• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Unesco’da 16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh Sergisi Açıldı

Unesco’da 16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh Sergisi Açıldı
​Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris'teki temasları kapsamında Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi"ni açtı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris'teki temasları kapsamında Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi"ni açtı. 

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneğince (İKASD) projelendirilen, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, Türkiye’nin UNESCO nezdindeki daimi temsilciliği iş birliğiyle, UNESCO Genel Merkezi’ndeki sergiyi UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ile açan Nabi Avcı, yaptığı konuşmada, Dünya Miras Komitesi’nin başkanlık bayrağının Polonya’ya devredilmesinin ardından sanat ve kültürün benzersiz öneme sahip çalışmalarını Paris’te dikkate sunduklarını söyledi.

İki gün önce "Medeniyetler Arası Mozaik Yolu Keşif Projesi"ni görme fırsatını yakaladıklarını belirten Avcı, bugün de Avrasya ekseninde 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış Matrakçı Nasuh’un çok bölgeli, çok kültürlü sanat, hattatlık ve şairlik yönlerine tanıklık edileceğini anlattı.

Bakan Nabi Avcı, Matrakçı Nasuh'un tarihin gizli kalmış dehalarından biri olduğuna dikkati çekerek, "16. yüzyılda yaşamış ünlü bir Osmanlı filozofu, matematikçisi ve tarihçisi olan Matrakçı Nasuh, aynı zamanda sporcu, şair, sanatçı, ressam, hattat ve minyatür sanatçısı kimliği ile de rüşdünü ispat etmiş mühim bir bilim ve sanat insanıdır." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, sergiye ilişkin şunları söyledi:

"Matrakçı Nasuh’un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatan bu sergide ziyaretçiler, Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkânı bulacaktır. Vefatının 450. yılında Matrakçı Nasuh'u anma münasebetiyle planlanan serginin Saraybosna, Belgrad, İstanbul, Viyana, Tokyo ve Antalya’dan sonra kültür ve sanat şehri Paris’te sanatseverlerle buluşuyor olması, çok önemli bir değerimizin tanıtılması hususunda önemli bir gelişmedir."

Bakan Nabi Avcı, serginin açılış aşamasındaki katkılarından dolayı UNESCO Genel Direktörü Bokova’ya, serginin küratörlüğünü yapan Beste Gürsu'ya, sergiye katkıda bulunan Nakkaş Sevim Ersoy’la 12 kadın sanatçıya ve projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Yürütme Kuruluna 2017-2021 dönemi için aday olduklarını anımsatan Avcı, Türkiye'nin, Dünya Miras Komitesi üyeliğinin 2017'de sona ereceğini ifade etti.

Bakan Nabi Avcı, Türkiye'nin en son 2005 yılında Yürütme Kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, Kasım 2017’deki Yürütme Kurulu üyesi seçimlerine ilişkin şunları kaydetti:

"2011 ve 2013 yıllarında gerçekleştirilen seçimlerde de üyesi olduğumuz Birinci Seçim Grubu’nda dayanışma ruhuyla hareket ederek, adaylığımızı geri çektik. Türkiye’nin, artık 2017-2021 dönemi için Kasım 2017’de gerçekleştirilecek Yürütme Kurulu seçimlerinde, Birinci Seçim Grubu için boşalan üç koltuktan birini devralma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Çok özel birikim ve deneyimlerin sahibi olarak UNESCO’ya nitelikli katkılarda bulunabileceğimize, bölgesel ve küresel iş birliği yönündeki motivasyonumuzun sağladığı artı değerle örgüte ivme kazandıracağımıza inanıyoruz. Bizi destekleyeceğinizi umuyor ve size güveniyoruz."

Sergi, 10 Kasım'a Kadar Gezilebilecek

Küratörlüğünü Beste Gürsu'nun yaptığı, Matrakçı Nasuh'un doğu ve seferlerini anlattığı, "Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn" ve "Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol-Belgrad" eserlerinde resmettiği güzergâhlardan yapılan seçkinin Nakkaş Sevim Ersoy'un liderliğinde, 12 kadın sanatçı tarafından çini panolara aktarıldığı sergide, Matrakçı’nın beyitlerinden yapılan seçki divani hat levhalara, vasıflarının birkaçı ise modern bir yorumla tuvale aktarıldı.

Tarihin gizli kalmış dehalarından Nasuh’un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatan sergide izleyiciler, Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkânı bulacak.

10 Kasım'a kadar Paris'te gezilebilecek sergi, aralık ayında Washington'daki "İslam Eserleri Müzesi"nde sergilenecek.

Matrakçı Nasuh 

Minyatürcü, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh'un 1480'de Saraybosna'da doğduğu sanılıyor. Matrakçı Nasuh'un, Sultan II. Bayezid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun'da eğitim gördüğü ve sonra matematik eğitimcisi olarak öğrenci yetiştirdiği biliniyor.

Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan "matrak" adlı sporda ustalığından dolayı "matrakçı" lakabıyla anılan Nasuh'un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu bulunuyor. 

Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla 2013 yılında UNESCO tarafından "anma ve kutlama yıl dönümleri" kapsamına alınmıştı. / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Aliağa’da Eğlenceli Tatil Devam Ediyor20 Ocak 2020 Pazartesi 16:33
  • En Çok Göçmen Ağırlayan 14’üncü Ülkeyiz05 Nisan 2019 Cuma 12:09
  • Avrupalıların Tatil Anlayışı Değişti26 Mart 2019 Salı 11:29
  • İstanbul Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen 11. Şehri Oldu20 Mart 2019 Çarşamba 13:49
  • Berlin’de İzmir Rüzgârı Esti11 Mart 2019 Pazartesi 12:40
  • 2018 Yılında En Çok Ziyaret Edilen 10 Ülke04 Mart 2019 Pazartesi 15:03
  • 2019'da Turizmci Gülecek25 Şubat 2019 Pazartesi 11:24
  • HORECA İle Kış Ortasında Yaz Ateşi Yanacak16 Şubat 2019 Cumartesi 13:23
  • 2019 Kayak Sezonu Açıldı13 Şubat 2019 Çarşamba 13:12
  • 2019 Deniz Turizminde Türkiye Yılı Olacak07 Ocak 2019 Pazartesi 11:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894