• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

MASKİ’nin Yatırımları Can ve Mal Kayıplarının Önüne Geçti

MASKİ’nin Yatırımları Can ve Mal Kayıplarının Önüne Geçti
MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, Kent Vizyonu programında son günlerde meydana gelen aşırı

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, Kent Vizyonu programında son günlerde meydana gelen aşırı yağışlarla ilgili teknik bilgilendirmelerde bulundu. Metrekareye 200 kg yağış düştüğünün altını çizen Aslay, “İl genelindeki altyapı yatırımlarımız sayesinde büyük bir felaketi en az zararla atlattık” dedi.

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Web TV’de yayınlanan Kent Vizyonu programına konuk oldu. Genel Müdür Yardımcısı Aslay, geçtiğimiz günlerde Manisa’da meydana gelen sel felaketiyle ilgili teknik bilgiler paylaştı. Sunucu Özgür Hancıoğlu’nun sorularını cevaplayan Aslay, yaşanan afetin Manisa için büyük bir sınav olduğunu ifade ederek, “İl geneline yapılan dev altyapı yatırımları olmasaydı, ilçe merkezleri de dahil olmak üzere çok daha büyük sıkıntılar yaşanabilirdi” dedi.

“TÜM VATANDAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN”

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, “Özellikle Gediz ve Nif Çayı’ndaki ovalarda tarımla uğraşan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde 3 gün boyunca süren yağmurlarda metrekareye 203 kg ve üzeri yağış düştü. Manisa en son 1986 yılında 160 kg gibi bir yağış almıştı. Öncelikle Gediz, Bakırçay gibi havzaya sahip nehirlerin MASKİ’nin sorumluluğunda olmadığı bilgisini vermek istiyorum. Bu büyük nehirler tamamen DSİ’nin bakım onarım sorumluluğu altındadır. Aynı şekilde tahliye ve sulama kanallarının sorumluluğu da sulama birliği ve DSİ’ye ait. Ancak tabii ki yaşananın bir afet olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekli. Biz MASKİ olarak, vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamasını önlemek adına bu kurumlara bakım ve temizlik gibi konularda destek çalışmalar yapıyoruz” diyerek kurumun görev ve sorumluluk sahasına değindi.

EKİPLER, SORUNLU BÖLGELERE ANINDA MÜDAHALE ETTİ

Ardından Aslay, sel felaketi esnasında yapılan çalışmalarda yoğunlaşılan bölgeler hakkında bilgiler paylaştı. Aslay, “İlk gün özellikle eski cezaevi bölgesinde Turgutlu Caddesi’ne kadar bir taşkın söz konusu oldu. Sorumlu olmamamıza rağmen tüm ekiplerimizi buraya yönlendirmek durumunda kaldık. Diğer bir nokta ise Kırtık Deresi’nin deşarj edildiği sulama kanalıydı. Buradaki asıl sorun, Nurlupınar Mahallemizdeki sulama kanalındaki suları alarak Spil Mahallemize taşınan suların, imar planının bulunmadığı yerleşimlerden kaynaklı olarak yaşandı. Ekiplerimiz burada da sürekli çalışma içerisindeydiler. Bir diğer noktamız ise Fevzi Çakmak Mahallemizde köprü altından geçen sulama kanalıydı ve buranın temizliği de gün boyunca aralıksız şekilde devam etti” diye ekledi. 

ASIL SORUNA İŞARET ETTİ

Genel Müdür Yardımcısı Aslay, “Turgutlu Caddemizde de aynı şekilde yağmursuyu hatlarımız mevcut. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün gerçekten altyapıya özel bir önem veriyor. Düşen yağmur miktarıyla ilgili olarak havza hesabı yapıyoruz. Ancak bunun dışında sulama kanalı binlerce metreküplük suyu Manisa içine boşalttığında, bu hesaplarla ilgili öngörülerimiz de maalesef çürütülmüş oluyor. Vatandaşlarımızın o gün yaşadıkları taşkının ana sebebi yine bu sulama kanalında meydana gelen tıkanıklıktır” dedi. 

CENGİZ ERGÜN ÇALIŞMALARI YERİNDE TAKİP ETTİ

Burak Aslay, Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ’nin tüm ekipleriyle sahada olduğunun da altını çizerek, yapılan çalışmaları şu sözlerle ifade etti: “MASKİ ve Büyükşehir Belediyemize ait sadece merkez için 400 personel ve 200 aracımızla sahadaydık. 185 Çözmer’den vatandaşlarımızdan sürekli olarak ihbarlar geldi. Vali beyin başkanlığında Sayın Başkanımızın talimatları ile AFAD ve GAMER ekipleri de kuruldu. Büyük taşkınlarda müdahaleler belediyemiz bünyesindeki büyük iş makineleriyle yapıldı. Ovalarda mahsur kalan vatandaşlarımız böylelikle kurtarıldı. Başkanımız da kendisi sürekli sahadaydı ve bizzat çalışmaları takip etti. İlk tespit edilen nokta Gediz, Nif Çayı ve tahliye kanalının birleştiği noktaydı. Sulama kanalında oluşan ters akıntı sebebiyle, Akpınar ve Nurlupınar’da imarsız olarak yapılan iki sokağımızda taşkın sıkıntıları yaşandı. Bu 232 ve 422 Sokaklar, kurutma kanalının yarım metre aşağısında bulunan iki sokaktır. Normalde dere yatağında ve taşkın alanında olması durumunda imar izni verilmemesi gerekir. 
Ancak ne yazık ki burada imar planı eksikliğinden dolayı bu durumlar oluştu. Merkezlerde ise, yaptığımız önemli yatırımlar sayesinde böyle sıkıntılar yaşanmadı.

