• BIST 9079.97
  • Altın 2324.391
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.885
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

İzmir Yaşam Kalitesiyle Atağa Geçti

İzmir Yaşam Kalitesiyle Atağa Geçti
Lider insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer, son yıllarda İzmir’e diğer şehirlerden yoğun bir işgücü göçünün

Lider insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer, son yıllarda İzmir’e diğer şehirlerden yoğun bir işgücü göçünün olmasının arkasındaki ana nedenleri analiz etmek amacıyla bu yıl ilk defa İzmir’in Yaşam Kalitesi ve Yaşam Maliyeti’ne yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. EGIAD’ın işbirliği ile hayata geçirilen araştırmanın sonuçlarına göre İzmir, İstanbul’a göre yüzde 12 daha iyi ‘Yaşam Kalitesi’ne sahip. Bunun yanı sıra İzmir, İstanbul’dan yüzde 10 daha ucuz bir şehir olarak karşımıza çıkıyor.

Firmaların değişen işgüçlerinin sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için teknoloji odaklı çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, İzmir’e özel yaptığı İşgücü Göstergeleri Araştırması’nın ardından Ege Genç İş Adamları Derneği (EGIAD) işbirliği ile İzmir’e yönelik önemli bir araştırma daha gerçekleştirdi.

Mercer’ın çalışmaları hakkında bilgi veren Mercer Türkiye Yetenek ve Bilgi Çözümleri Yöneticisi Goncagül Çamur Uğurlu, “Danışmanlık verdiğimiz firmalara, insan kaynakları stratejilerini ve sistemlerini oluşturmaları, politika ve programlarının etkinliğini anlamaları, geliştirmeleri, ölçmeleri ve uygulamaları konusunda hizmetler veriyoruz. Firmalara ayrıca çalışanlarıyla ilgili ücret ve sağlık, emeklilik gibi yan haklar, kıdem tazminatı hesaplamaları konularında veriler sağlıyoruz ve bunlara ilişkin çözümler sunuyoruz. Her yıl global olarak yaptığımız ve tüm dünyadaki şehirleri karşılaştırdığımız Yaşam Kalitesi ve Yaşam Maliyeti ile Küresel Yetenek Trendleri ve Ücret araştırmaları en çok ses getiren çalışmalarımız arasındadır” dedi.

Mercer’ın Ege Genç İş Adamları Derneği için yaptığı bu özel araştırmada ise çalışanlar açısından İzmir ve İstanbul’u kıyasladıklarını belirten Uğurlu, çalışılacak şehirler arasında İzmir’in cazibesini artırdığına dikkat çekti.

İzmir İşgücü Göstergeleri Araştırması’na göre, İzmir’e yapılan iş başvurularının sayısında önemli derecede artış gözlemleniyor ve bunun yaklaşık yüzde 60’ını İstanbul’dan gelen başvurular oluşturuyor. Bu verilerden yola çıkan Mercer, iki şehrin hangi açılardan farklılaştığını ve pahalılık seviyelerini araştırdı.

Çalışma kapsamında, ‘Yaşam Maliyeti’ ve ‘Yaşam Kalitesi’ kategorilerinin yanı sıra, iki şehir için benzer özelliklerdeki evlerin kira farklılıkları, benzer eğitim veren özel okulların senelik bedelleri ve çalışan işgücünün baz ücret ve bonusların dahil edildiği toplam nakit ücretleri de karşılaştırıldı.

İZMİR, İSTANBUL’A GÖRE ORTALAMA YÜZDE 10 DAHA UCUZ BİR ŞEHİR

İzmir ve İstanbul’un karşılaştırıldığı ‘Yaşam Maliyeti’ kapsamında, evde yeme-içme, alkol ve tütün, ev gereçleri/ürünleri, kişisel bakım, giyim ve ayakkabı, ev hizmetleri, kamu hizmetleri, ev dışı yeme-içme, ulaşım ile spor ve eğlence kategorilerinde yaklaşık 200 ürünün fiyatları karşılaştırıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre; İzmir ‘Yaşam Maliyeti’nde İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 10 daha az pahalı bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kişisel bakım (kozmetik ürünleri, sağlık ürünleri, güzellik merkezleri ve kuaför), ev hizmetleri (ev temizliği ve bebek bakımı, kuru temizleme ve ütü hizmetleri), kamu hizmetleri (elektrik, su, doğalgaz, telefon hattı kullanımı) ve spor/eğlence kategorilerinde ise yüzde 20 daha ucuz olduğunu gözlemleniyor.

İZMİR’DE YAŞAM KALİTESİ İSTANBUL’A GÖRE YÜZDE 12 DAHA YÜKSEK

İzmir ve İstanbul arasındaki ‘Yaşam Kalitesi’ karşılaştırması, Mercer’ın dünya genelinde gerçekleştirdiği araştırmanın kriterlerine göre değerlendirildi. Politik ve sosyal ortam, ekonomik ortam, sosyo-kültürel ortam, sağlık ve sıhhi temizlik, kamu hizmetleri ve ulaşım, dinlenme/eğlenme, tüketim ürünleri, konaklama ve doğal ortam kategorilerinin altında 39 faktör göz önünde bulunduruldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, İzmir’in yüzde 12 oranında İstanbul’dan daha yüksek Yaşam Kalitesi’ne sahip olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle İzmir’i yaşamak için tercih etme nedenlerinin başında; politik ve sosyal ortam (Güvenlik, suç işlenme oranları), sağlık ve sıhhi temizlik (hava, su kirliliği, hastalıklar, kanalizasyon-atık elden çıkarma) ve doğal ortam kategorileri geliyor.

İZMİR’DE ÖZEL OKULLAR DAHA UCUZ

İzmir’de ilköğretim ve lise kapsamında yer alan yerel özel okul maliyetleri, İstanbul’da yer alan benzer okullara göre ortalama yüzde 35 oranında daha ucuz.

Araştırmanın sonuçlarına göre, İzmir ve İstanbul’un benzer semtlerindeki kira oranlarında da önemli farklılıklar bulunuyor. İzmir’de kiralar İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 50 daha ucuz.

İZMİR’DE BAZ ÜCRET DAHA DÜŞÜK; ANCAK YAŞAM MALİYETİ DE DÜŞÜK

Mercer aynı zamanda her yıl Nisan - Eylül ayları arasında gerçekleştirdiği Ücret Araştırmaları (TRS) veri tabanındaki bilgilerden de faydalanarak muhtelif sektörlerden şirketlerin katılımıyla bölgesel ücret karşılaştırması yapıyor.

Bu araştırmanın İzmir sonuçlarına göre; gerek İzmir’i cazip bulan beyaz yaka çalışanlar, gerek istenen çalışan profilini kurumuna çekmek isteyen işverenler İzmir’de ‘Yaşam Kalitesi’ ile ilgili net bir fark ortaya çıkıyor. İzmir’de baz ücret seviyesi İstanbul’a göre ortalamada yüzde 11 oranında daha düşük olsa da İzmir’in yaşam maliyeti de aynı oranda düşük. İstanbul’a göre kira bedelleri ve okul masrafları yüzde 30 ile yüzde 50 arasında daha uygun. Rapora göre, İzmir Yaşam Kalitesi’nin yüzde 12 oranında daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, çalışan maaşı İstanbul’a göre biraz düşük gibi gözükse de çalışan gözünde İzmir’in cazibesini net bir artırıyor. İşverenler ise iyi bir ücretlendirme politikası aracılığıyla artık daha kalifiye çalışanı kurumuna çekme şansı yakalıyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894