• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Bergama'da Zeytin Ve Zeytinyağı Sezon Açılışı Yapıldı

Bergama'da Zeytin Ve Zeytinyağı Sezon Açılışı Yapıldı
Bergama Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde düzenlenen 2023-2024 Zeytin ve Zeytinyağı Sezonu Açılış Programı yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Bergama Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde düzenlenen 2023-2024 Zeytin ve Zeytinyağı Sezonu Açılış Programı yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Zeytin Hasadı ile başlayan gün, Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesisleri'nde düzenlenen program ile devam etti. Açılış konuşmasını yapan BERTO Başkanı Lütfi Kolat; "Bölgemizde Zeytin hep ikinci ürün olarak anıldı ve biraz da ihmal edildi. Diğer bölgelere kıyasla Zeytin Ağacı sayımız kayda değer bir seviyede olsa da markalaşma ve pazarlama kısmında eksikliklerimiz var. İşte biz de Bergama Ticaret Odası olarak bölgemizdeki zeytinin markalaşması ve gelişimi için bir süreç başlattık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından odamıza atanan danışmanımız ile de birlikte verimli toplantılar yapmaya ve bilgi toplayıp öneriler almaya başladık. Bunun uzun bir süreç olduğunun farkındayız fakat ürettiricilerimizle, ilçe tarımlarımızla, belediyelerimizle ve kaymakamlarımızla birlikte, hep beraber bölgemizdeki zeytinin hak ettiği değeri görmesi için elimizden geleni yapacağız. Bugün burada bizlerle olduğunuz için hem şahsım, hem de Bergama Ticaret Odası adına sizlere teşekkürlerimi sunuyorum" diyerek sözü İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli'ye bıraktı.

Kestelli; "Uygun depolama koşullarının yeterli olmaması kalite kaybına ve ekonomik zarara neden olmaktadır. Üreticilerimizde de işletmelerimizde de mevcut olan bu sorunu azaltmak için 'lisanslı depoculuk' sisteminin yaygınlaştırmaya çalışmalıyız" diyerek tarımda olduğu gibi Zeytin tarımında da teknolojiden daha fazla yararlanabilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ardından sözü alan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu; "Zeytin ve Zeytinyağı ile ilgili Tarım Bakanlığımız zeytin dikim alanlarının artması için önemli teşvikler sağladı ve bu uygulama ile bölgemizde de önemli bir başarı yakalandı. Yapılan çalışmalar ile rekoltemiz daha fazla artacak. Bu yıl küresel iklim krizi sebebiyle ekstra bir yıl yaşıyoruz fakat artık pazarda söz sahibi olacağız. Bergama, Dikili ve Kınık'ın kaderi ortak. Bakırçay Havzası'nda zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunlara hep birlikte çözüm getirmemiz gerekiyor" dedi.
Son olarak sözü alan Bergama Kaymakamı Avni Oral ise; "Bakırçay Havzası'na kim bakarsa baksın, burasının verimli bir Tarım bölgesi olduğunu hemen anlayabilir. Turizmi ve Sanayisi bir yana, bu bölge tarımıyla kalkınabilir. Bu bölgedeki en değerli ürün de Zeytin ve Zeytinyağı'dır. Üretimi çok olsa da genel olarak yaşadığımız başlıca sorunumuz verimlilik ve kalite. Bu konuda daha fazla çabalamalıyız. En önemlisiyse ürüne katma değer katabiliyor olmaktır. Bundan sonraki süreçte, en dikkat edeceğimiz nokta Zeytin ve Zeytinyağı'mıza değer ve kalite katacak çalışmalara imza atmak olmalıdır" dedi.

Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan, İl Tarım Şube Müdürü, İlçe Tarım Müdürleri, İzmir Ticaret Borsası Yönetimi, Aliağa Ticaret Odası Yönetimi, Burhaniye Ticaret Odası Yönetimi, geçmiş dönem Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanları, üreticiler ve basın mensuplarının da yer aldığı programda; TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ve Yaşar Üni. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Bşk. Prof. Dr. Seda Genç de konuşma yaparak Zeytin ve Zeytinyağı konusunu kendi alanlarının bakış açılarıyla değerlendirdi.

Zeytinyağı tadımının da yapıldığı program, teşekkür plaketlerinin verilmesi ve Bergama, Dikili, Kınık'taki Zeytin ve Zeytinyağı'nın süreci hakkındaki notların alınmasıyla sona erdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894