• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Siber Tehlike Dışarıda Değil İçeride

Siber Tehlike Dışarıda Değil İçeride
Yapılan bir araştırmaya göre, şirketlerin %69’u son bir yılda iç tehdit sorunuyla karşı karşıya geldi.

SİBER TEHLİKE DIŞARIDA DEĞİL İÇERİDE

ŞİRKET İÇİNDEN GELEBİLECEK SİBER TEHDİTLERE KARŞI 10 ÖNERİ

Yapılan bir araştırmaya göre, şirketlerin %69’u son bir yılda iç tehdit sorunuyla karşı karşıya geldi. Gitgide artan vakalar nedeniyle iç tehdide sebep olacak ihmalleri anlamanın ve önlem almanın gerekliliği de kaçınılmaz hale geliyor. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji’nin Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, iç tehdide karşı şirket sahiplerini ve güvenlik ekiplerini uyarıyor ve pek çok açıdan düzenli takibin önemini vurgulayarak iç tehdidi önleyecek 10 öneri paylaşıyor.

Şirketlerin hassas verilerinin kendi çalışanları tarafından kötüye kullanılması ihtimali, dış tehditlere yönelen dikkat nedeniyle atlanabiliyor. İç tehdit olarak adlandırılan bu sorun, günümüzde veri sızıntısının en büyük sebeplerinden biri haline gelmiş durumda. Şirket sahipleri, çalışanlarının veya iş ilişkisinin bulunduğu kişilerin hassas verileri ele geçirip kötüye kullanacağını düşünmek istemese de iç tehditlerin yol açtığı güvenlik ihmalleri tahmin edildiğinden daha sık gerçekleşiyor. Yapılan bir araştırmaya göre şirketlerin %69’u son bir yılda iç tehdit nedeniyle zarar gördü. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, iç tehditlerin hangi nedenlerle oluştuğunu anlatırken şirketlerin korunması için şirket sahipleri ve güvenlik ekipleri için 10 öneri paylaşıyor.

İç tehdidin artmasında birkaç faktör öncü rol oyuyor. Çalışanların %80’inin, şirketin izin vermediği uygulamaları kullanması bu nedenlerden biri. Shadow IT denilen, bilgi teknolojileri veya siber güvenlik ekiplerine danışılmadan bilgi güvenliğini etkileyebilecek kararların alınması, kişilerin ofislerinde kişisel cihazlarını kullanması ve uzaktan çalışmanın artması da iç tehdit riskini artırıyor. Bu nedenlerin yaygınlaşmasından dolayı, veri güvenliğini sağlama almak gitgide daha önemli bir hal alıyor.

İÇ TEHDİTLERE KARŞI 10 ÖNERİ

Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji’nin Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, iç tehdide neden olan durum ve davranışların altını çizerken bu ihmallerin giderilmesi için 10 öneri paylaşıyor.

1. USB gibi cihazların kullanımını kaldırın veya dikkat edin. USB gibi taşınabilir cihazları kullanmak, çalışanların istedikleri dosyaları alıp şirket dışına çıkartması için sık başvurduğu bir yoldur. Özellikle teknik kabiliyetleri daha yüksek kullanıcılar bu taşınabilir cihazları kullanarak şirket bilgisayarlarına ve ağlarına kötü niyetli yazılımlar yerleştirebiliyor. Taşınabilir cihazlar aracılığıyla ortaya çıkan veri sızıntılarını engellemek için şirketinizdeki USB girişlerini mümkünse kilitleyin ya da takibine özen gösterin.

2. Yazıcı kullanımını takip edin. Her ne kadar laptop, tablet ve akıllı telefonların yaygınlaşmasından sonra çıktı ihtiyacı azalsa da kağıt üzerindeki veriler hala sorun yaratıyor. Çıktıların takibini yaparak kritik verilerin kötü niyetli kişilerce şirket dışına çıkmasını engellemek genelde atlanıyor. Basılı kopyaların çok kullanıldığı sağlık sektöründe, veri sızıntılarının en büyük nedeni %65 oran ile bu tarz kayıtlardan meydana geliyor. Basılı kopyalarla verilerin ele geçirilmesini önlemek için yazıcıları sıkı bir şekilde denetleyin. Çalışanlarınızın hangi dosyaların çıktısını aldığını ve yazıcıların hangi sıklıkta, kimler tarafından kullanıldığını takip edin. Çok hassas dosyaların çıktı alma özelliğini gerekirse kaldırın ve bu gibi çıktıları bulursanız okunamayacak hale getirerek imha edin.

