• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ekim Ayı Dost Meclisinde “Orta Doğu ve Türkiye’nin Geleceği” Ele Alındı

Ekim Ayı Dost Meclisinde “Orta Doğu ve Türkiye’nin Geleceği” Ele Alındı
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin Ekim ayı Dost Meclisi toplantısına Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Çelik katıldı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin Ekim ayı Dost Meclisi toplantısına Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Çelik katıldı.

MÜSİAD İzmir Şubesi, Ekim ayı Dost Meclisi toplantısı nedeniyle Balçova Termal Otel'de bir araya geldi. Çok sayıda MÜSİAD üyesinin yer aldığı toplantıya onur konuğu olarak Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Çelik katıldı. Çelik tarafından “Orta Doğu ve Türkiye’nin Geleceği'' konulu sunum gerçekleştirildi. 

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü; “Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri gibi önemli bir kısmını içinde barındıran ve dört kıtaya yayılmış 57 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkenin ekonomik performansları, elbette sahip oldukları potansiyeli yansıtmamaktadır. Nitekim İslam ülkeleri bir bütün olarak incelendiği zaman, bu ülkelerin dünyanın pek az ülkesinde bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklara sahip olduğu görülmektedir. 

Söz gelimi dünya petrol üretiminin %65’i, bilinen uranyum yataklarının %40’ı, dünya buğdayının %15’i, baharat üretiminin %39’u, doğalgaz üretiminin ise %51’i İslam ülkelerindedir. Buna karşın, üzülerek ifade etmek isterim ki, hemen hemen bütün İslam ülkeleri diğer İslam ülkelerinin ihtiyaç duyduğu malları karşılayacak bir üretim fazlasından yoksun durumdadır” dedi.

Ortadoğu'da da çok değişken bir tablo olduğunu söyleyen Ülkü; “Dört Ortadoğu ülkesinde iç savaş yaşandı. Bunlardan bir tanesi komşumuz Suriye’de yaşanmaktadır. Bu ülkelerdeki olaylardan Türkiye de ziyadesiyle etkilenmektedir. İç savaşlarda bölgesel etkilerin yanı sıra Amerika ve Rusya gibi küresel güçlerin de etkilerini görmekteyiz. Karmaşık bir tablo içinde Ortadoğu'da küresel güçlerin menfaatlerinin çatıştığı ve bir değişim yaşandığı ortadadır. 

İslam ülkeleri olarak sınırlarımızı aşmak, üretimimizi artırmak, kendimizi ve rakiplerimizi geride bırakabilmek için işbirliği yapmak, uyanık olmak, oyuna gelmemek zorundayız” dedi.

Tarihi konulara farklı yaklaşımı ve yorumu ile bilinen Prof. Dr. Mehmet Çelik ise, dost meclisi toplantısında “Orta Doğu ve Türkiye’nin Geleceği” hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Orta Doğu ile ilgili geçmişte Irak’ta yaşanan olayları ele alarak bir dosya hazırladığını belirten Çelik, "Dosyamı hazırladım, şimdi gönderdiğim kurumun adını vermeyeceğim. Dosyayı göndermemin üzerinden 1 ay geçti ses çıkmadı, iki ay geçti yine ses seda çıkmadı; telefon açtım ’Söz konusu kuruma orada yönetici konumunda olan birisine bir dosya gönderdim hala bir şey çıkmadı’ dedim. Yönetici olan kişi, ’Arkadaşlar baktılar, onu koydular bir kenara, zaten yoğunuz işlerimiz var’ dedi. /EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894