyal alanlar ile projenin başından itibaren iyi planlanmış projelendirilmiş ve uygulanmış çevreye duyarlı Leed Sertifikası almaya aday örnek bir çevreci sanayi bölgesi realize edilmiş olacaktır.

Sanayiciler olarak önümüzdeki yeni dönemin 4. Sanayi devrimine uygun Endüstri 4.0 uygulamalarının devreye girdiği yeni dünyada bizim de bunun gereği altyapısı kurulmuş ülkemize, İstanbul’umuza örnek bir sanayi bölgesi tesis etmeye karar verdik, projelendirdik ve uyguladık. Bugün de sizlere sanayi bölgemizi sunuyor ve ilk temelimizi de atıyoruz. Yeni sanayi anlayışı, elektrik kesintisinin olmadığı ve voltaj stabilitesinin tam olduğu, sabit basınç ve kalitede su, doğalgaz girişinin olduğu bütün dünya ile telekomünikasyonda kesintisiz hızlı ve güçlü bir iletişim kabiliyetinin olduğu, 27 km yol kalitesinin her yerde düzgün, yağmur sularının caddeleri kaplamadığı ve ağır yüke dayanıklı olduğu, Led ışıklandırma ile homojen bir gece aydınlatmasının sağlandığı yangına, sağlık hizmetlerine, nitelikli endüstriyel eğitim, iş güvenliği sistemine sahip, iyi ağaçlandırılmış yeşil bir bölge üretmeye özen gösterdik. Ayrıca, yenilenebilir güneş enerjisinden maksimum istifade edilmesini sağlayacak 80 MV gücündeki çatı potansiyelimizi ön plana çıkardık” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE”

Yenilikçi, ileri teknolojiyi kullanabilen, ekolojik dengeye saygılı, kentsel rekabet ve sosyal adaletin sağlandığı sürdürülebilir üretim, Deliklikaya Sanayi Bölgesi ile hayata geçiyor.

İleri teknoloji sanayi üretimi için geliştirilen Endüstri 4.0 Devrimine ve Çevresel Etkileri Değerlendirme Yönetmeliği’ne (ÇED) titizlikle uyulan Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nde baca gazı ve atık su oluşturmayan, çevre kirliliğine neden olmayacak sektörler üretim gerçekleştirebilecek.

“30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM”

Kentin sanayi ihtiyacını karşılamak ve sanayi alanlarının kontrollü bir şekilde büyümesini sağlamak amacıyla 2006 yılında inşaatına başlanan Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nin, 30 bin kişiye yeni istihdam alanı yaratması bekleniyor. Tam kapasiteye eriştiğinde 60 milyar dolarlık bir ekonomi üretmesi tahmin ediliyor.

“TÜM YOLLAR DELİKLİKAYA’YA ÇIKIYOR”

Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nin; Kuzey Marmara Otoyolu, Arnavutköy Liman Gümrüğü, Çatalca Muratlı Tır Gümrüğü, Ambarlı Liman Gümrüğü, Halkalı Demiryolu Gümrüğü’ne olan yakınlığının sanayi bölgesinin ithalat ve ihracatını hızlandırması planlanıyor.  Sanayi tesisisin tam donanımla hizmet vermesi halinde; liman, demiryolu ve karayolları gümrüklerine bağlantısı sayesinde tam kapasiteye eriştiğinde ekonomiye 60 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Ayrıca; sanayi bölgesi içerisinden geçişi sağlanacak demiryolu sistemi ve bölge çıkışına yapılan gişelerle, 3. Köprüye ve 3. Havalimanına direkt geçiş sağlanarak karayolları ticari trafiğinin hızlandırılması planlanıyor.

“AKILLI BİNA AKILLI ÜRETİM”

Akıllı binalarda akıllı üretim gerçekleştirmeyi amaçlayan projede, ilk hamle olarak altyapı çalışmaları istenilen sisteme uygun olarak tamamlandı. Yüksek hızlı internet ağı, içme suyu, atık su ve doğalgaz boru hattı döşendi. Kesintisiz elektrik kullanımı için 700 mw indirici sistem ve elektrik destek merkezi üniteleri oluşturuldu. Organize Sanayi Bölgeleri arasında öncü ve tek olacak Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nin sadece alt yapı çalışmaları için 250 milyon TL harcandı. Geriye sadece 400 tesisin alt yapısı hazır parsele yerleştirilmesi kaldı.

“ŞEHRE EN YAKIN SANAYİ MERKEZİ”

Yeni düzenlemeler gereğince şehir içlerinde kalan Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa Esenler, Bağcılar ve Eyüp sanayi bölgelerinin taşınmasıyla Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi İstanbul’a en yakın sanayi merkezi haline gelmiş oldu.

“ÇALIŞANLAR İŞLERİNE BİSİKLETLE GİDEBİLECEK”

2006 yılında projenin hayata geçmesiyle beraber çalışmaları başlatılan yaşam alanları da tamamlanmış durumda. TOKİ ve KİPTAŞ destekleriyle inşa edilen konutlar sayesinde, çalışanlar işlerine bisikletle gidip gelme konforu yaşayacak.  /Ege Basın Grubu

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894