• BIST 9530.47
  • Altın 2476.334
  • Dolar 32.4505
  • Euro 34.7108
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Şekerleme Fuarının Gözdesi Türkiye Oldu

Şekerleme Fuarının Gözdesi Türkiye Oldu
Hububat ve bakliyat sektörü geçen yıl ihracat yaptığı 140 ülkede, bir önceki yıla göre artış kaydetti

Hububat ve bakliyat sektörü geçen yıl ihracat yaptığı 140 ülkede, bir önceki yıla göre artış kaydetti. 2017 yılında sektör olarak 6 milyar 372 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 2018 yılından daha fazla umutlu olduklarını söyledi. Mete, 2023 hedefleri için bin bir zorlukla ihracat gerçekleştiren sektörün öncülerinin taleplerine samimiyetle cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

Hububat sektörünün 2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye’nin 157 milyar dolarlık ihracat başarısına 6 milyar 372 milyon dolarlık katkı sağladıklarını söyledi. A İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak son iki senedir yüzde 3 büyüme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Mete, “Ocak ayı itibariyle ihracatta geçen yıla oranla yüzde 15’in üstünde bir artış bekliyoruz. Bu rakam Euro’nun baz etkisinden arındırılmış olacağından bizim için çok önemli. 2023 hedeflerine ulaşmak için bu performansı genele yaymak gerekir. Bu konuda başarıya ulaşmak için sektörün öncülerinden gelen taleplere samimiyetle kulak verilmesi gerekiyor. Çünkü ihracatçı ihracat yaparken bin bir zorlukla bu ihracatı gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Sektör olarak geçtiğimiz sene 140’a yakın ülkeye yaptıkları ihracatta artış sağladıklarını vurgulayan Mete, “Bu ülkeler arasında uzak bölgeler olarak nitelendirdiğimiz ve daha önceden üzerinde özellikle Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ile çalışmalar yaptığımız Arjantin, Meksika, Venezuela, Kolombiya gibi Latin Amerika ülkeleri yer alıyor. Ayrıca Togo, Gana ve Nijer gibi Afrika ülkeleri de en fazla artış sağladığımız pazarlar. 2018’de de bölgesel bazlı çalışmalara ağırlık verip bütün ülkelerde ihracat artışı yakalamak için çalışmalarımıza yön vereceğiz” dedi.

ISM FUARI’NA YOĞUN İLGİ

Almanya’nın Köln kentinde 28-31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Şekerleme Fuarı’na (ISM 2018) bu yıl 18’inci kez milli katlım gerçekleştirdiklerini anlatan Zekeriya Mete, ISM 2018 fuarına 35’i milli katılım, 35 bireysel firma 8’i de yurt dışı olmak üzere toplamda 78 Türk firmasının katıldığını söyledi. ISM Fuarı’na 73 ülkeden 1660 firmanın katıldığı bilgisini de verdi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen ISM Fuarı’nın rakamlarını da paylaşan Mete, “2017 senesinde 110 bin metrekarede 1.647 katılımcı yer alırken, 143 ülkeden 38 bin ziyaretçi ağırlanmıştı. Başta şekerleme ve çikolata ürünleri olmak üzere, bisküvi ve atıştırmalık çeşitleri de fuarın ana ürünleri arasında yer alıyor. Sektörün en büyük fuarı olarak adlandırdıkları ISM Fuarı’na yıllardır milli katılım düzenliyoruz. Fuarlarda kâr amacı gütmeden mümkün olan minimum maliyetle katılımcı firmalarımıza imkân sağlıyoruz. Bu fuar sektör için çok önemli. Ticari ilişkileri geliştirmek, sektörde dünya genelindeki son gelişmeleri gözlemlemenin yanında şekerleme sektörünün en büyük fuarında boy göstermek önemli bir prestij vesilesidir. Bu hususta 18’inci kez bu fuarın milli katılımını düzenleyen ve yeterli tecrübe ve vizyona sahip olan Birliğimize firmalarımız tam anlamıyla güveniyor. Firmalarımız özellikle şekerleme sektörünün zirvesi olan bu fuarda son trendleri yerinde görüp, önemli alıcılarla birebir görüşme imkanına sahip oldular” şeklinde konuştu.

