• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Rıfat Sait’ten Aliağa’ya Balkan Bloğu Önerisi

Rıfat Sait’ten Aliağa’ya Balkan Bloğu Önerisi
2011 yılında 24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili seçilerek parlamentoda görev yapan Rıfat Sait, AK Parti’nin İzmir’de başarılı olabilmesi için balkan bloğu önerisinde bulundu. Sait’in konu ile ilgili kamuoyuna servis ettiği yazısında şu ifadeler yer aldı

RIFAT SAİT’TEN ALİAĞA’YA BALKAN BLOĞU ÖNERİSİ

RIFAT SAİT ALİAĞA YI DA BALKAN BLOĞUNUN İÇERİSİNDE GÖSTERDİ

2011 yılında 24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili seçilerek parlamentoda görev yapan Rıfat Sait, AK Parti’nin İzmir’de başarılı olabilmesi için balkan bloğu önerisinde bulundu. Sait’in konu ile ilgili kamuoyuna servis ettiği yazısında şu ifadeler yer aldı.

Star gazetesinde yayınlanan “AK Parti’nin Batı çözüm süreci” başlıklı makalemde belirtmiştim. Bu yazıyı https://www.star.com.tr/yazar/ak-partinin-bati-cozum-sureci-yazi-1079960/ linkinden okuyabilirsiniz. AK Parti’nin yerel yönetimler olarak nispeten CHP’den geride olduğu İzmir, Aydın, Manisa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne gibi bazı Ege ve Trakya illerinde Balkan göçmenlerinin demografik ağırlığı olduğu biliniyor. Bütün bu bölgeyi bir Balkan fay hattı olarak düşünürsek bu fay hattının merkezini İzmir olarak görmek gerek. AK Parti bu fay hattında özellikle yerel seçimlerde başarılı olmak için Balkan kökenli adayları bulup değerlendirmesi doğru olabilir.

CHP’NİN HDP İLE İTTİFAKI BÜNYESİNDEKİ BALKANLARI KAYBETTİRİR

Balkan göçmenlerinin en önemli özellikleri Devlete olan sadakat ve bağlılıkları, vatan, bayrak, devlet gibi unsurlara karşı çok büyük saygı göstermeleridir. Bu özelliklerinin dayandığı tarihi vakalar vardır. Balkan göçmenleri 600 yıldır yurt edinip yaşadıkları Selanik’i, Üsküp’ü, Priştine’yi, Sancak’ı birkaç günde kaybedip, son vatan toprağı Anadolu’ya geri göç ettiklerinde, vatanın ve toprağın değerini çok daha fazla anlamışlardı. Osmanlı’dan kalan bir özellik olsa gerek devlete saygı ve sadakat en üst seviyededir. Balkan göçmenlerinin bununla ilgili gurur duydukları pek çok yerde söyledikleri ortak bir söz vardır; “Bizden sağcı da çıkar solcu da çıkar ama vatan haini çıkmaz” derler. Bu açıdan bakıldığında devleti parçalamaya yönelik tehdit içeren PKK gibi örgütlere destek verenlere şiddetle karşı koyarlar. Diğer taraftan da Atatürk’e karşı duydukları haklı saygı ve sevgi gereği, sözüm ona sanki onun partisiymiş gibi algı oluşturulan CHP’ye yakınlık duyarlar. Oysa CHP’nin HDP ile ittifak kurması onlar için asla kabul edilemez. Hatırlarsanız kendisi bir Balkan göçmeni (Boşnak) olan eski CHP İzmir milletvekili Prof.Dr. Birgül Ayman Güler buna benzer sebeplerden partine tepki gösterip partisinden istifa etmişti. Bu yüzden tam bu zamanda yani CHP’nin HDP ile ittifakında AK Parti’nin Balkanlarla ittifak yapması CHP içindeki Balkan göçmenlerinin kazanılması için son derece önemlidir. Balkan fay hattında Başkan ve meclis üyelerini seçerken Balkanları kaynak görmek akıllıca olur.

AK PARTİ’NİN KESİNLİKLE İSTANBUL VE ANKARA’YI KAYBETMEMESİ GEREKİR

Optimar isimli araştırma şirketi geçenlerde bir araştırma yapıp yayınladı. Bu araştırmayı https://www.star.com.tr/roportaj/optimar-arastirma-baskani-hilmi-tasdemir-cumhur-ittifakinda-secimler-taktik-gelecek-stratejik-haber-1393147/ linkinden alıp okuyabilirsiniz. Optimar’ın başkanı Hilmi Taşdemir’in verdiği bilgiler dikkat çekiyor. Bakın ne diyor Sayın Taşdemir:  “AK Parti’nin iddiasını sürdürebilmesi için yereldeki gücünü koruması, Ankara ve İstanbul’u kaybetmemesi gerek. İki parti için de adayların belirlenmesi taktik mesele ise de gelecekteki etkisiyle stratejiktir bu seçim… İstanbul’da bir önceki yerel seçimde CHP ile arada büyük fark olmamakla birlikte muhtemel ve uzun süreli ittifak yaptıkları HDP de dikkate alındığında belli ölçüde risk teşkil edecek gibi duruyor.” HDP’nin İstanbul’da bir milyon civarında oyu var. İzmir’de ise 334.000 oyu bulunuyor. Bu oylar ittifakla birlikte kesin olarak CHP’ye gidecek görünüyor.

