19 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara24°C

KOOPERATİF YÖNETİCİ VE ORTAKLARININ GİRİŞİMCİLİK YETENEKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (UBYO), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Manisa Köy-Kooperatifleri Birliği tarafından Eylül-Ekim 2016 takvimi içinde gerçekleştirilecek “Kooperatif Yönetici ve Ortakları

Kooperatif Yönetici ve Ortaklarının Girişimcilik Yeteneklerinin Geliştirilmesi

04 Ekim 2016 Salı 09:55

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (UBYO), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Manisa Köy-Kooperatifleri Birliği tarafından Eylül-Ekim 2016 takvimi içinde gerçekleştirilecek “Kooperatif Yönetici ve Ortaklarının Girişimcilik Yeteneklerinin Geliştirilmesi” projesinin önemli ayaklarından olan ve 50’ye yakın kooperatif başkanı ile yöneticisine yönelik olarak gerçekleşen eğitim, 29-30 Eylül 2016 tarihlerinde tamamlandı. 

MCBÜ UBYO konferans salonundaki 29 Eylül 2016 tarihli eğitim, öncelikle projenin tanıtımı ile başlayarak Manisa Köy-Koop Birliği Başkanı Nurettin Dingaz, TKDK Manisa Koordinatörü Uğur Uslu, Manisa İl Tarım Müdürü Metin Öztürk, UBYO Müdürü Doç. Dr. Ali Rıza Gökbunar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Kovancılar’ın konuşmalarıyla devam etti. 

Aynı zamanda kooperatiflerin ürettikleri ürünlerin sergilendiği organizasyonda kürsüye çıkan Manisa Köy-Koop Birliği Başkanı Dingaz, üniversiteyle birlikte böyle bir proje içinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bünyelerindeki 50’den fazla kooperatifin böyle bir eğitime katılmasının önümüzdeki süreçte kooperatiflerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirtti. 

TKDK Manisa Koordinatörü Uslu, TKDK’nın Manisa ile birlikte 41 ilde daha faaliyet gösterdiğini belirterek, projeyle birlikte kooperatiflerin TKDK destekleri ile ilgili daha çok bilgi sahibi olacağını ve projenin Manisa tarımına önemli bir katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi. Manisa Tarım İl Müdürü Öztürk de TKDK’nın böyle bir proje içinde yer almasını memnuniyetle karşıladıklarını ve böylesine önemli projeleri sonuna kadar desteklediklerini belirtti. UBYO Müdürü Gökbunar, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi’nin belirlediği hedefler kapsamında, bir sivil toplum örgütü olan Manisa Köy-Koop Birliği ve altındaki kooperatiflerle önemli bir işbirliği tesis ettiklerini ve bu etkinliğe TKDK’nın da dahil olmasıyla üniversite-sivil toplum kuruluşu-kamu işbirliği ile niyetlerinin Manisa ve Manisa tarımına katkı sağlamak olduğunu belirtti.Son olarak kürsüye çıkan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Kovancılar da bir iktisatçı olarak her şeyin tarımla başladığını vurgulayarak, katma değer sağlayan kooperatiflerin Manisa tarımı ve kırsal kalkınma için olmazsa olmaz unsurlardan biri olduğunu belirtti. Program, öğle yemeğinden sonra Prof. Dr. O. Murat Koçtürk, Yrd. Doç. Dr. Hürriyet Bilge, Arş. Gör. Dr. A. Ozan Onağ ve Arş. Gör. Dr. Selim Duramaz’ın verdiği eğitimlerle devam etti. 

Gün sonunda kooperatif yöneticilerine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Kovancılar ve diğer öğretim elemanları tarafından rektörlük konferans salonunda sertifikaları takdim edildi. İlk günkü program Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi’nin kooperatif yöneticisi ve projede yer alan öğretim elemanlarını kabulleriyle sona erdi. Çelebi, bu gibi projelerin devamını dileyerek, bir sonraki projenin Manisa’nın ilçelerinde gerçekleşmesini önerdi. Ayrıca, tarım ve kırsal kesime verdikleri önem kapsamında üniversite olarak üzerlerine ne düşüyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti. 

30 Eylül 2016 tarihli eğitim ise TKDK uzmanları tarafından OBASYA Kırsal Kalkınma Tesisleri’nde verilen eğitimle devam etti. Eğitim öncesi söz alan Manisa TKDK Koordinatörü Uslu, Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi tarafından projelendirilen OBASYA tesisinin, bir projeyle gerçekleşmesi ve proje destekçilerinden birinin de TKDK olmasının, bu projenin bir ayağının bu tesiste gerçekleşmesini daha anlamlı hale getirdiğini belirtti. Uslu ayrıca, bu proje tesisinin Türkiye’de TKDK’dan “Kırsal Turizm” başlığı altında alınan ilk ve tek hibe desteği ile gerçekleştirildiğini belirtti. Yine Manisa Köy-Koop Birliği eski başkanlarından olan Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala da söz alarak projelerden aldıkları kırsal kalkınma desteği tecrübelerini diğer kooperatif yöneticilerine aktardı. Eğitimin sonunda kooperatif temsilcilerine yönelik olarak Dorcan Simental Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Çiftliği’ne teknik gezi gerçekleştirilirken, modern hayvancılığa yönelik önemli izlenimler edinildi. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.