• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Uzmanlar Kurban Bayramı’nda Tedbirli Olmaya Çağırıyor

Uzmanlar Kurban Bayramı’nda Tedbirli Olmaya Çağırıyor
Uzmanlar Kurban Bayramı’nda Tedbirli Olmaya Çağırıyor

Kesik ve buna bağlı yaralanmalar, Kurban Bayramı’nda acil servislere en sık başvuru nedenleri arasında yer alıyor. DoktorTakvimi.com doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, Kurban Bayramı’nda meydana gelebilecek kesiklere karşı uyarıyor ve Kurban Bayramı’nda kesim işlemleri için profesyonel ekiplerden ve kasaplardan yardım alınması gerektiğini belirtiyor. Özellikle enfeksiyon, uzuv kaybına hatta can kaybına neden olabiliyor. 

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla herkesi bayram heyecanı sardı. Ancak Kurban Bayramı, pek çok kişi tarafından göz ardı edilen bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Kesikler ve buna bağlı yaralanmalar! Her bayram gittikçe artan sayılara ulaşan kesiğe bağlı yaralanmaların oluşmasını önlemek için mutlaka tedbir alınması gerektiğini belirten DoktorTakvimi.com doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, bu tip yaralanmaların önüne geçmek için profesyonel kesim ekiplerinden ve kasaplardan yardım alınması gerektiğini söylüyor. Belirli merkezlerde uzman kişilerce yapılan kesim işlemleri hem daha hijyenik hem de daha güvenilir şartlarda yapılabiliyor. Ancak önlemlere rağmen bu tarz yaralanmalar yine de olabiliyor. 

İLK MÜDAHALE KRİTİK!
İlk kesim aşamasında daha büyük uzunlukta kesici aletlerin daha yüksek basınçla uygulanması nedeniyle ciddi kesikler oluşabiliyor. Bu kesikler, oblik doğrultuda doku kaybına yol açmakla beraber, tendon kesiğine de neden olabiliyor. Ekstremite yani uzuv kaybını azaltmak ve kalıcı hasarları önlemek için yaralanmalara acil müdahale edilmesi büyük önem taşıyor. Yaralanma durumunda ilk olarak kesik veya yaralanma olan yerin temiz bir gazlı bezle silinmesi gerekiyor. Eğer kanama bol miktarda ve özellikle basınçlı ise kanayan bölgenin proksimaline yani üst kısmına basınçlı bir kompresyon uygulanmalı. Bu işlem, kanama miktarını büyük ölçüde azaltıyor. 

ENFEKSİYON CAN KAYBINA YOL AÇABİLİR
Kanama ve enfeksiyonun uzuv kayıplarına hatta can kayıplarına yol açabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, yaralanan bölgenin oksijenli su ile silinerek dezenfekte edilmesi ve daha sonra özenle sarılarak, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini söylüyor. Kurban kesim işlemi sonrasında evdeki et kesimlerinde de nispeten daha önemsiz basit sıyrıklar oluşabiliyor. Bu kesikler genelde evde basit pansuman ve bandaj yöntemleriyle giderilebiliyor. Ancak kesilen yerde kızarıklık ve şişlik olması durumunda bu enfeksiyon olduğuna işaret ediyor. Böyle bir durumda ise en kısa zamanda Acil Servise başvurmak ve doktor yönlendirmesi dahilinde antibiyotik tedavisine başlanması gerekiyor. 

Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, tüm kesik ve yaralanmalarda tetanoz aşısının mutlaka sorgulanması gerektiğine ve eksik olan durumlarda profilaksi uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.  // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894