• BIST 9524.59
  • Altın 2488.992
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6547
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Salihli’de Kiraz Üreticisi Büyük Zararda

Salihli’de Kiraz Üreticisi Büyük Zararda
Albenisi ve lezzetiyle benzerlerinden ayrılan ve ihracatçıların gözdesi olan Salihli Kirazı bu sene üst üste yağan yağmur ve dolu nedeniyle büyük zarar gördü.

Albenisi ve lezzetiyle benzerlerinden ayrılan ve ihracatçıların gözdesi olan Salihli Kirazı bu sene üst üste yağan yağmur ve dolu nedeniyle büyük zarar gördü. Ürünün hasarlı olması nedeniyle ihracatçı piyasadan çekildi. Üretici kiraza dekar başına değil, kilo başına destek verilmesini istiyor.

Salihli’de en güzel kirazın yetiştiği yayla köyleri Allahdiyen, Bahçecik, Gökköy ve Çamurhamamı’nda tescilli ürün Salihli Kirazı üreten çiftçiler, bu yıl üst üste yağan yağışlar nedeniyle büyük zarara uğradı. Dört köyde yetiştirilen toplam 600 ton Salihli Kirazı’ndan her yıl 400 tonu doğrudan ihracata sevk edilirken, bu yıl üretim miktarı 300 ton civarında, ihracat ise 150 ton civarında kaldı. Kuvvetli yağış ve dolu nedeniyle kirazlar zedelenirken, fiyatlar da en dip seviyelere kadar indi.

Salihli Kirazı’nı tescil korumasına alan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetimi, kiraz üreticisinin zararını yerinde görmek üzere Allahdiyen Mahallesi’ne gitti. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ve Meclis Başkanı Süleyman Oral, köy kahvesinde Allahdiyen Muhtarı Hüseyin Önal, Bahçecik Muhtarı Ramazan Gürgen, Gökköy Muhtarı Arif Şenkal, Çamurhamamı Muhtarı Necati Eren ve çiftçilerle sohbet etti.

Allahdiyen Muhtarı Önal, rekoltenin geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya azaldığını, dolunun verdiği zarar nedeniyle ürünün sadece iç piyasaya verilebildiğini kaydetti. Allahdiyen’de 3 bin dönüm arazide kiraz yetiştirildiğini, büyük emek isteyen kirazın bu sene yapılan masrafları dahi kurtarmadığını belirterek, “Kiraz üreticisi bu sene perişan oldu. Bankalardan aldığın kredi borçlarını kapatmak için şimdi yeniden başka bankadan borç alarak kapatabilecektir. Hiç kimse bizim sesimize ve feryadımıza kulak vermiyor. Milletvekillerimizin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Desteklemeyi dekar başına değil de, üründe kilo başına yapılmasını talep ediyoruz. Yoksa üretici giderek kiraz üretiminden uzaklaşacak.” dedi.

Bahçecik’teki durumun daha da vahim olduğunu belirten Muhtar Ramazan Gürgen, “Her yıl 300 ton civarında kiraz rekoltesi olan Bahçecik’te bu yıl rekolte 50 ton civarında kaldı. Mahallemizin yayla tarafındaki bahçelerinde ise zarar daha da kötü. Buradaki kiraz ağaçlarından bir kilo dahi ürün alamayız. Ben bu yaşıma kadar böyle bir afet görmedim” diyerek ilgililerden yardım talebinde bulundu.

Gökköy Muhtarı Arif Şenkal da geçen sene 250 ton olan kiraz rekoltesinin bu sene 100 ton civarında kaldığını, bir hafta arayla iki kere üst üste yaşanan kuvvetli yağışın ve dolunun ağaçlarda büyük zarara sebep olduğunu, kirazın ilk günlerde ihracatçı tarafından  12-13 TL’ye alındığını, yağmurdan sonra ihracatçının piyasadan çekilmesi üzerine fiyatın 2.5 TL’ye kadar gerilediğini sözlerine ekledi.

Çamurhamamı Muhtarı Necati Eren, kirazda dönüm başına destekleme yerine ürüne destek istediklerini kaydetti. Eren, tarım sigortası olan Tarsim’in de çiftçinin zararını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.

Allahdiyenli ödüllü kiraz üreticisi Mustafa Yöntem de 800 kiraz ağacından bu yıl sadece 1 ton ürün toplayabildiğini, geçtiğimiz yıllarda bu bahçeden 1012 ton civarında ürün aldığını kaydetti.

Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, çiftçinin büyük zarara uğradığını yerinde tespit ettiklerini belirterek, zor durumdaki köylüye ürün bazında destek verilmesinin daha yararlı sonuçlar doğuracağını kaydetti./ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894