• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Griple İlgili Doğru Bilinen 11 Yanlış

Griple İlgili Doğru Bilinen 11 Yanlış
Grip, bir virüsün neden olduğu ve kolayca yayılan solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor
Grip, bir virüsün neden olduğu ve kolayca yayılan solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Semptomlar arasında öksürme, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, ateş, burun akması, ciddi ağrı ve sızılar, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi ile iş birliği içerisinde olan Johns Hopkins Medicine’den Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Geetika Sood gribin çoğu insanda birkaç gün sürdüğünü belirterek “Ancak küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi bozuk kişilerde çok daha ciddi bir hastalık gelişebilir” açıklamasında bulunarak griple ilgili 11 efsane ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
EFSANE: AŞIDAN GRİP KAPABİLİRSİNİZ.
 
GERÇEK: Grip aşısı her yıl enfeksiyonu bulaştıramayan grip virüsü bileşenlerinden hazırlanır. Aşının, grip virüsüne karşı koruma sağlaması için uygulanmasından itibaren bir ila iki haftanın geçmesi gerekir. Grip aşısı yaptırdıktan hemen sonra hastalanan kişiler ya aşıdan önce ya da hemen sonrasında grip enfeksiyonuna yakalanmıştır ya da farklı bir solunum virüsü kapmıştır.
 
EFSANE: SAĞLIKLI KİŞİLERİN AŞI YAPTIRMASINA GEREK YOKTUR.
 
GERÇEK: 6 ay ila 19 yaş aralığındaki çocuklara, hamile kadınlara ve kronik hastalıkları olan ya da 49 yaşının üstündeki kişilere her yıl aşı yaptırmaları şiddetle önerilir; çünkü grip virüsüne en açık kişiler bu kategorilerdeki kişilerdir. Grip aşısı, virüsü bu kategorilere bulaştırma ihtimali olan sağlıklı kişilere, özellikle de sağlık çalışanlarına önerilir.
 
EFSANE: HER YIL GRİP AŞISI OLMANIZA GEREK YOKTUR.
 
GERÇEK: Grip virüsü her yıl şekil değiştirdiği (mutasyona uğradığı) için grip aşısı en yeni ve dominant suşlara karşı koruma sağlayacak şekilde yıllık olarak yeniden hazırlanır. Bu yüzden grip salgınına en çok neden olabilecek suşlara karşı koruma sağlamak için her yıl aşı yaptırmak önemli.
 
EFSANE: HAMİLE KADINLAR GRİP AŞISI YAPTIRAMAZ.
 
GERÇEK: Hamilelik, grip riskini arttıran bağışıklık, kalp ve akciğer değişikliklerine neden olabileceği için grip aşısı hamile kadınlara şiddetle tavsiye edilir. Griple bağlantılı ağır solunum enfeksiyonları ve yüksek ateşler, hamilelikle ilgili ciddi komplikasyonlara, hatta erken doğuma bile neden olabilir. Aşı, bebeğin aşı için çok küçük, ancak hastalığa çok açık olduğu ilk birkaç ay boyunca bebeği de koruyabilir.
 
EFSANE: YUMURTAYA ALERJİSİ OLANLAR GRİP AŞISI YAPTIRAMAZ.
 
GERÇEK: Yumurta proteini içermeyen aşılar mevcuttur. Ancak yumurta alerjisi olan çoğu insan, yumurta içeren aşı yaptırdığında ciddi bir reaksiyon göstermeyecektir.
 
EFSANE: GRİP YALNIZCA AĞIR SOĞUK ALGINLIĞIDIR.
 
GERÇEK: Grip, ağır soğuk algınlığı semptomlarına neden olabilir, ama hafife alınmamalı. Virüs yalnızca ABD’de 36 bin ölüm ve 200 bini aşkın hastaneye yatışa neden oluyor.
 
EFSANE: GRİP MİDE BULANTISI, KUSMA VE İSHAL GİBİ SİNDİRİM SİSTEMİ SEMPTOMLARI İÇEREBİLİR.
 
GERÇEK: “Mide gribi” ifadesi, mide bulantısı, kusma veya ishalli hastalıkları açıklamak için sıklıkla kullanılır. Bu semptomlar bazen griple ilişkili olabileceği gibi gribin başlıca semptomlarına nadiren dönüşür. Grip, mide ya da bağırsak hastalığı değil; solunum yolu hastalığıdır.
 
EFSANE: KENDİNİZİ İYİ HİSSEDİYORSANIZ, GRİP BULAŞTIRAMAZSINIZ.
 
