• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Kosova’nın 9.Bağımsızlık Yıldönümü İzmir’de Coşkuyla Kutlandı

Kosova’nın 9.Bağımsızlık Yıldönümü İzmir’de Coşkuyla Kutlandı
Dost ve kardeş ülke Kosova'nın 9. Bağımsızlık yıldönümünü Kosova Rumeli Derneğinin organizasyonunda İzmir’de gerçekleştirildi.

Dost ve kardeş ülke Kosova'nın 9. Bağımsızlık yıldönümünü Kosova Rumeli Derneğinin organizasyonunda İzmir’de gerçekleştirildi.  Kosova Bağımsızlık gecesine   İzmir valisi  Erol Ayyıldız, 24.Dönem  Ak parti İzmir milletvekili ve BASAM Başkanı Rifat Sait, Buca Belediye Başkanı Levent Priştina, Kemalpaşa Belediye Başkanı  Arif Uğurlu, Dışişleri Bakanlığı İzmir temsilcisi Büyükelçi  Ahmet Berki Dibek, Kosova fahri konsolosu  Dr. Muharrem Toprak, Bornova Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Hamamcılar, Kosova Rumeli Derneği Başkanı İbrahim Şengöz,  Balkan Derneklerinin  Başkanları, İzmir’deki Kosovalı vatandaşlar katıldılar.  

Geceye şehitler için saygı duruşu ile başlandı. Kosova ve Türkiye İstiklal marşlarının okunmasının ardından protokol konuşmaları yapıldı. 

İzmir valisi Erol Ayyıldız: “Türkiye’de 80 milyon Kosovalı var”

İzmir’in Buca ilçesinde düzenleneni resepsiyonda konuşma yapan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Kosova'nın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu, sınırlar farklı bile olsa Türkiye ile Kosova'nın bir ve beraber olduğunu söyledi. Vali Ayyıldız, Türkiye'de kaç Kosovalı yaşıyor diye soruyorlar, buna çok güzel bir cevap aldım, tam 80 milyon Kosovalı, hepimiz kardeşiz, dedi. 

Büyükelçi Dibek: “Türkiye Kosova'nın her alanda kalkınmasına ve ilerlemesine büyük önem veriyor”

Türkiye'nin Kosova'yı ilk tanıyan devletlerin başında geldiğini söyleyen Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Berki Dibek ise "Türkiye Kosova'nın her alanda kalkınmasına ve ilerlemesine büyük önem veriyor. İkili ticaret hacmimiz 2016 yılında 221 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamı yeterli görmüyoruz. Bu rakamı çok daha yukarı taşımaya kararlıyız." dedi.

Sait: “üç yıldır Kosova ile yapılan STA’nın onaylanmasını bekliyoruz”

Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem  AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ise Kosova Cumhuriyeti'nde halen 5 adet FETÖ okulunun faaliyette olduğunu ve bunların derhal kapatılması gerektiğini  savunarak şunları söyledi:  İki ay kadar önce Kosova Cumhurbaşkanı Sayın Haşim Taçi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın  davetlisi olarak Ankara'ya geldiler. Külliyede onuruna verilen yemekte ben de vardım. Kosova Cumhurbaşkanı Taçi burada söz verdi, gereken yapılacak, dedi. Bu sözün gerçekleşmesini bekliyoruz, dedi.

Sait, ayrıca Türkiye ile Kosova arasında 27 Eylül 2013 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) TBMM'de onaylandığını ancak Kosova tarafında üç yıldır bekliyoruz, dedi. 

Türkiye, Kosova’yı bu ülkeye tanıma belgesini veren ilk ülkedir

Rifat Sait, Kosova’yı yerel saat farkıyla Afganistan ve Kosta Rika’dan sonra üçüncü sırada tanıyan ülke Türkiyedir. Ancak tanıma belgelerini ilk veren ülke biz olduk. Kosova’yı şu ana kadar 113 ülke tanıdı, 31 ülke ise tanımaya hazırlanıyor. Kosova’nın tanınması için Türkiye elinden geleni yapmakta,  bunu Kosovalı yetkililer de iyi biliyor, dedi.

Sait, yaklaşık 500 Türk şirketinin Kosova’da faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, Kosova'da toplam Türk yatırımları 340 milyon Avro değerinde, Türkiye 2012 ve 2013 yıllarında Kosova’ya en fazla doğrudan yatırım yapan ülke olmasına rağmen, 2007-2013 yılları arasında toplamda Almanya ve İngiltere’den sonra üçüncü sıradadır, dedi.   

Sait: “11 Haziran’daki Kosova- Türkiye milli maçına birlikte gidelim”

A Milli Futbol Takımımız 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda Kosova ile aynı grupta diyen Sait, herkesi  11 Haziran 2017 Pazar günü  Arnavutluk'un İşkodra şehrinde oynanacak olan Kosova- Türkiye maçına gidip destek vermeye davet ediyorum, dedi. 

Gecenin sonunda Bursa’dan gelen Zafer Balkan Halk dansları topluluğu Arnavut oyunları ile sahne aldı ve büyük alkış topladı. Konuklara Arnavut böreği ve Balkan tatlısı trileçe'nin  ikram edildiği gecede konuklar halaylar çekerek Kosova'nın bağımsızlığını coşkuyla kutladılar. // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894