• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Hormonal Hipertansiyonu Atlamayın

Hormonal Hipertansiyonu Atlamayın
Endokrinolog Dr. Füsun Salgür, toplumda hipertansiyona kalp ve böbrek hastalıklarının yol açtığı bilgisinin hakim olduğuna dikkat çekti.

Endokrinolog Dr. Füsun Salgür, toplumda hipertansiyona kalp ve  böbrek hastalıklarının yol açtığı bilgisinin hakim olduğuna dikkat çekti. Salgür, “Oysa hipertansiyonun önemli nedenlerinden bazıları da endokrin yani hormonal sebeplerdir. Hipertansiyon nedenleri içinde hormonal nedenler de araştırılmalıdır. Eğer hastada hormonal dengesizliğe bağlı hipertansiyon saptanırsa hastalar bu sebebin tedavisi sonrasında hipertansiyondan da kurtulmuş olacaklardır” dedi.

İzmir Kent Sağlık Grubu Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Füsun Salgür, dünyada bir milyara yakın kişinin hipertansiyon hastası olduğunu söyledi. Hastalığa yol açan nedenler konusunda uyarılarda Uzm. Dr. Salgür, şunları söyledi: “Hipertansiyon dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir. 2000 yılı itibariyle dünyada erişkin nüfusun yüzde 26.4’ünde saptanan bu hastalığın 2025 yılında yüzde 29.2’ye çıkacağı öngörülmektedir. Bir diğer deyişle, halen 972 milyon insanın hipertansiyonu vardır ve 25 yıl sonra bu rakam 1.5 milyarı aşacaktır. Dünyada çok ciddi sayıda hipertansiyon hastası varken bilinen hipertansiyonun kalp ve böbrek hastalıklarının  yol açtığıdır, hormonal tansiyon ise atlanır.  Oysa tiroid, bazı böbrek üstü bezi ve hipofiz bezi hastalıkları da hipertansiyona neden olabilir. Hipotiroidi ve hipertiroidi  yani tiroid hormon seviyelerinin düşük ya da yüksekliği sıklıkla hipertansiyon nedenidir. Böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan Cushing yani kortizol hormonunun fazla salınımı, hiperaldesteronizm yani aldosteron hormonunun fazla salınımı hipertansiyona neden olmaktadır. Yine böbrek üstü bezinden salgılanan adrenalin ve noradrenalin adı verilen hormonların salınmasına neden olan feokromasitoma sıklıkla yüksek tansiyona yol açabilir. Böbrek üstü bezlerinin bazı sebeplerden büyümesiyle birlikte hormon salınımı artışları ve bazı tümörleri de hipertansiyona yol açabilir. Yine paratiroid bezinden salgılanan parathormonun fazla salınmasıyla da hipertansiyon gözlenebilir. Toplumda son yıllarda görülme sıklığı hızla artan ve dünyada ciddi bir sağlık problemi haline gelen diyabet ve obezite de hipertansiyonun  en önemli nedenlerindendir.”

HORMONAL HİPERTANSİYONDAN ŞÜPHELENME NEDENLERİ
Endokrinolog Dr. Salgür, hangi hastalarda hormon dengesizliğine bağlı hipertansiyondan şüphelenilmesi gerektiğini de şöyle sıraladı:
“- Ailede hipertansiyon hikayesi yoksa, 
- Ani başlangıçlı hipertansiyon saptanmışsa,
- Hipertansiyon  20 yaşından önce, 60 yaşından sonra ortaya çıkmışsa,
- Ataklar halinde yükselen ve çok yüksek değerlere çıkan  hipertansiyon saptanmışsa,
- Hipertansiyon esnasında baş ağrısı, çarpıntı, terleme, yüzde kızarma oluyorsa,
- Hipertansiyonla birlikte böbrek fonksiyonlarında bozulma,
- Standart antihipertansif ilaçlara cevapsızlık varsa; mutlak olarak hormonal hipertansiyon değerlendirlmesi açısından bir endokrinolog
görüşü alınmalıdır. Obezite, diyabet, tiroid hormon bozukluğu (hipertiroidi ya da hipotiroidi) olan hastalar da hipertansiyon açısından yakın değerlendirilmek için bir endokrinolog takibine alınmalıdırlar. Bunun önemi, eğer hastada eğer bir hormonal dengesizliğe bağlı hipertansiyon saptanırsa hastalar bu sebebin tedavisi sonrasında hipertansiyondan da kurtulmuş olacaklardır. Hipertansiyon nedenleri araştırılırken hormonal yani endokrin hipertansiyon nedenlerinin de araştırılması birçok hayati tansiyon  yüksekliği olan hastanın tedavisi ile hastalık ve ölüm risklerini azaltabilir” // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894