• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

İçinizdeki Gezginin Mimarı, Genleriniz Olabilir

İçinizdeki Gezginin Mimarı, Genleriniz Olabilir
İçinizdeki gezgine “Dur” diyemeyişinizin sebebi, genleriniz olabilir. Wanderlust, nam-ı diğer

İçinizdeki gezgine “Dur” diyemeyişinizin sebebi, genleriniz olabilir. Wanderlust, nam-ı diğer “Yolculuk Tutkusu Geni” taşıyan kişilerde seyahat ve keşfetme tutkusu birinci sırada yer alıyor. Uzmanlara göre, içinizdeki gezgini açığa çıkaran bu gen, sizi yeniliklere çağırıyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Yolculuk Tutkusu Geni” olarak da bilinen Wanderlust Geni taşıyan kişiler için seyahat etme ve yeni keşiflerin büyük önem taşıdığını söyledi.

Wanderlust geninin bilimsel adının DRD4-7R olduğunu ifade eden Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Yeni dopamin molekülünü hücrelerin tanımasını ve hücrenin dopaminden etkilenmesini sağlayan molekülü sentez eden gen. Kısaca 5 farklı dopamin reseptörü geninden dördüncüsü” dedi.

BU GENİ TAŞIYAN BİREYLERDE RİSK ALMA ORANI DAHA FAZLA

Beynimizde özellikle duygu durumumuzu belirleyen ve kendimizi ödüllendirmemizi sağlayan iki önemli ana sistem olduğunu belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Bunlar serotonerjik ve dopaminerjik sistem. Bağımlılık, ödül gibi durumlarda dopaminerjik sistem biraz daha aktif gibi. Bu geni taşıyan bireyler, dopamine karşı biraz daha duyarsız, bu yüzden yeni heyecan arayışı, yeni tat arayışı, risk almak gibi özellikler bu gen taşıyıcılarında daha fazla. Klinik olarak ise dikkat eksikliği- hiperaktivite bozukluğu gibi, içki ve kumar bağımlılığı gibi durumlara sebep olabiliyorlar” diye konuştu.

YENİLİĞİ SEVENLERDE VE MERAKLI OLANLARDA BULUNUYOR

Wanderlust geninin sadece seyahat etmeyi sevenlerde bulunmadığını belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Gidilen yerlerde yaşanılacak yenilik, yeni kişiler tanıma, merak etme gibi özellikler bu geni taşıyan bireylerde daha fazla. Kimilerinde seyahat bu bireylerde ön planda iken kimilerinde gidilen yerde yemek yeme, yeni birileri ile tanışma daha ön planda olabiliyor” dedi.

Çok gezmenin mutlulukla ilgisi olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Çünkü bu özellik beynimizin ödül mekanizmasını tetikliyor ve kendimizi ödüllendirdiğimizde de mutlu oluyoruz. Aslında bizden hücrelerimizin istediğini veriyoruz; yeni heyecanlar, yeni yerler görme, yeni tatlar alma, yenilik arayışı gibi. Zaman zaman da bu isteklerimizi yapamadığımızda mutsuz oluyoruz. Denklem aslında basit, yeter ki farkında olalım. Kısa süreli olarak hedef konulan aktivitenin gerçekleştirilmesi bireyde ödül mekanizmasının aktivasyonunu ve anlık da olsa bir mutluluk sağlıyor” şeklinde konuştu.

YOLCULUK TUTKUSUNUN YAŞI YOK!

Wanderlust Geni’nin yaşının ve cinsiyetinin olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Korkut Ulucan, edinilen tecrübelerden etkilendiğini belirtti. Bu genin yaşa ve duruma göre form değiştirebildiğini söyleyen Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Genç yaşlarda extreme yerler daha ön planda iken, yaşlanınca daha sakin yerler ön plana çıkabilir veya gençken maddi anlamda daha fazla risk alınırken, yaşlanınca alınan riskin şekli değişebilir. Cinsiyet ile bir fark günümüze kadar görülmemiştir” dedi.

DÜNYADA BU GENİ TAŞIYANLAR %20 ORANINDA

Yapılan araştırmalara göre Wanderlust geninin yerleşik düzende yaşayanlara oranla göç eden kavimlerde çok daha yüksek oranda bulunduğunu belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, günümüzde %19- %20 gibi bir oranın telaffuz edildiğini söyledi. Ulucan, “Seyahati daha çok seven, daha fazla risk alan, çok meraklı bireylerde bu genin en azından bir kopyasının olması beklenir ancak bazı klinik durumlarında sorumlusu olduğuna yönelik bilgilerde mevcuttur. Göç eden kavimlerde bu genin yüzdesi, yerleşik yaşayanlara göre daha yüksek bulunmuş” dedi. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894