3. Bulut depolama servislerine kısıtlayıcı kurallar getirin. Bulut depolama servislerinin iş amaçlı kullanımı gitgide artıyor. Çalışanlarınıza belli bir kurallar bütünü ve uzman gözetimi altında bu hizmetlerden faydalanma izni verebilirsiniz ancak bulut platformlarındaki kullanıcı erişimlerini ve hareketlerini izlemelisiniz. Kimin hangi belgeye erişimi olduğunu ve belge paylaşımlarını inceleyin. Bir kural aşıldığı anda olaya anında müdahale edebilin.

4. Kişisel ve kurumsal mail adresleri arasındaki trafiği inceleyin. Kurumsal hesaplardan kişisel hesaplara geçiş ile verileri iletmek oldukça sık rastlanan bir davranış ancak uzaktan çalışmanın artışının da etkisiyle bu kullanımlar, çoğu zaman kötü niyetli amaçlar içermese de kötü niyetli kişilere veri sızıntısı doğuracağından her zaman bir risk faktörüdür. Şirketle bağlantılı olmayan mail adreslerinden dolayı sorun yaşamamak için çalışanlarınızın, kişisel maillerini iş ortamı içerisinde nasıl doğru ve en az oranda kullanılabilecekleri konusunda eğitin ve iş ağı ile kişisel mail adresleri arasındaki e-mail trafiğini dikkatle izleyin.

5. Hem kişisel hem iş amaçlı kullanılan mobil cihazlarda uç nokta erişimini yönetin. Mobil cihaz kullanımının kolaylığı ve yaygınlığı inkar edilemez ancak ses veya dosya kaydetme, video ve fotoğraf çekme ya da depolama imkanlarının çok amaçlı kullanımı dolayısıyla veri sızıntıları için potansiyel bir risk yaratıyorlar. Mobil cihaz kullanımı ve erişimiyle ilgili hem bireysel hem de şirket cihazlarını kapsayacak kuralları belirleyin ve uç nokta erişiminin takip ve kontrolünü gerekirse uç nokta programlarıyla yapın.

6. Shadow IT konusunda çalışanlarınızı uyarın. Çalışanlar, güvenliği etkileyecek pek çok kararı genelde bilgi teknolojisi veya siber güvenlik ekiplerinden bir uzmana danışmadan alıyor ve yanlış kararlar risk ihtimalini artırıyor. Böyle kararların işin uzmanına bırakılmasını sağlayın. Ayrıca, bir şirket çalışanının ya da şirketle iş ilişkisi içerisinde bulunan herhangi birinin verilere erişimini, şirketle bağlantısı sonlandığı anda kaldırın.

7. Sosyal medya paylaşımlarına karşı tetikte olun. Çalışanlar, isteyerek ya da istemeden önemli şirket bilgilerini sosyal medya gönderileri olarak paylaşabileceği için sosyal medya platformları, güvenlik ekipleri için büyük bir endişe kaynağı oluyor. Gerekli sosyal medya politikalarını, çalışanlarınıza uygulatın ve kullanıcı aktivitelerini inceleyin.

8. Ekran görüntüsü yazılımlarının kullanımına izin vermeyin. Şirket çalışanlarının ekran görüntülerini paylaşan yazılımları kullanması veri sızıntısı açısından oldukça sakıncalıdır ve iç tehdit olasılığını etkiler. Böyle yazılımların kullanımına izin vermeyin.

9. Düzenli olarak eğitim verin ve çalışanlara hem şirket hem de özel hayatlarında kullanılabilecekleri bilgiler sunun. Veri sızıntısını önlemek için düzenli olarak çalışanlarınıza eğitim verin. Bu eğitimlerde, mevcut olan kuralları hatırlatmanın dışında, çalışanlarınızın iş dışında da faydalanabileceği bilgiler vererek eğitimleri daha ilgi çekici hale getirin. Örneğin, çalışanlarınıza hem şirkette kendilerini hem de özel hayatlarında ailelerini çevrimiçi tehditlerden korumalarını sağlayacak bilgiler verebilirsiniz.

10. Düzenli ve detaylı takip için profesyonel yardım alın. İç tehditleri önlemek, pek çok konuda takip gerektirdiğinden profesyonel destek almanız gerekebilir. Komtera Teknoloji ürünlerinden Observe IT’in iç tehdit yönetimi sunan araçları, şüpheli kullanıcı hareketlerini dakikalar içinde fark edip derinlemesine araştırarak iç tehdit riskini ortadan kaldırmanıza yardımcı olur./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894