• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Kış Aylarına Doğal Koruma: Pitaya

Kış Aylarına Doğal Koruma: Pitaya
Pitaya, içeriğindeki C vitaminin etkisiyle güçlü antioksidan bir özellik gösteriyor

Ülkemizde yeni yeni bilinirliği artan bu nedenle yetiştiği ülkelerdeki farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak adlandırılan bu ünlü egzotik meyve kış aylarının doğal koruma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. En bilinen adıyla Pitaya, içeriğindeki C vitaminin etkisiyle güçlü antioksidan bir özellik gösteriyor.

Yaz sıcaklarının yavaş yavaş geride kaldığı bu günlerde vücudumuzda kendini soğuk ve dondurucu günlere hazırlıyor. Bu hazırlık sürecinde zengin içeriği ile doğal bir koruyucu olan egzotik diyarların tropikal meyvesi Pitaya, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı doğal bir kalkan görevi üstleniyor. Türkiye’de Verita tarafından market ve satış noktalarına sunulan Pitaya’nın kan basıncını düşürmesi, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçmesi ve zayıflamaya yardımcı olması diğer faydaları arasında yer alıyor.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIYOR

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, içeriğinde fazlaca bulunan C vitamini etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendiren ve C vitamini etkisiyle antioksidan etkisi göstererek vücudu hastalıklardan koruyan Pitaya’nın sağlık açısından birçok farklı faydası bulunduğunu belirtiyor. Kümeli, “Pitaya’nın içinde kalsiyum oldukça fazla olduğundan kemiklerin gelişimi ve sağlığı açısından olumlu etkilerde bulunuyor. Kan basıncını düşürdüğünden yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor, iyileşme sürecine destek oluyor. Bol miktarda likopen içeren Pitaya, likopenin etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.” açıklamasını yapıyor.

CİLT VE GÖZ KURULUĞUNA EN DOĞAL ÇÖZÜM

Düşük şeker oranıyla Tip 2 diyabet hastalığının da önemli destekçilerinden olduğunun altını çizen Kümeli, Pitaya’da yok denecek kadar az kalori olduğunu bununla beraber lifli yapısı sayesinde de zayıflamaya yardımcı olduğunu vurguluyor. Vücudun nem dengesini koruması nedeniyle özellikle cilt kuruluğu yaşayanlar için Pitaya’nın en doğal çözümlerden biri olduğunu ifade eden Taylan Kümeli, içeriğindeki potasyum sayesinde özellikle göz kuruluğu çekenler için önemli bir destek olduğunu da kaydediyor.

MALEZYA'DAN TÜRKİYE'YE TROPİKAL YOLCULUK

Malezya, Meksika, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Vietnam, gibi birçok farklı yerde yetişen ve kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan Pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyvedir. Beyaz ya da kırmızı denmesinin nedeni ise Pitaya’nın iç kısmının hangi renkte olacağının türünden türüne göre değişiklik göstermesi. İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için yetiştiği ülkelerin farklı kültürlerinin etkisiyle Pitaya, Pitahaya, Ejder Meyvesi, Çilek Armudu, Kaktüs Meyvesi ya da Dragon Fruit olarak söylenmektedir./EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894