• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Dünyada Görme Bozuklukları Artıyor

Dünyada Görme Bozuklukları Artıyor
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Dr.Öğr.Üyesi Asya Babaoğlu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Dr.Öğr.Üyesi Asya Babaoğlu ve Araş.Gör.Dr. Özhan Akyol, göz sağlığının öneminin yanında görme engelli bireylerin yaşadığı sorunlara yönelik çözüm yollarının ele alındığı  “Beyaz Baston ve Görme Engelliler Haftası” nedeniyle bir açıklama yaptı.Dünyada yaklaşık 1.3 milyar insanda görme sorunu olduğunu kaydeden Dr.Öğr.Üyesi Babaoğlu, bu sorunların yüzde 80’inin önlenebilir sebeplerden oluştuğunu vurguladı. 

“BİLGİSAYAR, CEP TELEFONU, TELEVİZYON BAŞINDA GEÇEN SÜRE ARTTIKÇA…”

Düzenli göz kontrollerinin birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadan önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacağını belirten Dr.Öğr. Üyesi Babaoğlu, “Yapılan bilimsel çalışmalar, özellikle bilgisayar, cep telefonu, televizyon başında geçirilen sürenin artması, sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle önümüzdeki yıllarda özellikle miyopi olarak adlandırılan ve uzağı iyi görememeye neden olan görme kusurunda artış beklendiğini, önlem alınmadığı taktirde toplumun yarısının bundan etkilenebileceğini ifade ediyor.” dedi.

“EN ÇOK UZAĞI GÖREMİYORUZ.”

Dünyada en çok görme bozukluklarına yol açan nedenlerin başında yakını ya da uzağı görememenin yer aldığını belirten Dr.Öğr. Üyesi Babaoğlu, “Bunu katarakt, yaşa bağlı gözün arka kısmındaki sinirlerdeki hasara bağlı görmede azalma, göz tansiyonu, şeker hastalığına bağlı göz sinirlerinde oluşan hasarlar takip etmektedir. 816 milyon kişinin yakın görme kusuru vardır. Sürekli çok yakın ekranlara bakmak miyopinin daha yaygın olmasına sebep oluyor. Dünya genelinde ortalama %25-30 arası kişide bulunan bu problem yüzünden önümüzdeki 5 sene içerisinde 7 milyarlık dünya nüfusunun en az 2 milyarının miyopi olacağı öngörülmektedir.” diye konuştu.

SİGARA İÇENLER DİKKAT!

“Obeziteyle birliktelik gösteren şeker hastalığı, tansiyon hastalığı gibi kontrol altına alınmamış kronik hastalıklar yıllar içinde göz hastalıklarına yol açabilir.” diyen Dr.Öğr.Üyesi Babaoğlu, “Ayrıca sigara içenlerde katarakt ve gözlerde sinir hasarı riski daha fazladır. Bu nedenle genel olarak sağlığıma dikkat etmek, göz sağlığını da koruyacaktır. Riskli işlerde çalışanların koruyucu gözlük / maske kullanması ve özellikle bilgisayar vb. başında çok vakit geçirenlerin en fazla 20 dakika aralıklarla gözlerini dinlendirmeleri de önemlidir.” dedi.

“ŞİKAYETİNİZ OLMADAN DOKTORA GİDİN.”

Düzenli göz kontrollerinin birçok göz hastalığa erken müdahale olanağı sağladığına işaret eden Dr.Öğr. Üyesi Babaoğlu,” İlk göz muayenesi doğumdan hemen sonra yapılır. Daha sonra 6 aylıkken, 3 yaşındayken, okula başlamadan önce ve okul süresince her yıl göz muayenesi tekrarlanmalıdır. Çocuklarda herhangi bir göz kayması, görme bozukluğu şüphesi (baş ağrısı, geç okuma-yazma öğrenmesi televizyona ve kitaplara çok yakından bakma gibi)  varsa en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır. Yetişkinlerin ise hiç şikayetleri olmasa bile 1 ile 3 yıl aralıklarla göz muayenesi yaptırmalarında fayda vardır.” diye konuştu.

“GÖRME ENGELLİLER İÇİN YAPILANLARA ZARAR VERMEYİN.”

Dünyada 36 milyon kişide tam görme kaybı olduğunu vurgulayan Araş.Gör.Dr. Özhan Akyol da görme engellilerin topluma katılımları ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunları gibi temel nedenlerle daha güçleştiğini aktardı. Araş.Gör.Dr. Özhan Akyol, “2005 yılında kabul olan 5378 sayılı kanun  ile birlikte engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanması amaçlanmış ve bununla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bu sayede toplumsal alanın birçok noktasında (kamu binaları, sokaklar vs.) engelliler için düzenlemeler yapılmıştır. Toplum olarak bu düzenlemelere zarar vermemek tüm vatandaşların görevidir.” şeklinde konuştu.

“SOKAK TEZGAHINDAN, MARKETTEN GÖZLÜK ALINMAZ.”

Gözlük, lens ve benzeri cihazların mutlaka göz doktorunun reçetelediği şekilde kullanılmasının ve optik mağazalardan alınmasının gerektiğini kaydeden Araş.Gör.Dr. Özhan Akyol, “Sokak tezgahlarında veya kontrolsüz satılan gözlükler, sorununuzun ilerlemesine neden olabilir. ”uyarısında bulundu. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894