• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Sağlıklı Yaşlanmanın 7 Anahtarı

Sağlıklı Yaşlanmanın 7 Anahtarı
Yaşam süresinin uzamasıyla beraber sağlıklı ve kaliteli yaşlanmanın önemi
Yaşam süresinin uzamasıyla beraber sağlıklı ve kaliteli yaşlanmanın önemi de arttı. İnsanların kaliteli yaşlanmak için yaşam yolculuğuna özen göstermeleri gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi ile iş birliği içerisinde olan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Geçiş Dönemi Bakımı Araştırma Direktörü Dr. Alicia I. Arbaje “Her şeyden önce yaşlanmaya bakışınızı yeniden değerlendirin. Sizi neşelendiren, sağlığınıza sağlık katan etkinliklerde bulunun. Aldığınız sağlık hizmetleri hedeflerinize ve hayattan ne istediğinize uysun” dedi.
 
Tıp biliminde yaşanan gelişmeler ve sağlık alanındaki farkındalık çalışmaları yaşam sürelerinin artmasını sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporu dünya genelinde ortalama yaşam süresinin 5 yıl arttığını gösterirken sağlıklı bir yaşlılık için atılacak adımlar daha da önem kazanıyor. İnsanların genellikle yaşlanmayı bir iniş dönemi olarak gördüğünü söyleyen Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Geçiş Dönemi Bakımı Araştırma Direktörü Dr. Alicia I. Arbaje, kaliteli bir yaşam ve yaşlılık için önce hayata bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Geriatri yani yaşlılık hekimliği konusunda uzman olan Dr. Arbaje, zinde bir yaşlılık dönemi için ipuçlarını paylaştı.
 
MUTLAKA BİR HOBİ EDİNİN
 
İleri yaştaki yetişkinlerin sosyal bağlarından kopmaması gerektiğini belirten Dr. Arbaje, “Hoşunuza giden bir hobi edinin. Bir amaç doğrultusunda yaşayın. Hedef ve değerlerinize uygun etkinliklere katılın. Bu hem ruhunuzu iye gelir hem de beyninizin şekil ve fonksiyonunu olumlu etkiler” dedi ve sigara kullanımının yaşlanmayı hızlandıran bir numaralı etken olduğunu hatırlattı.
 
BİTKİSEL VE SEBZE–MEYVE AĞIRLIKLI BESLENME TARZINI BENİMSEYİN
 
Beslenmenin sağlıklı yaşlanmada büyük önem taşıdığını anlatan Dr. Arbaje, “İşlemden geçmemiş, bitkisel, sebze-meyve ağırlıklı bir beslenme tarzı benimseyin. Bu sayede bağırsaklarınızda yaşayan bakteriler olumlu etkilenir, kronik hastalık riski azalır ve yaşam süresi uzar. Örneğin meyve suyu yerine meyve, ekmek ve makarna yerine tam tahıllar, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç tüketilebilir” diye konuştu.
 
HAYVANSAL GIDALAR BESLENMENİN YÜZDE 10’UNU AŞMAMALI
 
Genel bir prensip olarak her öğünde tabağın yarısının protein, kalan yarısının ise meyve ve sebze ile doldurulması gerektiğini anlatan Dr. Arbaje, “Her gün yeşillik, fasulye, soğan, mantar, dağ meyveleri ve tohum tüketmeye çalışılmalı. Hayvansal ürünler beslenmenin yüzde 10’unu geçmemeli” dedi. Stres yönetiminin önemine değinen Dr. Arbaje, “Stres, yürüyüş ve meditasyon ile yönetilebilir. Dua etmek, derin düşüncelere dalmak ve günlük tutmak da faydalı olur” diye konuştu.
 
İHTİYACINIZ OLMAYAN BAKIMDAN KAÇININ
 
Sosyal izolasyon, çok fazla ilaç kullanımı ve çok fazla sağlık hizmeti almaktan kaçınılması gerektiğini anlatan Dr. Arbaje “Her ne kadar hastaneye yatışları engelleyemesek de kendimize iyi bakarak, iyi beslenerek, spor yaparak ve düzenli olarak genel kontrol için doktora görünerek hastaneye gitme ihtiyacımızı azaltmak mümkün” dedi.
 
