• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Tatsız Şeker: Diyabet

Tatsız Şeker: Diyabet
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kampüs Polikliniği Dahiliye Uzmanı Dr. Hulusi Sam, şeker hastalığının ilerlemesini önlemek için “Sağlıklı beslenilmeli ve egzersiz yapılmalı” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kampüs Polikliniği Dahiliye Uzmanı Dr. Hulusi Sam, şeker hastalığının ilerlemesini önlemek için “Sağlıklı beslenilmeli ve  egzersiz yapılmalı” diye konuştu.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen durumun  tıp dilinde diyabet olduğunu ifade eden  Dr. Hulusi Sam, “Diyabet,  kan dolaşımı içerisindeki glikoz yani şeker düzeyinin belli standartların üstünde olmasıdır. Şeker hastalığı; ağızdan aldığımız gıdalardan ister yağ olsun ister karbonhidrat olsun karaciğer bunları alıyor ve  glikoza çeviriyor. Sonra da bunların bazıları karaciğer tarafından göbek yağları vs. olarak yeniden kullanılmak üzere depolanıyor. Bütün bunları da ayarlayan insülin  hormonu. İnsülin dediğimiz hormon pankreastan salgılanıyor” diye konuştu.

DİYABET TEDAVİSİ
Şeker hastalığının  iki şekilde görüldüğünü söyleyen Dr. Hulusi Sam,  “Ya pankreas bu insülini yeterince salgılayamıyor, salgılayamadığı için de kandaki şeker düzeyi gittikçe artıyor, ya da insülin salgılıyor ama dokular tarafından kullanılmasında sorun oluyor. İki tip şeker hastalığı vardır Tip 1, çoğunlukla çocuk yaşlardan itibaren oluşuyor. Tip 2 çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor. Bu insülini salgılıyor fakat dokular tarafından kullanılamamasından dolayı ortaya çıkıyor. Genellikle halk arasında en çok yaygın olan tip 2, 40- 45 yaşları arasında ortaya çıkan ve kötü beslenme alışkanlığından oluşan  türdür. Kötü beslenme dediğimiz şey ise yağlı yiyecekler, rafine edilmiş kapalı ürünler, tatlıların çok tüketilmesidir. Tip 1 insülin olmadığı için  daha tehlikelidir. Bunun tedavisi ise, sadece insülin yani iğnenin  dışarıdan takviyesi ile olmalıdır. Tip 2 de ise tedavi  ağızdan ilaç ve düzenli beslenme ile uzun süre idare edilebilir. Tip 2 için sağlıklı beslenme ilaç tedavisi ve egzersiz yapılmalı. Eğer egzersiz yapılmaz ve kötü beslenme devam ederse tip 2’ de de belli zaman sonra üretilip kullanılamayan insülin bir süre sonra üretilmemeye başlanıyor ya da hiç kullanılamıyor. Bu da yavaş yavaş pankreasın işlevlerini bozuyor. Gerektiğinde hastalığın ilerlememesi için erken dönemde ilaç tedavisi kullanılmalıdır” dedi.(TS/ST-OK) // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894