• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Üniversite Tercihlerinde Sınavsız Dönem: Çin Üniversiteleri

Üniversite Tercihlerinde Sınavsız Dönem:  Çin Üniversiteleri
Üniversite sınav sonuçlarından beklediğini bulamayan birçok öğrenci gözünü yurt dışında eğitime çevirdi

Üniversite sınav sonuçlarından beklediğini bulamayan birçok öğrenci gözünü yurt dışında eğitime çevirdi. Yurt dışında eğitimin pahalı olması ve çeşitli zorluklar taşıyor olması yeni ülkelerde eğitim fırsatını gündeme getiriyor.

Öğrencilerin kabusu haline gelen yüksek öğrenim sorunu içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Dünya sıralamasında çok az sayıda başarılı üniversitemizin bulunması yüksek öğrenim tercihlerinde öğrencilerin rotalarını yurt dışına çevirmesine neden oluyor. Birçok şehirde yabancı dil eğitimi alma şansının az olması, yurt dışında eğitim almayı düşünen öğrencilerin sayısını ciddi oranda artırıyor.

Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Türk Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı Çin’de eğitim almayı düşünen öğrenciler için önemli bilgiler verdi.

DÜNYA SIRALAMASINDA ÜST SIRALAR ÇİN ÜNİVERSİTELERİNİN

Araştırma şirketlerinin yayınladıkları listelerde Çin üniversitelerinin her geçen yıl üst sıralara yükseldiğini belirten Karslı, Türk öğrencilerin Uluslararası Ticaret, Mühendislik bölümleri, Teknoloji üniversiteleri gibi üniversitelerin son yıllarda tercih edildiğini belirtti. Önceki yıllarda sadece Çin Dili ve Edebiyatı ve Çince Tercümanlık gibi bölümlerde eğitimin yaygın olduğunu ancak son yıllarda diğer bölümleri tercih eden öğrencilerin de sayısının arttığını dile getiren Karslı bu sayede şirketlerin yakında kendi sektörlerinde Çince bilen personel istihdam edebileceğinin de müjdesini verdi. Tsinghua Üniversitesi (Qinghua), Pekin Üniversitesi, Fudan Üniversitesi, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Nanjing Üniversitesi, Zhejiang Üniversitesi, Jiaotong Üniversitesi, Tongji Üniversitesi, Nankai Üniversitesi gibi çok sayıda üniversitenin dünyaca ünlü olduğunun altını çizerek bu üniversitelerden mezun olan öğrencilerin tüm dünya üzerinde kolaylıkla iş bulabildiklerini dile getirdi.

TİCARİ PROJELER İŞTAH KABARTIYOR 

Son yıllarda Türkiye ve Çin arasında artan ticari ilişkilerin Çince bilenlerin avantajlı hale gelmesini de sağladığını dile getiren Mustafa Karslı, bu ticari projelerin en büyüğü olan Kuşak ve Yol (Yeni İpek Yolu) projesi“nin olduğunu belirtti. Şu anda da Çince bilen personel ihtiyacının çok fazla olduğunu bu sebeple her sektörde açığın büyümekte olduğunu ifade etti. Çince öğrenen öğrencilerin sayısının sürekli artmasına rağmen mevcut ve yeni eklenen projelerin ihtiyacı artırdığını dile getirdi. Bu projeler hakkında bilgi alan çok sayıda öğrencinin firmalar tarafından tercih edilebilmek için Çin’de lisans eğitimini tercih ettiklerini belirtti.