Dünyanın en önemli şekerleme fuarı olarak gösterilen ISM Fuarı’nın Avrupa pazarına açılmak konusunda büyük bir önem teşkil ettiğini belirten Zekeriya Mete, şunları söyledi: “Yüksek katma değerli, kaliteli ürünlerle ilgilenen Avrupa pazarı ile bu organizasyonda bir araya gelme imkânı bulunuyor. Aynı şekilde 143 ülke olarak bahsettiğimiz geniş bir coğrafyaya yayılan, kaliteli ürün arayan alıcılar da bu fuara katılım göstermektedir.”

HEDEFİMİZ LATİN AMERİKA

Sektör olarak geçtiğimiz sene 140’a yakın ülkeye yaptıkları ihracatta artış sağladıkları bilgisi veren Mete, “Bunlar arasında uzak bölgeler olarak nitelendirdiğimiz ve daha önceden üzerinde özellikle Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ile çalışmalar yaptığımız Arjantin, Meksika, Venezuela, Kolombiya gibi Latin Amerika ülkeleri yer alıyor. Ayrıca Togo, Gana ve Nijer gibi Afrika ülkeleri de var. Güney Amerika ülkelerine tohumları ektik. 2018’de de bölgesel bazlı çalışmalara ağırlık verip bütün ülkelerde ihracat artışı yakalamak için çalışmalarımıza yön vereceğiz” dedi. 

Sektör ihracatının yüzde 30’unu Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiklerini kaydeden Mete, “Dış politika ile dış ticaret birlikte yürür. Orta Doğu’da yüzde 15 civarı artış yaşandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları bizi diğer ülkelerde olumlu yönde etkiliyor” dedi. Bu sene ham madde fiyatlarında bir düşüş yaşandığını ve sektör açısından bir problem görünmediğini vurgulayan Mete, “Şeker Kurumu’nun kapatılmasından dolayı çok mutluyuz. Bu kurum ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyordu. Cumhurbaşkanımızın aldığı kararın yanındayız” diye konuştu.
  
AB KOTALARININ ARTIRILMASI LAZIM

Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı Avrupa’nın tarımsal kotalar uyguladığını ifade eden Zekeriya Mete şunları söyledi; “Bu kotalar çok hızlı bir şekilde doluyor. Kotaların artırılmasını talep ediyoruz. Kotaya yabancı şirketler dahil ediliyor, bu da kotanın hemen dolmasına sebep oluyor. 2018 yılında 10 ülkede yurt dışı seferlerine çıkacağız. İhracatımıza çok büyük katkılar sağlayacağız. Sektör olarak çok ciddi miktarlarda katma değer yaratıyoruz. İthal ettiğimiz ürünler toplam ihracatımızın yüzde 10’nu geçmez” dedi.

Almanya’nın, sektörün toplam ihracatında dünya genelinde 5’inci sırada bulunduğuna dikkat çeken Zekeriya Mete, “2017 yılında 175 milyon dolar ihracat yaptığımız Almanya, doğal olarak bizim için önemli bir pazar. Şekerli mamuller sektöründe dünyada ilk 20’nin içindeyiz. Avrupa ülkelerini baz alırsak ihracatta ilk 10’da yer alıyoruz. AB üyesi 28 ülkeye olan hububat sektörü ihracatımız 2017’de yüzde 6 artışla 742 milyon dolara, şekerli mamuller sektörü ise yüzde 10 artışla 433 milyon dolara ulaştı. Avrupa’daki en önemli rakiplerimiz Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’dır. Kilogram başı fiyatta AB ülkelerinden bir miktar gerideyiz. Şekerli mamuller genelinde bizim fiyatımız 2,21 dolarken, AB’nin önemli ülkelerinde 3,00 dolar civarında. Kilogram başı fiyatın arttırılması konusunda dünyayı iyi takip etmek gerekiyor. Markalaşma bizim için çok önemli. Birlik olarak 2018 yılı programında bu konuda çalışmalarımız var. Önümüzdeki süreçte bunu firmalarımızla paylaşacağız” diye konuştu.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.trA

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894