KULLANDIĞINIZ İLAÇLARI YILDA 2 KEZ GÖZDEN GEÇİRİN
 
Yılda en az iki defa, kullanılan ilaçların gözden geçirilmesi ve hekime danışılması gerektiğini anlatan Dr. Arbaje, “İlaçlar yaşlanmaya atfedilen bazı belirtilere yol açabilir. En yakın takibe alınması gereken ilaçlar ise kan incelticiler, uyku ilaçları, alerji ilaçları, diüretikler, tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler ve antidepresanlardır” dedi. Dr. Arbaje, ilaç kullanımı ile herkesin kendine şu soruları sorması gerektiğini belirtti:
 
• Hala bu ilaca ihtiyacım var mı?
 
• Hala aynı dozu almam gerekiyor mu?
 
• Bu ilacın bir alternatifi var mı? (Mesela hayat tarzı değişikliği gibi)
 
YAŞLILIK DÖNEMİNİZ İLE İLGİLİ PLAN YAPIN
 
Sağlıkla ilgili bir sorunun meydana gelmeden önce aileyle konuşulması gerektiğini belirten Dr. Arbaje, “Kendinize ‘Ya hastalanırsam? Ya partnerim hastalanırsa? Ona kim bakacak? Bana kim bakacak? Ve en önemlisi, ‘Ben karar veremez duruma gelirsem, kim benim adıma karar verecek?’ sorularını sorun” dedi.
 
SAĞLIK SİSTEMİNDE YOLUNUZU ŞAŞIRMAYIN, PLANINIZI YAPIN
 
Hastanın kendi başına karar veremeyecek duruma gelirse adına kimin karar vereceğini de belirlemesi gerektiğini anlatan Dr. Arbaje “Yaşlı sağlığı ile ilgilenen Geriatri uzmanlarına danışmanızda yarar var. Geriatri uzmanı hafıza, duygudurum, kullanılan ilaçlar ve hareket kabiliyeti durumlarını değerlendirir ve ileri yaştaki yetişkinlerin evlerinde yardıma muhtaç duymaksızın yaşayabilmelerine yardımcı olur” dedi. İleri yaşlarda doktor randevularına bakım planını anlayabilecek biriyle beraber gitme önerisinde bulunan Dr. Arbaje, “Sağlık kayıtlarınızı saklayın. Sizin ya da başka bir aile üyenizin hasta olması durumunda ne yapılacağına dair acil durum planları hazırlayın” diye konuştu.
 
SAĞLIKLI YAŞLILIĞIN KRİTERLERİ
 
Johns Hopkins Medicine ile iş birliği içerisinde olan Anadolu Sağlık Merkezi’nden İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli sağlıklı yaşlılığın 5 kriterini şöyle açıkladı:
 
FİZİKSEL İYİLİK: Bilinçli ve dengeli beslenme alışkanlıkları geliştirmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır.
 
ZİHİNSEL İYİLİK: Beynin sürekli olarak okuyarak, izleyerek, dinleyerek uyarılması, problem ve bulmaca çözme ile zihinsel aktivitenin canlı tutulması ve diğer el becerisi ve sanatsal yeteneklerle üretici boş zaman etkinlikleri geliştirilmesidir.
 
SOSYAL İYİLİK: Akrabalar ya da çevremizdeki diğer insanlarla iyi iletişim ve ilişkiler kurulabilmesi, topluma ve çevreye pozitif katkıda bulunabilmek için çaba gösterilmesidir.
 
MANEVİ İYİLİK: Hangi yaşta olursa olsun, kişinin sürekli yaşamdan beklenti ve amaçlarının olması, güçlü etik değerlere ve ahlaka sahip olmasıdır.
 
DUYGUSAL İYİLİK: Başkalarına ve kendisine karşı olan hislerini ve düşüncelerini anlayabilme ve onları paylaşma, duygusal açıdan dengede olabilmeyi başarmaktır.  /EGE BASIN GRUBU
 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894