• BIST 9782.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Türkiye’de Çalışanlar Kariyerlerinde Yükselmek İçin Neleri Göze Alıyor?

Türkiye’de Çalışanlar Kariyerlerinde Yükselmek İçin Neleri Göze Alıyor?
Türkiye’de işini kaybetme endişesi daha az yaşanıyor. Ancak, daha iyi bir iş için çalışanlar tazminat ve ulaşım

Türkiye’de işini kaybetme endişesi daha az yaşanıyor. Ancak, daha iyi bir iş için çalışanlar tazminat ve ulaşım rahatlığından vazgeçebiliyor. 

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi PageGroup, üç aylık periyotlarla yenilediği Pazara Güven Endeksi araştırmasında 2017 yılının son çeyreğinde çalışanların iş piyasası ve ekonomi algısını değerlendirdi. Türkiye’nin Pazara Güven Endeksi 2016 yılının başında %53’ü gösterirken 2017’nin ilk aylarında bu oran %51 olarak gözlemlendi. Geçen yılın ortalarında ise endeks ani bir sıçramayla %55’e yükseldi. Türkiye’de iş dünyasının dalgalı dinamiklerini takip eden güven endeksi yeni yıla %51 oranıyla giriş yaptı. 

Güncel ekonomi algısında ise, Türkiye’de olumlu bakış 2016 yılının başında %26’larda seyrederken 2017 yılının ilk aylarında bu oran %17’ye düştü. Ancak yılın son çeyreğinde yükselişe geçerek %26 bandını yeniden yakalamayı başardı. 

İş piyasası algısında ise olumlu bakışta 2017’nin ilk aylarında gözlemlenen %22 oranındaki düşüş yılsonunda %30 seviyesine gelerek 2016 yılı başlarındaki seviyesine yeniden ulaştı. Araştırmaya Türkiye’den katılan adayların gelecek iş piyasasına olumlu bakanların oranı ise 2016 yılının başlarında %40’larda iken 2017 yılı sonunda %33’e düştü. 

Öte yandan, Türkiye’de çalışanlar işini kaybetme endişesini daha az yaşıyor. Çalıştıkları işte kendini güvende hissetme oranı Türkiye’de %48 iken bu oranın araştırmaya dahil edilen diğer Avrupa ülkelerinde ortalaması ise %45’lerde seyrediyor. 

ÇALIŞANLAR KARİYER YOLUNDA FEDAKÂR DAVRANIYOR

Avrupa ve Türkiye’de Pazara Güven Endeksi Araştırmasına katılan adaylar kariyerlerinde yükselmek için, tazminat, sorumluluk, pozisyon ve ulaşım rahatlığından vaz geçebiliyor, iş ve özel yaşam dengesini feda edebiliyor.  

Araştırmaya katılan adaylar, daha iyi bir kariyer için: tazminattan feragat edenlerin oranı; Türkiye’de %57 iken araştırmaya dahil edilen Avrupa ülkeleri genelinde %65. Yetki ve sorumluluklarından vazgeçmeyi göze alanların oranı; Türkiye’de %52, Avrupa genelinde %64. İş ve özel yaşam dengesinden ödün verebileceğini söyleyenlerin oranı; Türkiye’de %52, Avrupa genelinde %45. Benzer veya daha düşük bir pozisyonda çalışabileceklerin oranı Türkiye’de %57 iken diğer ülkelerde %70’lere ulaşıyor. 

Dünyada, esnek çalışma trendleri artış gösterirken, ev ve ofis arası ulaşım rahatlığı, söz konusu kariyerleri olduğu zaman, çalışanlar tarafından rahatlıkla gözden çıkarılabiliyor. Türkiye’de araştırmaya katılan adayların %62’si bir sonraki kariyer adımları için ofis ev arası ulaşım süresinin uzamasını göze alıyor. Avrupa’da ise bu oran %67 olarak göze çarpıyor. Trafik stresine ek olarak iş stresi de çalışanların yükselme motivasyonunu düşürmüyor. Türkiye ve Avrupa’dan araştırmaya katılan adayların %72 ile büyük çoğunluğu kariyerlerinin bir sonraki aşamasında daha stresli bir ortamda çalışmayı göze alıyor.

Türkiye’den araştırmaya katılan adayların %70’i bir sonraki kariyer adımlarında yurt dışına çıkabileceğini dile getiriyor. Şehir veya ülke değiştirmeye sıcak bakmayanların oranı ise %11. Araştırmaya katılan ülkelerinin genelinde ise bu oran %27.

PAZARA GÜVEN ENDEKSİ ARAŞTIRMASI HAKKINDA

Pazara Güven Endeksi Araştırması, PageGroup tarafından Avrupa ülkeleri genelinde üç aylık periyotlarla yılda dört kez tekrarlanıyor. Araştırma, 2017 yılının son çeyreğinde Türkiye’den 600’den fazla kişi ile gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunu iş arayan adaylar oluşturuyor. Düzenli olarak çalışanların piyasa ve ekonomi algısını değerlendiriyor. Türkiye dâhil 15 Avrupa ülkesini kapsayan Pazara Güven Endeksi araştırması 6 bini aşkın kişi ile gerçekleşiyor.

PAGEGROUP HAKKINDA:

İşe yerleştirme alanında profesyonel hizmette 40 yılı aşkın deneyimi ile Page Group, dünyada en iyi bilinen ve en saygın danışmanlık şirketlerinden biridir. Şirket yerel piyasa bilgisini global uzmanlığı ile birleştirerek hem işverenlere hem de adaylara özel hizmet sunmaktadır. 154 ofisi ile dünya çapında 35 ülkede yayılmış olan Page Group 5.500’den fazla kişi istihdam etmiştir. KOBİ’lerden global (blue-chip) kurumlara kadar çok çeşitli bir müşteri tabanına sahiptir. PageGroup Türkiye faaliyetlerine 2008 yılında İstanbul Ofisi ile başlamıştır ve Page Executive, Michael Page ve Page Personnel markaları ile hizmet vermektedir. www.page.com   /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.trA

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894