MERKEZDE 57 MAHALLEDE ALTYAPI TAMAMLANDI

Manisa şehir merkezinde hayata geçirilen yağmursuyu çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Aslay, “Manisa Belediyesi döneminde yaptığımız ve benim de bizzat kontrolünü yaptığım Terminal binamızın kotunun Gediz’den daha yüksekte olması nedeniyle herhangi bir baskın yaşanmadı. Başkanımızın burada yaptırdığı ıslah çalışmaları sayesinde diğer mahallelerimizde de büyük bir felaketin önüne geçildi. Yapılmamış olsaydı belki 2 sokak değil, 22 sokak aynı sorunu yaşayacaktı. İl genelinde 800 milyonun üzerinde altyapı yatırımımız mevcut, ancak yerin altına yatırım yapıldığından daha az görünür olabilir. Manisa merkezde 57 mahallenin tamamında sokak ve caddelerde altyapı çalışmalarımız tamamlandı. Yağmursuyu ve kanalizasyon hatları birbirinden ayrıldı. 8 Eylül Caddemizde 1 kilometrelik ana kollektör hattı döşedik. Arda, 2. Anafartalar, Sakarya, Adnan Menderes, Karaağaçlı, Kazım Karabekir, Nişancıpaşa, Nurlupınar, Peker, Turgut Özal ve Yarhasanlar mahallelerimizde yağmursuyu sorunlarına son verdik. Bunlara ek olarak; 75. Yıl, Barbaros, Gökçeler, Güzelyurt, İlyasçılar, Karaali, Kayapınar, Kaynak, Maldan, Mareşal Fevzi Çakmak, Muradiye, Ortaköy, Sarma, Şamar, Uncubozköy ve Uzunburun’da yağmursuyu hatları döşedik. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Muradiye kampüsünde 3 kilometrelik yağmursuyu hattı imalatı yaptık. Sadece merkezlerde değil, eski belde ve köylerimize de yağmursuyu hatları kazandırdık. Televizyon haberlerinde diğer illerin merkezlerinde gördüğümüz sular altındaki görüntüler, bu çalışmalarımız sayesinde engellendi diyebiliriz. Kaldı ki oralarda bu miktarda yağış meydana gelmedi” diye belirtti.

DERE ISLAHLARININ ÖNEMİ

İl genelinde yapılan dere ıslah ve temizlik çalışmalarının da işlevine değinen Aslay, “Şehir içindeki ıslah ve temizlik yaptığımız dereler olmasaydı, ovalarda yaşanan bu manzaraları Manisa merkez ve ilçelerimizde de yaşardık. Zamanında alınan önlem amaçlı yatırımlar ve ekiplerimizin uğraşları sayesinde bundan olabildiğince az zararla kurtulduk. Çünkü yağmursularını tahliye edebilmek için kanalizasyonları tesislere, yağmursularını da Gediz’e kadar uzanacak şekilde derelere deşarj ediyoruz. Ancak bu işlem, dereler ıslah edilmeden yapılırsa yine taşkına neden olur. İl genelinde 130 mahallede ıslah yaptık. Dere ve kanalların çevresinde de can güvenliğini sağlanması adına 28 km korkuluk yapıldı. 416 km dere temizlik çalışması yaparak, 572 bin ton rüsubatı uzaklaştırdık. Sadece MASKİ tarafından derelere 20 milyonun üzerinde yatırım yapıldı” dedi.

260 KM YAĞMURSUYU HATTI

Genel Müdür Yardımcısı Aslay, Manisa ve 17 ilçesinde yapılan altyapı çalışmalarına ilişkin toplam rakamlarla ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: “İl genelinde kendi ekiplerimiz bünyesinde 260 km yağmursuyu hattı döşedik. 4 buçuk yıllık süreçte bu gerçekten büyük bir rakamdır.  Bin 600 kilometre kanalizasyon hattı döşeme işi gerçekleştirdik. Merkezde 331 km, il genelinde ise bin 85 km ana kanal hattında temizlik çalışması yaptık. 25 km’lik yağmursuyu hattı temizliği yaptık. Bu noktada yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarına atılan çöplerin oluşturduğu tıkanıklıkların da ciddiyeti, böyle yoğun yağışlı zamanlarda ortaya çıktı. Temizliğin yanı sıra, Manisa Belediyesi döneminden başlayan yatırımlarla yağmursuyu ve kanal hatlarını birbirinden ayırdık. Bu hatların birleştiği Doğu kollektör hattımızın 1 metre 60 santimetre çapındaki borularının içinden taşlanmış atıkları temizledik ve atıksu arıtma tesisimize bağlantısını yaptık. Böylelikle hem yeni bir hat imalatının neden olacağı maliyeti ortadan kaldırdık, hem de daha büyük taşkınları önledik”

