• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Zeytinyağı Üretiminde Hedef Dünya İkinciliği

Zeytinyağı Üretiminde Hedef Dünya İkinciliği
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya, zeytin ve zeytinyağında Ekim ayı itibariyle

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya, zeytin ve zeytinyağında Ekim ayı itibariyle başlayan 2018-19 sezonu nedeniyle bir mesaj yayınladı. Özkaya, Zeytindostu Derneği’nin Türkiye’yi zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliği hedefine taşıyacak önerilerini paylaştı. Özkaya, devlet destekli politikalarla birlikte markalaşma, kalite ve katma değerli üretim ve pazarlamanın önemine işaret etti.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıkladığı resmi rekolte tahmin raporunun ardından yeni sezona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özkaya, zeytin ve zeytinyağında 2018/19 sezonunda 423 bin ton sofralık zeytin, 193 bin ton da zeytinyağı rekoltesi beklendiğine işaret ederek, “Zeytin ve zeytinyağında daha rekabetçi olmanın yolu katma değer yaratmaktan geçiyor. Zeytinyağı üretiminde İspanya’nın ardından dünya ikinciliğini hedefliyoruz ” diye konuştu.   

2018-19 sezonunda 1,5 milyon ton zeytin rekoltesi beklendiğini, bunun 423 bin tonunun sofralığa, 1 milyon 77 bin tonunun da yağlığa ayrılmasının öngörüldüğünü, buradan 193 bin tonluk bir zeytinyağı üretimi beklendiğini hatırlatan Özkaya, Bakan Pakdemirli’nin zeytinciliği bilen bir isim olmasının sektör açısından bir avantaj olduğunu söyledi.   

ZEYTİNYAĞINDA HEDEF İKİNCİLİK

Dünya zeytin ağacı varlığında ikinci sırada olmamıza rağmen zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından dördüncü sırada bulunduğumuza değinen Özkaya, bu alanda Türkiye’nin dünya ikinciliği hedefine vurgu yaptı. Özkaya, “177 milyon zeytin ağacı varlığıyla ülkemizin önümüzdeki yıllarda İspanya’nın ardından zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini yakalayacağını düşünüyoruz. Özellikle son beş yılda bakanlığımızın desteği ile zeytin ağacı dikimlerinde hızlı artış yaşandı. Bu dönemde dikilen ağaçların da meyve vermeye başlamasıyla dünya zeytinyağı üretiminde daha fazla söz sahibi olmayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK AKDENİZ ÜLKELERİ TÜKETİYOR 

Dünyada üretilen zeytin ve zeytinyağının yine ana üreticiler olan Akdeniz ülkeleri tarafından tüketildiğine işaret eden Özkaya, açıklamasında “Uluslararası zeytin konseyi verilerine göre dünyada yaklaşık 3 milyon ton olan zeytinyağı ve yaklaşık 3 milyon ton olan sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 75’i üretici olan Akdeniz ülkeleri tarafından tüketilmektedir. Ülkemiz ise yaklaşık 200-250 bin ton zeytinyağı ile dünya üretiminde beşinci, yaklaşık 500-550 bin ton sofralık zeytin ile ikinci sırada yer almaktadır. Tarım ve Orman Bakanımızın da ifade ettiği gibi dünyayı doyuran ülke olma yolunda izlenecek politikalarla zeytin ve zeytinyağı üretiminde ön sıralara gelmemizin önü açık”  ifadelerini kullandı.

MARKALAŞMA VE KALİTE ARTIŞI HEDEF PAZARIN ANAHTARI

Dünya zeytin ve zeytinyağı üretim ve tüketiminin yeterli olmadığına da değinen Zeytindostu Derneği Başkanı Fügen Özkaya, özellikle üretici ülkeler dışında tüketimin artırılması için Uluslararası Zeytin Konseyi’nin her yıl düzenli olarak tanıtım çalışması yürüttüğünü hatırlattı. Özkaya, “Bu sayede 1980’li yıllarda başlayan ABD tanıtım çalışmaları meyvesini vermiş ve ABD’nin zeytinyağı ithalatı 300-350 bin ton seviyesine çıkmıştır. Benzer çalışmalar Çin, Japonya ve Rusya gibi ülkelerde de devam etmekte ve tüketimde artış gözlenmektedir. Türkiye olarak bizim de zeytin ve zeytinyağında hedef pazarlar arasında bulunan bu ülkelerde ihracatçı konumumuzu güçlendirmek, markalaşma ve kalite çıtasının yükselmesiyle mümkün olacaktır” dedi.

‘KATMA DEĞER’ VURGUSU!

Prof. Dr. Özkaya, ülkemizin katma değer yaratan politikalar izlendiği takdirde daha rekabetçi bir konuma geleceğini dile getirdi. Özkaya sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dünya zeytinciliğinde üretimden, tüketime bütün safhalarda katma değer elde edebilen İtalya üreticilerine ciddi fayda sağlayabilmektedir. Ülkemiz 190 milyon zeytin ağacı varlığıyla dünyada önemli bir yere sahiptir ve bu üretimden ülkemizin de İtalya gibi daha fazla katma değer kazanması söz konusudur. Üretimden işlemeye, iç ve dış ticaretten tüketime kadar yaşanan bütün sorunların üstesinden gelmenin en önemli yolu zeytin ve zeytinyağımıza katma değer katmaktır. Böylece üretimde üreticinin gelir seviyesi yükselecek ve hem mevcut zeytin ağacını korurken hem de yeni zeytinliklere sahip olunabilecektir. İşletme sahipleri ile iç ve dış ticaret yapan tüccar ve ihracatçımız markalı üretim ve ticaret ile gelirlerini artırmış olacaklardır. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda ülkemiz zeytinciliği için yeni bir yol planı hazırlanması ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir protokolle yeni bir oluşum gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu bağlamda Sayın Bakan’ın ifade ettiği fikirler biz zeytindostlarını umutlandırmıştır. Tüm sektör paydaşlarına bereketi bol bir hasat dönemi dilerim.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894