UCUZ VE KALİTELİ EĞİTİM TÜM DÜNYANIN GÖZÜNÜ ÇİN ÜNİVERSİTELERİNE ÇEVİRDİ 

Türk Çin Kültür Derneği’nin Çin’de eğitim sorumlusu Xu Jie ( Şü Cie ) ise Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin ve yurt dışındaki üniversitelerin fiyatları kıyaslandığında Çin’de eğitimin oldukça ucuz olduğunu belirtti. Öğrencilerin kaliteli eğitim alacakları Çin üniversitelerinin sayısının oldukça fazla olduğunu dile getiren Xu, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin sadece eğitim fiyatları ile Çin’de hem eğitim hem konaklama hem de şahsi giderlerini karşılayabildiklerini belirtti. Xu ayrıca Sadece Türk öğrencilerin değil Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyadan çok sayıda öğrencinin eğitimleri için Çin’i tercih ettiğini söyledi. Özellikle Türkiye’nin bu konuda büyük avantajlara sahip olduğunu da ifade eden Xu, Türkiye’deki üst düzey şirketlerin derneğimizden Çince bilen personel talebinde bulunduğunu dile getirdi. Kariyerlerinde üst seviyeleri hedefleyen öğrencilerin Çin’de eğitimi özellikle düşünmelerini tavsiye eden Xu, Türk öğrencilerin Çin’e giden Türk resmi heyetlere eşlik ettiklerini bu sayede çok sayıda devlet büyüğü ile tanışma şanslarının da olduğunu belirterek derneğin Çin’de eğitim almak isteyen öğrenciler için danışmanlık hizmetini ücretsiz olarak verdiğinin altını çizdi.

TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL BURS AVANTAJLARI

Çin’de eğitim alan öğrencilerin yararlanabilecekleri burslar da bulunuyor. Özellikle Çin hükümetinin Çince’nin yaygınlaşması için verdiği burslara başvurabilen öğrenciler, yüksek lisans düzeyinde ise üniversiteler ve bölge yönetimlerinin de verdiği burslara başvurabiliyorlar. Bunun dışında “Kuşak ve Yol Projesi” kapsamında ticari yolun geçtiği ülkelere özel olarak başlatılan “İpek Yolu” burslarına Türk öğrenciler başvurabiliyorlar. Hatta Zhejiang Normal Üniversite gibi bazı üniversiteler Türkiye’deki Kütahya gibi bazı şehirlerden gelecek öğrenciler için özel burs başvuru imkanları da oluşturabiliyorlar.

ÇİNCE BİLMEK ŞART DEĞİL

Çin’de eğitim almak için Çince bilmek şart değil dünyaca ünlü üniversitelerin bölümlerinden İngilizce eğitimler verenler de oldukça fazla. Bunun için TOEFL ve IELTS gibi İngilizce sınavlarından geçer puanları alan öğrenciler doğrudan bu bölümlere başlayabiliyorlar. Eğitim süreci içinde Çincelerini de geliştiren öğrenciler Çince ve İngilizce gibi dünyanın en yaygın konuşulan iki dilini akıcı bir şekilde konuşabiliyorlar. Eğitimini Çince almak isteyen öğrenciler ise bir yıllık Çince eğitimlerinin ardından girecekleri HSK ( Çince Seviye Sınavı ) ile lisans programlarına başlayabiliyorlar.

HEM OKUYUP HEM PARA KAZANIYORLAR

Çin’de eğitim alan öğrencilerin birçoğu Çin’deki fuar ve ticari görüşmeler için giden Türk iş adamlarına tercüme hizmeti vererek para kazanabiliyorlar. Bu konuda Çin turizmi alanında faaliyet gösteren Ligarba Turizm’in Çin Vizesi Departmanı yetkilisi Fatma Efe ise Çin vizesi alan çok sayıda Türk iş adamının kendilerinden Çin'de tercümanlık için destek istediklerini ifade etti.

Çin’de eğitim almakta olan öğrencilerden Ercan Atak ise Çince öğrenmenin sanıldığı kadar zor olmadığını kısa süre içinde tercüme hizmeti verebilecek seviyeye ulaşılabildiğini ifade etti. Atak ayrıca çok sayıda Türk öğrencinin Türk firmaların Çin’deki temsilciliklerini yaparak para kazandıklarını hatta henüz öğrenciyken ürün inceleme ve tedarik hizmeti vererek hem sektörleri öğrendiklerini hem de gümrük mevzuatı ile ilgili geniş bilgiye ulaştıklarını belirtti.

ÇİN’DE EĞİTİM İÇİN ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK

Türk - Çin Kültür Derneği, Çin’de eğitimle ilgili merak edilen bütün sorulara ücretsiz yanıt veriyor. Dernek, Çin’de lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi almak veya dil kamplarına katılmak isteyenlere eğitim öncesi ve esnasında rehberlik hizmeti sunuyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894