İLÇE MERKEZLERİ YAĞMURSUYU DERDİNDEN KURTULDU

İlçe ilçe gerçekleştirilen yağmursuyu yatırımları hakkında da konuşan Aslay, yıllardan beri çekilen çilelerin bu yatırımlar sayesinde son bulduğunu belirterek şunları aktardı: “Soma ilçe merkezinde 3 km’lik kuşaklama olmak üzere, 15 km’lik yağmursuyu hattı döşedik. Turgutlu ilçemizde de Ankara asfaltında yıllardır biriken yağmursuyu sorununu ortadan kaldırdık. Bu bölgede yıllardır dükkanlar yarıya kadar su içinde kalıyordu. Prestij caddelerimizde ve Leylek Deremizde yapılan çalışmalarla esnaflarımız ve halkımız bu sorunlardan kurtuldular. Akhisar ilçemizde de Şehit Üsteğmen Tahir Ün Caddesi ve bağlı sokaklarında 2 bin 700 metrelik hat döşemesiyle eskiden yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırdık. Aynı şekilde Demirci’de de 2 milyon TL’nin üzerinde bir yağmursuyu deplase işi gerçekleştirdik. Salihli merkezde hiç yağmursuyu hattı yoktu. Hatlar kanalizasyona bağlı olduğundan, böyle yağışlarda sular evlerdeki tuvaletlerden taşıyordu. Bunları engellemek amacıyla başlattığımız 30 km’lik işimizde yüzde 90’lara ulaşmış durumdayız. Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen bu son yağışlarda vatandaşlarımız böyle bir sorun yaşamadılar. Gölmarmara da, adı üzerinde en ufak yağmurda taşkın manzaralarına sahne olan bir ilçemizdi. Şuan orada da 8 km yağmursuyu hattı döşüyoruz. Bunların yanında Köprübaşı Atatürk Meydanı, Ahmetli Hükümet ve Demirciler caddeleri, Sarıgöl ve Alaşehir ilçe merkezlerimizdeki yağmursuyu yatırımlarımız bu noktada çok önemli. Ayrıca Gördes merkezde 1 milyon 800 bin TL yatırımla 9 km kanalizasyon, 5 km de yağmursuyu hattı döşendi. Selendi ilçemizde de yaşanan sel baskınları hepimizin malumu. Orada da bu problemi gidermek için 6 buçuk km yağmursuyu hattı imalatı yaptık” dedi.

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIYLA SORUNLARA KALICI ÇÖZÜMLER

Son olarak Burak Aslay, “Manisa merkez Şehzadeler ve Yunusemre’de bu yağışlarda caddelerde rahatlıkla yürüyüp sokağa çıkabildiler. Eğer bu yatırımlar yapılmasaydı, şuan binlerce evin su baskınlarını ve tahliye çalışmalarını konuşuyor olurduk. Manisa olarak çok büyük bir afet atlattık. Bir kez daha geçmiş olsun demek istiyorum. Altyapı çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu da böylece görmüş olduk. Burada en büyük takdiri ve teşekkürü Cengiz Ergün hak ediyor. Her daim şeffaf belediyecilik anlayışıyla, makyaj hizmetler yapmak yerine, kalıcı çözümler üretildi. MASKİ ile birlikte Büyükşehir Belediyemize bağlı Fen İşleri, İtfaiye, Çevre Koruma daireleri de 48 saate yakın aralıksız çalışarak, yönetim kadrolarından saha ekibine kadar çok ciddi emek harcadılar. Çok şükür ki tüm bu süreçte her şeyden önemlisi can kaybının yaşanmamış olmasıdır. Ciddi mal kayıpları da olmamıştır. Başta Sayın Ergün olmak üzere, emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.   /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Akhisar'a Çifte Bahar30 Nisan 2019 Salı 10:22
  • Serkan Kaya Manisalıları Büyüledi29 Nisan 2019 Pazartesi 15:48
  • Muradiye’nin Deresi Sağlıklı Hale Getiriliyor29 Nisan 2019 Pazartesi 15:40
  • Boyalı’da Kilit Parke Taş Uygulamaları Başladı29 Nisan 2019 Pazartesi 15:02
  • Yakup Koç’tan Başaran’a Tebrik Ziyareti29 Nisan 2019 Pazartesi 14:24
  • Kaynak Başından 4 Metrelik Kunduz Çıktı29 Nisan 2019 Pazartesi 13:36
  • Fettah Can Şarkılarıyla Mest Etti29 Nisan 2019 Pazartesi 13:28
  • Mesire Emeği Geçenler İçin Mevlit Okundu27 Nisan 2019 Cumartesi 12:05
  • Zorlu’dan Başkan Ergün’e Ziyaret27 Nisan 2019 Cumartesi 12:05
  • Festival Sokak Gösterileriyle Renkleniyor27 Nisan 2019 Cumartesi 11:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894