GERÇEK: İnfluenza virüsü taşıyan insanların yaklaşık yüzde 30’unda semptom görülmez.
 
EFSANE: GRİPLE BİRLİKTE BİR YA DA İKİ GÜNDEN UZUN SÜREN YÜKSEK ATEŞİNİZ VARSA ANTİBİYOTİK KULLANIMI GEREKLİ OLABİLİR.
 
GERÇEK: Antibiyotikler bakterilere karşı iyi sonuç verse de grip gibi viral enfeksiyonları tedavi etmede etkili değildir. Yine de grip virüsünün komplikasyonu olarak bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Grip semptomlarınızın devam ettiğini ya da ağırlaştığını düşünüyorsanız doktorunuza danışın.
 
EFSANE: GRİP OLDUYSANIZ AŞI İŞE YARAMAMIŞ DEMEKTİR.
 
GERÇEK: Sıtma ve çocuk felci aşıları gibi yüzde 100 koruma sağlayan aşıların aksine grip aşısı yalnızca yüzde 60 ila yüzde 90 civarında etkilidir. Çünkü her yıl grip virüsünün birden çok suşu dolaşır ve bilim insanlarının hangi suşların dominant olacağını kesin olarak tahmin etmesi zordur. Grip aşısından sonra, aşının bileşenlerine dahil edilmemiş bir suşla enfeksiyona yakalanabilirsiniz. Yine de aşı belli bir ölçüde etkili olacak ve semptomlarınız daha hafif olacaktır.
 
EFSANE: GRİP AŞISI, GRİPTEN KORUNMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN TEK ŞEYDİR.
 
GERÇEK: Aşı yaptırmanın yanı sıra, ellerinizi sık sık yıkayarak ve gribe yakalanmış kişilerle temastan kaçınarak gribe karşı korunmayı maksimum düzeye çıkarabilirsiniz. Aşıdan önce grip olduysanız antiviral ilaçlar için doktorunuza danışın.
 
GRİBİN TEDAVİSİNİ HIZLANDIRAN 6 ÖNERİ
 
Johns Hopkins Medicine ile iş birliği içerisindeki Anadolu Sağlık Merkezi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko gribin tedavi sürecini hızlandıran 6 öneri paylaştı.
• Tedavinizi aksatmayın: Doktorunuzun verdiği tedaviyi aksatmadan uygulayın. Kendi teşhisinizi kendiniz koyup gelişigüzel ilaç kullanmayın. Özellikle tedavi amacıyla alınan antibiyotiklerin faydasından çok zararı olmaktadır. Grip için reçete edilen ilaçlar; doğrudan enfeksiyona yönelik olmayıp, belirtileri düzeltmeye, hastalığın daha kolay geçirilmesine ve komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmak içindir. Antibiyotikler değil; doktorun reçete edeceği ateş düşürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artırmak amacıyla vitaminler kullanılmalıdır.
• İstirahat edin: Bu dönemde hasta kişi yatağında yatmasa bile kesinlikle vücudu yorucu-yıpratıcı egzersiz ve hareketlerden uzak durmalı, mutlaka birkaç gün istirahat etmelidir. Grip ciddi derecede işgücü kaybı ve okul çağındaki çocuklarda da ders kaybına neden olmaktadır. İstirahat edilmezse hem tedavi süreci uzuyor hem de hastalığın oluşturacağı yan etki riskleri artırılmış oluyor. Hasta kişilerin istirahat etmesinin bir diğer avantajı da çalıştıkları kurumlarda başka kişileri hasta etmeyecek ve hastalığı yaymayacak olmalarıdır.
• Yeterli süre boyunca uyuyun: Uyku düzeni vücut sıhhati için en önemli detaylardan biridir. Uyku esnasında, özellikle çocuklarda, hücreler yenileniyor ve melatonin hormonu salgılanıyor. Günlük ortalama 7 saat uyunması organizmanın savunma sistemini güçlendirecektir.
• Sıvı tüketiminizi azaltmayın: Bol su için. Özellikle karışık bitki çayları da (ıhlamur, kuşburnu, ahududu, yasemin, papatya, böğürtlen...) tüketebilirsiniz. Elbette her fazla şeyin zararı olduğundan, aşırı sıvı tüketiminden de kaçınmalısınız.
• İyi beslenin: Sağlıklı beslenmek, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemli.
• Bağışıklık sisteminin güçlenmesi: Stresten uzak durmak, düzenli uyku, yeterli süre dinlenme ve sigaradan uzak durmak önemli.   /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894