• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Veri Sızıntılarına Karşı Şifreleme ve Kimlik Doğrulama Şart

Veri Sızıntılarına Karşı Şifreleme ve Kimlik Doğrulama Şart
2018, erişim ihlalleri, veri sızıntıları ve ifşaları ile ilgili endişe verici pek çok bulguyu gündeme taşımaya devam ediyor

2018, erişim ihlalleri, veri sızıntıları ve ifşaları ile ilgili endişe verici pek çok bulguyu gündeme taşımaya devam ediyor. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji’nin Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, verileri şifrelemenin ve iki faktörlü kimlik doğrulamasının öneminin gün geçtikçe arttığını vurguluyor.

Veri sızıntıları ile ilgili araştırmalar ve gündeme gelen vakalar, siber güvenliğin 2018’deki durumunun iç açıcı olmadığını gösteriyor. Veri sızıntılarına dair bulguların kimlik doğrulama ve veri şifrelemenin önemini öne çıkarttığını dile getiren Komtera Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, şirketlerin iki faktörlü kimlik doğrulama, veri şifreleme ve veri anonimleştirme politikaları belirleyerek dikkatle uygulamasının güvenlik için şart olduğunu dile getiriyor.

“SADECE KULLANICI ADI VE PAROLA, YETERİNCE GÜVENLİ DEĞİL”

İmalat sanayi sektörü, veri sızıntılarında bu yıl en büyük artışa sahip olan sektör olurken, perakende, hizmet, sigorta ve sağlık sektörleri de sızıntı vakalarının artmasıyla artık daha ağır yüklerin altında kalıyor. Devlet kuruluşları, eğitim, finans sektörleri ile kar amacı gütmeyen sosyal toplum kuruluşları ise 2018’in ilk yarısına oranla %50 daha az veri ihlali yaşayarak tablonun nispeten olumlu tarafını yansıtsa da, bu alanlardaki şirketler de diğerleri gibi sızıntıların önüne geçmeyi başaramıyor.

Bu nedenle hala şifreleme kullanmayan tüm şirketlerin bir an önce harekete geçerek verilerini önce yetkisiz erişimlere kapalı hale getirmesi ve ardından şifrelemesi büyük önem taşıyor. Günümüzde şirket sistemlerine, veri tabanlarına, uygulamalara veya sosyal medya hesaplarına erişimlerin çoğunlukla sadece kullanıcı adı ve parola ile gerçekleştirildiğini dile getiren Komtera Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, klavye veya ekran bilgilerini ele geçirilebilen araç ve programlar ile hackerlerin bu bilgilere rahatça ulaşabileceğinin altını çiziyor.

“İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMASININ HER SEKTÖRDE UYGULANMASI GEREKİYOR”

Bu noktada iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamalarının kullanımı kaçınılmaz oluyor. Tek kullanımlık şifre üreten uygulamalar, yüz tanıma, parmak izi tanıma, retina algılama gibi biyometrik yöntemler, açık anahtar altyapısı ve sertifika kullanımı iki faktörlük kimlik doğrulama yöntemlerine örnek olarak gösterilebiliyor. Ayrıca, özellikle mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirilen hesap erişimleri ile ilgili çözüm sağlamaya yönelik, kullanıcı davranış analizi ve sofistike yapay zeka uygulamaları gibi yeni yöntemler geliştiriliyor.

İki faktörlü kimlik doğrulamasının bütün sektör ve platformlara adapte edilememesini, gelecekteki tehlikelerin işareti olarak gören Ziya Gökalp, bankacılık ve sigortacılık sektörünün bu uygulamayı artık sıklıkla kullandığını ancak diğer pek çok sektörde uyum sorunu yaşandığını dile getirerek sosyal medya platformlarında da iki faktörlü doğrulama yönteminin henüz yaygınlaşmayı başaramadığını ifade ediyor.

“VERİ ANONİMLEŞTİRME ATLANMAMALI”

İki faktörlü kimlik doğrulama çözümleri, kurum ve kuruluşlardaki hesaplar ve verilere erişen kişilerin doğruluğunu kanıtlamaya imkan verse de bu aşamayı geçen kişilerin bilinçsiz veya bilinçli bir şekilde veri sızdırma olasılığını ortadan kaldıramıyor. Erişim sonucu verilerin hangi formda görüntülendiği ve böyle bir formda kopyalanabilme şansının ne düzeyde olduğu gibi sorular, veri şifreleme ve veri anonimleştirmeye olan gereksinimi ortaya çıkartıyor.

Her şirketin verilerini şifrelemeye ihtiyaç duyduğunu belirten Gökalp, şirketlerin verilerini dikkatlice işledikten ve yetki erişimlerini tanımladıktan sonra veri anonimleştirme çalışmaları da yaparak ilgili verilerin sadece ilgili kişilerce görüntülendiğinden emin olmasını öneriyor.

Amerika veya Avrupa’daki şirketlerde yaşanan ve yargıya intikal eden veri hırsızlığı vakalarında, siber saldırıları gerçekleştirenler kadar şirket yetkililerinin de suçlu bulunabildiğini hatırlatan Gökalp, “Hakimler, şirket yöneticilerine ilk olarak ‘Verileriniz şifrelenmiş miydi?’ sorusunu yöneltiyor.” diyor. Veri şifreleme, kimlik doğrulama ve erişim yönetimi konusundaki adli kurallara uyulması, Avrupa’da GDPR, Türkiye’de KVKK regülasyonları ile sağlanmaya çalışılıyor.

“VERİ ANAHTARLARININ İYİ SAKLANMASI GEREKİYOR”

Veri şifrelemeye dair politikaların ciddi bir şekilde ele alınılmaması durumunda ortaya çıkabilecek en korkutucu durumlardan biri, şifrelemede kullanılan ve kritik ölçüde önem taşıyan veri anahtarlarının çalınması oluyor. Siber saldırılar aracılığıyla veri anahtarlarının bir bütün halinde kopyalanmasının şifrelenmiş verilerin deşifre olması anlamına geldiğini belirten Gökalp’e göre, anahtarların saklandığı yerin güvenlikli olmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.

Veri şifreleme işlemlerinin Donanımsal Güvenlik Modülü olarak adlandırılan güvenlikli cihazlar üzerinde yapılması ve anahtarların da bu cihazlarda saklanması tavsiyesinde bulunan Gökalp, bu önlemi alan şirketlerdeki şifrelenmiş verilerin kopyalanması durumunda veri anahtarlarının ele geçirilemeyeceğini vurguluyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894