AK Parti’nin İstanbul’da özellikle Balkan göçmenlerinin ağırlıkta olduğu Eyüp, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Pendik, Küçükçekmece, Avcılar, Sultangazi gibi yerlerde Balkan göçmeni adayları koyması oldukça önemlidir. Şimdi tam zamanıdır. Zira İstanbul’da AK Partiye yakın Balkan göçmenlerinin yanlış adaylar yüzünden partiye soğumaya başladığını biliyorum. Sırf Reise saygı yüzünden oy veren bazı Balkan göçmenlerinde yanlış adaylar yüzünden tercihlerinde kaymalar olabilir. Bu İzmir’de Buca, Bornova, Menemen, Gaziemir, Çeşme, Aliağa, Bergama gibi Balkan göçmenlerinin yoğun olduğu ilçeler içinde geçerlidir. Balkan göçmenlerinin bayrağa ve vatana karşı hassasiyetleri çok yüksektir. Bu yüzden HDP’ye karşı ciddi tepkileri vardır. CHP’ye gönül veren Balkan göçmenlerinin CHP-HDP yakınlaşmasına sıcak bakmadıklarını çok iyi biliyorum. İşte tam bu yüzden AK Partinin bunu çok iyi kullanıp, İstanbul ve İzmir’de Balkan göçmenlerinin ağırlıklı yaşadığı yerlerde Balkan göçmeni adayları mutlaka değerlendirmesi gerekir. Bu son derece elzemdir. Balkan adaylarının tercihinde, CHP’de Muharrem İnce ve İP’de Meral Akşener’in Balkan kökenli olmasına karşın farklı bir karşılık olması da önemlidir. Ayrıca “Bekle Karşılığını Uygula” modeli de düşünülebilir. Yani CHP’nin göstereceği adayı beklemek ve bu adayın profiline karşılık gelecek bir karşı adayla çıkmak olabilir.

YANLIŞ ADAYIN OLUMSUZ ETKİSİ

Optimar’ın araştırma sonuçlarına göre; genel itibariyle  “Yerel seçimlerde ne olursa olsun oyumu partimin adayına veririm diyenlerin oranı yüzde 49,5  “Kendi partimden olmasa da beğendiğim adaya oy veririm” diyenlerin oranı ise yüzde 40,6.olduğu görünüyor. Parti dağılımına bakacak olursak AK Parti’de aday kim olursa olsun oy veririm diyen yüzde 61,5’lik bir kesim var. Buna göre AK Parti’de yanlış aday olması durumunda %38,5’lik oranda bir kitle tereddüt yaşayabilir. Bu oran İzmir gibi daha liberal bölgelerde artabilir. Adayın doğruluğu Balkan fay hattında ve özellikle İzmir’de daha da önem kazanıyor.

KÜRT KARDEŞLERİMİZİ DE UNUTMAYALIM, DENGE ÖNEMLİDİR

Burada özellikle belirtmemiz gereken çok önemli iki nokta var. Birincisi, söylemlerimiz kesinlikle milliyetçilik değil gerçekçilik esasına dayanıyor, ikincisi demografik ağırlığa göre bazı yerlerde de Balkan değil Kürt kökenli kardeşlerimizin adaylıkları öne çıkabilir, bu durumda aday tercihinizi ona göre değiştirmeniz gerekecektir. Örneğin İzmir’in genel nüfusunun %45’i Balkan kökenli olsa da bazı ilçelerde Mardin, Sivas ve Konyalıların ağırlıkta olduğu ve buna göre hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Örneğin İzmir’in en büyük ikinci ilçesi Karabağlar, çoğu Mardinli doğu kökenlilerin ağırlıkta olduğu bir ilçedir. Karabağlar ilçesindeki adayınız da buna uygun olmalıdır. Keza İzmir’in en büyük ilçesi Buca’nın başkan adayı olarak Balkan kökenli bir adayı koyarken, bazı mahallelerde Kürt kökenli meclis üyesi kardeşlerimiz mutlaka tercih edilmelidir. Bu denge çok önemlidir.

RIFAT SAİT KİMDİR?

1966 tarihinde İzmir'de doğdu. Özel sektörde 15 yıllık iş deneyimi olan Rifat Sait, 2007 yılında kendi şirketi SR Danışmanlık Limited şirketini kurdu. Sait, 20 yılın üzerinde Balkanlar üzerinde çalışmaktadır. İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu kurucusu ve Genel Sekreteri, Kosova Rumeli Derneği Asbaşkanlığı, Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Sarı basın kartı sahibi olan Sait, Türkiye gazetesi, Dünya gazetesi, Akşam gazetesi ve Yeni Asır gazetelerinde çeşitli köşe yazıları ve makaleler yazmıştır. Rifat Sait, halen Star Gazetesi Ege ekinde, Yenigün gazetesi ve sahibi olduğu Balkan Günlüğü gazetelerinde haftalık köşe yazıları yazmaya devam etmektedir. 2002 yılında ilk kez AK Parti'de siyasete atılan Rifat Sait, AK Parti İzmir il yönetim kurulu üyeliği ve  il SKM Başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 2009 yılında AK Parti'den İzmir Buca Belediye meclis üyeliğine seçilen Sait, 2011 yılında da 24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili seçilerek parlamentoda görev yapmıştır. // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894