• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Gümrük Vergisinin Yarısı Kadar İlave Vergi Ödüyoruz

Gümrük Vergisinin Yarısı Kadar İlave Vergi Ödüyoruz
Küresel ticarette korumacılık uygulamaları yükselişte. Türkiye’de 2011’den bugüne yayınlanan 21 ilave gümrük

Küresel ticarette korumacılık uygulamaları yükselişte. Türkiye’de 2011’den bugüne yayınlanan 21 ilave gümrük vergisi kararıyla mobilyadan ayakkabıya, şampuandan tekstil ürünlerine pek çok farklı sektörde ilave vergi uygulanıyor. 2017 rakamlarına göre Türkiye’de ithalatta tahsil edilen gümrük vergisinin yüzde 53’ü oranında ilave gümrük vergisi tahsilatı yapılıyor.

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, ilave gümrük vergisi uygulamasının son yıllarda sektör ve ürün bazında hızlı bir genişleme gösterdiğine dikkat çekti. Bugün Türkiye’de ithalatta tahsil edilen gümrük vergisinin yarısından daha fazla oranda ilave gümrük vergisi tahsilatı yapıldığını vurgulayan Palaoğlu, ilave vergi uygulamasının artış trendinde olduğunu kaydetti.

Murat Palaoğlu küresel ticarette son dönemde birbiriyle çelişen iki kavramın öne çıktığını belirterek, “Bir yandan ‘Serbest Ticaret Anlaşmaları’ (STA) diğer yandan ise ‘korumacılık’ uygulamaları yükseliyor. STA’larla belirli ülkelerle ticaretin artması teşvik edilirken; Brexit, anti-damping uygulamaları, ilave gümrük vergileri (İGV) gibi korumacılık uygulamalarıyla da yerli üreticinin korunduğu ve ithalatın kontrol altına alınmaya çalışıldığı görülüyor” dedi.

Türkiye’de ilave gümrük vergisinin 2011’de tekstil sektöründe uygulamaya konularak hayatımıza girdiğini belirten Palaoğlu, şöyle devam etti:

“Yıllar içerisinde İGV’nin uygulama alanı genişledi ve bugüne kadar yayınlanan 21 ilave gümrük vergisi kararıyla pek çok farklı sektörde İGV uygulanmaya başlandı. Son yıllarda artan İGV uygulamalarıyla Türkiye’ye yapılan ithalatlarda tahsil edilen gümrük vergisinin yarısı kadar ilave gümrük vergisi (İGV) tahsilatı yapıldığı görülüyor.”

108 TL YERİNE 162 TL

Palaoğlu, ilave verginin özellikle tüketici ürünlerinde cebimize nasıl yansıdığını şöyle anlattı:

“Evlerimizdeki mobilyalardan her gün kullandığımız şampuan, parfüm gibi kişisel bakım ürünlerine, kırtasiye malzemelerinden tekstil ürünlerine birçok kalemde ilave gümrük vergisi uygulanıyor ve yükselen maliyet ürünlerin fiyatını etkiliyor. Örneğin; Avrupa Birliği’nden gelen üçüncü ülke menşeli ve fiyatı 100 TL olan bir çift ayakkabı için ithalat esnasında yüzde 50 oranında İGV uygulanıyor. Söz konusu ilave gümrük vergisinin, KDV’nin matrahına da ilave edilmesiyle ilk satış fiyatı 100 TL olan bir ayakkabının toplam maliyeti ithalatçı için 162 TL’ye ulaşıyor ve tüketiciye de bu tutar üzerinden fiyatlandırılıyor. Yani tüketici, İGV uygulaması olmasaydı sadece KDV’sini ödeyerek 108 TL’ye alabileceği ayakkabılar için yüzde 50 artışla en az 162 TL ödemek zorunda kalıyor.”

Murat Palaoğlu, Orta Vadeli Program’da Gümrük Birliği'nin revize edilmesinin yanı sıra yerli üreticiyi koruyacak tedbirlere de yer verileceğine dair işaretler bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Bu veriler bize ilave gümrük vergisi uygulamasının her geçen gün etkisini artıracağını söylüyor. O halde dış ticaretin önemli konulardan biri haline gelen ilave gümrük vergilerinin düzenli olarak takip edilmesi gerekiyor. Dünyada yükselen korumacılık trendleri ile paralel bir uygulama olarak karşımıza çıkan ilave gümrük vergileri son tahlilde, ithalatın giderek daha maliyetli hale gelmesine yol açıyor. Güneş gözlüğü, kırtasiye ve temizlik malzemeleri gibi ürünler üzerinde getirilen ilave gümrük vergileri kaçınılmaz olarak tüketicileri de olumsuz etkiliyor. Uygulamaların yerel üreticiye katkısı kadar, tüketici üzerindeki yüklerinin de dikkate alındığı analizlerin bir arada yapılmasında fayda var.”

KPMG HAKKINDA

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 154 ülkede, 200 bine yakın çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.200’den fazla çalışanıyla her sektörden 4.000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894