• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Masalların Renkli Dünyasına Akademik Bir Yolculuk

Masalların Renkli Dünyasına Akademik Bir Yolculuk
Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi Lale Barçın Aka’nın

Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi Lale Barçın Aka’nın “Evrensel Masallardan Murathan Mungan’ın Masallarına” adlı sunumuna ev sahipliği yaptı. Genç akademisyenin masal kavramından yola çıkarak masallardaki cinsiyetçi geleneğin eleştirisine Murathan Mungan’ın Kırk Oda adlı eserinden örnekler verdiği sunuma Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da katıldı. 

Konuşmasına masal kavramından bahsederek başlayan Aka; “Küçüklüğümüzden bu yana hep masallarla büyüdük. Masallar hep hayatımızdaydı. Bugün masalların hayatımızdaki yerinin yanı sıra Murathan Mungan’ın masalları alt üst etmeyi seven farklı bakış açısını da göreceğiz” dedi. 

MASALLAR HER ZAMAN MUTLU EDER 

İlk olarak masalların hayatımızdaki öneminden söz eden Aka; “Çocukluğumuzda annemiz, babamız ve büyüklerimizden masallar dinlemişizdir. Hatta masal kitapları almışızdır. Anlatılan her masal kendi içerisinde güzel bir dünyanın kapılarını aralar. Hayallerimizi zenginleştirir. Bu masallardan kendimize bir dünya kurarız. Bu masallarla masumiyeti, samimiyeti, iyiyi kötüyü öğreniriz. Bazen büyür, bazense küçülürüz. Ama genelde mutlu oluruz. Masallar genelde mutlu sonla biter. Masallar hayal gücümüzü ve umudumuzu besler. Masallar içsel yolculuğumuzda bize rehberlik eder” dedi.

SADECE ÇOCUKLAR İÇİN DEĞİL

Çocukların zihinsel gelişiminde, hayatı tanımasında, masalların ayrı bir yeri olduğuna değinen Lale Barçın Aka; “ Günümüz masal araştırmacıları masalların kültürün ortak mirası olduğunu, özellikle çocuklar için oluşturulmadığını dile getirseler de masalların çocuk gelişimine büyük katkıları olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Küçük Prens, Şeker Portakalı gibi masallar aslında yetişkinlere yöneliktir. Çocukların hayal gücü sınırsızdır aslında. Her çocuk masal dinlemeyi sever; masal dinlemeyi seven çocuk dünyayı her yönüyle tanıma fırsatı elde eder. Çocuklar masal yoluyla iyi, kötü, doğru yanlış gibi birçok kavramı, neden sonuç ilişkisi kurmayı, hayatta karşılaşılabilecek sorunların çözümünü öğrenir” dedi. 

Çok bilinen Kırmızı Başlıklı Kız, Çirkin Ördek Yavrusu, Anderson Masalları gibi evrensel masallardaki iyi, kötü kavramlarına örnek veren Lale Barçın Aka daha sonra Murathan Mungan’ın Kırk Oda adlı eseri hakkında bilgi vererek; yazarın kitabında Pamuk Prenses, Külkedisi gibi masalları nasıl yeniden yorumladığını anlattı. Aka; “ Murathan Mungan’ın Kırk Oda kitabındaki öykülerden bazıları masalların modernize edilmiş halidir. Mungan cinsiyetçi ideolojiyle savaşmanın mesajını bize bu masalları modernize ederek vermiştir.  Mungan evrensel masalları sentetik masallara dönüştürürken okurun beklentisini kırmayı amaç edinmiştir. Mungan ironik bir anlatımla külkedisi masalına yeni yorumlar kazandırır. Tanıdık kahramanları, tanımadık öykülerle bize anlatarak; cinsiyetçi geleneğin yanı sıra masallara yerleşmiş birçok evrensel kavramı da eleştirir” dedi. Lale Barçın Aka ayrıca Yazar Murathan Mungan’ın edebi kişiliği ve eserleri hakkında da bilgi verdi. 

Lale Barçın Aka Katılımcılarla birlikte masalların renkli dünyasına yolculuk yaptığı sunumunu; “Hayal kurmaktan vazgeçmeyelim. Umudumuzu kaybetmeyelim. Ama hayatın gerçeklerini de göz ardı etmeyelim” diyerek noktaladı. 

BURADA ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ OLUŞTURULSUN 

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı genç akademisyen Lale Barçın Aka’ya sunumunun sonunda çiçek verdi. Bakıcı yaptığı konuşmada Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’nde bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek; “Çocukluğumuzdan beri dinlediğimiz masalların bizlerin üzerinde her zaman izleri vardır. Ama o izlerin gerçekler karşısında eksik kaldığını her zaman biliyoruz. Keşke gerçekler karşısında o eksik kalan yüzlerin çok daha öne çıkmasını sağlayabilsek. Bunu hep birlikte sağlamamız lazım. Gelişen toplumlar bunu bir ölçüde yakalayabiliyorlar. O masalları hayatlarında görebiliyorlar. Umarım bizim ülkemizde de kurduğumuz hayaller bir gün gerçek olur.  Burada bu etkinliğin düzenlenmesinin anlamı çok farklı. Bundan sonraki süreç içerisinde bu etkinlikler devam edecektir. Burada kitaplar okunsun, masallar anlatılsın. Çocuklarımızın geleceği oluşturulsun. Burası hayallerin oluştuğu bir alan olsun” dedi.

Lale Barçın Aka’nın söyleşisi hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894