• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

İhracatçılar, Maliye Bakanı Ağbal’dan KDV Reformu İçin 3 Talepte Bulundu

İhracatçılar, Maliye Bakanı Ağbal’dan KDV Reformu İçin 3 Talepte Bulundu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Maliye Bakanı Naci Ağbal'a hazırlıkları devam eden KDV Reformu için ihracatçıların önerileri ve beklentilerinden oluşan raporu, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında sundu.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Maliye Bakanı Naci Ağbal'a hazırlıkları devam eden KDV Reformu için ihracatçıların önerileri ve beklentilerinden oluşan raporu, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında sundu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Raporda ihracatçılarımızın yaşadığı zaman kaybının önüne geçecek, nakit akışını hızlandıracak, ekonominin kayıt altına alınmasını teşvik edecek önerilere yer verdik" dedi.

Reel sektörün 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Ağbal ise “KDV Kanunu’ndan herkes şikayetçiydi. KDV aslında tüketimi vergilendirmesi gereken bir vergiydi ama uygulamasıyla üretim vergilendirildi” dedi. İhracatçılara tanınan yeşil pasaport hakkı için “Sizin kırmızı pasaport almanız lazım” diyen Ağbal, “Türkiye 2017’de yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayacak. Büyüme ihracattan önemli bir katkı alacak. Bu bizi sevindiriyor” dedi.  

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkamlar Kurulu Toplantısı, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla gerçekleşti. Maliye Bakanı Ağbal'ın 2 ay önce hazırlıkları devam eden KDV Reformu için ihracatçıların beklenti ve önerilerini almak istediğini belirtmesi üzerine danışmanlık firması KPMG işbirliğiyle hazırlanan KDV Reformu Raporu, toplantıda kendisine sunuldu. Yeni kabinenin ekonomiye ve ihracatçılara hayırlı olmasını dileyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Raporda ihracatçılarımızın yaşadığı zaman kaybının önüne geçecek, nakit akışını hızlandıracak, ekonominin kayıt altına alınmasını teşvik edecek önerilere yer verdik" dedi.

TİM olarak KDV Reformundan üç temel beklentileri olduğunu söyleyen Büyükekşi, şunları söyledi: "Öncelikle var olan bürokrasinin azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanında, Bakanlıklar arasında süreçlerin daha hızlı işlemesi için koordinasyonun artırılması bizler için büyük önem arz ediyor. Son olarak ihracatçılarımızın sıklıkla dile getirdiği KDV iadelerinde yaşanan gecikmelerin finansal bir yük haline gelmeden çözülmesi oldukça önemli."

KDV SİSTEMİNİN AB İLE UYUMU İNCELENDİ

Taleplerinin gerçekleşmesi ile işlem süreçlerinin basitleşerek bürokratik engellerin azalmış olacağını kaydeden Büyükekşi, “Hem de KDV iade süreçleri hızlanarak uluslararası rekabetin hızına ayak uydurmamıza yardımcı olacak. Bu noktada, KDV Reformu bizler için oldukça önemli bir konu başlığı” diye konuştu. Büyükekşi, raporda örnek 9 ülkenin KDV uygulamalarının ve Türkiye’nin KDV sisteminin AB ile uyumunun da incelendiğine işaret etti.

4.400 YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU ÖN ONAYDAN GEÇTİ

İhracatın birinci çeyrek büyümesine 2,2 puanlık katkı sağladığını ve ilk 6 ayda 155 milyar dolarlık ihracat hedefinin tam olarak yarısının yakalandığını hatırlatan Büyükekşi, “Bu başarımızda Hükümetimizin payı elbette çok büyük. Son bir yılda birçok talebimize yanıt bulduk” dedi. İhracatçılara tanınan yeşil pasaport hakkı sonucunda 4.400 başvurunun ön onaydan geçtiğini açıklayan Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeşil pasaportun yanı sıra ihracat desteklerinin 1 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarıldı. Yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin imalatına ilişkin işlemlere damga vergisi ve harç istisnası sağlandı. Gelirinin yüzde 85’ini yurt dışından elde eden hizmet işletmelerine çalışanları nedeniyle gelir vergisi stopaj teşviki verildi. İhraç malı taşıyan araçlara yönelik ÖTV muafiyetinin miktarı artırıldı. Verilen her destek için Hükümetimize teşekkür ederiz.

MALİYE BAKANI AĞBAL’DAN TİM’E TEŞEKKÜR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz yıl aralarında TİM’in de bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşunu ziyaret ettiğini ve toplantılarda herkesin KDV Kanunu’ndan şikayetçi olduğunu söyledi. Bunun üzerine KDV Reformu yapmaya karar verdiklerini anlatan Ağbal, “Bunu yalnız yapmak istemedik. Sivil toplum örgütlerinden görüş istedik. TİM’e, Sayın Başkana ve ihracatçılarımıza hemen gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum” diye konuştu. İhracatçıya tanınan yeşil pasaport hakkı için “Sizin kırmızı pasaport almanız lazım” diyen Ağbal, “Rakamlar ve istatistikler Türkiye’nin 2017’de yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayacağını gösteriyor. Büyüme, ihracattan önemli bir katkı alacak. Bu bizi sevindiriyor” dedi. 

KDV’nin aslında tüketimi vergilendirmesi gereken bir vergiyken, uygulamalarla üretimi vergilendiren bir vergiye dönüştüğünü ifade eden Ağbal, “Reel sektörün 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı var. Mevcut KDV sistemi yerli üretiminde aleyhine çalışıyor. Üretimde bir malı dışarıdan getirmek, bazı durumlarda daha karlı oluyor” dedi. / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894