• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C

Ruhunuza Sağlık

Ruhunuza Sağlık
İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır ve sağlam bir benlik için bu üçayağın da sağlıklı olması gerekmektedir.

İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır ve sağlam bir benlik için bu üçayağın da sağlıklı olması gerekmektedir.

Ruh sağlığı kişilerde yeti yitiminin engellenmesi ve yaşam kalitesinin korunması açısından önemlidir. Sosyal hayatta, iş yaşamında, toplumsal katılımlarda beklenen performansı sağlayamama, içe kapanma, yalnızlaşma, üretim kapasitesinin azalması yeti yitimi olarak tariflenmektedir ve Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre en fazla yeti kaybına sebep olan 10 hastalık grubundan 5 tanesi ruh hastalıklarındandır.

Bu hastalıkların sırasıyla Depresif Bozukluklar, Alkol Kullanımı, Bipolar Bozukluk, Şizofreni ve Obsesif Kompulsif Bozukluk olduğunu belirten Medicana Konya Hastanesi Psikiyatr Hatice HARMANCI bilgi verdi

Ruhsal Hastalıklar Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu

Ruhsal hastalıklar sık görülmesi ve toplumun her kesimini etkilemesi açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tedavi edilmezlerse kişisel, toplumsal ve maddi kayba neden olurlar. İnsanların % 25’i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanlar yarıdan çoktur (% 50,8). Belli bir zaman diliminde nüfusun %10’unda ruhsal hastalık görülür. Bugün dünya üzerinde yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunları olduğu, 20 milyon insanın da ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğu bilinmektedir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık her dört kişiden birinin başvuru nedeni ruhsal sorunlar ve bunların çoğu yetersiz tedavi görmektedir.

Değişen dünya algısı, savaşlar, kayıplar, göçler, artan iş yükü, sosyal içe çekilmelerle daha çok yalnızlaşan insanların kendini ifade edebilme güçlükleri ve iletişim becerileri azalmakta ve ruhsal hastalıkların görülme oranları artmaktadır.

Yaşlılarda artan yaşla birlikte eklenen fiziksel hastalıklar, ilaç kullanımları, eş ve akran kayıplarının olması psikiyatrik hastalıkların daha sık görülmesine sebep olabilmektedir. Ruhsal hastalıkların bir damgalanma aracı görülmesi tedaviye ulaşımı geciktirmekte veya engellemektedir.

Ruh sağlığının korunması için toplumun yaş kalitesinin arttırılmasına, bireysel ifade özgürlüğünün sağına, toplumsal üretkenliğin geliştirilmesine, kendine yetebilen sağlıklı bireylerin yetiştirilmesine olanak sağlanmalıdır. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894