• BIST 9548.09
  • Altın 2496.893
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.5715
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Endüstriyel Mutfak Sektörü Çıtayı 15 Milyar Tl’ye Yükseltti

Endüstriyel Mutfak Sektörü Çıtayı 15 Milyar Tl’ye Yükseltti
TUSİD, 60 bin kişiye istihdam sağlayan ve 13 milyar TL pazar büyüklüğündeki endüstriyel mutfak sektörünün

TUSİD, 60 bin kişiye istihdam sağlayan ve 13 milyar TL pazar büyüklüğündeki endüstriyel mutfak sektörünün cirosunda 2018’de yüzde 15 büyüme hedefliyor. TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, ihracat rakamının da 1,2 milyar dolar seviyesine ulaşmasını beklerken, TİM ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde kurulması planlanan Türkiye Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği’nin ihracatın artırılmasına ve sektör sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını söylüyor.

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), endüstriyel mutfak sektörünün 2018 hedeflerini açıkladı. TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, TİM ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde kurulması planlanan Türkiye Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği ve TUSİD’in büyük ilgi gören ve bu yıl Ekim ayında düzenlenmesi planlanan “Hostech by TUSİD” fuarı hakkında da bilgi verdi.

TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL MUTFAKTA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ

Endüstriyel mutfak sektörü, bugün 60 bin kişiye istihdam sağlarken, 13 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaştı. Sektörünün ilk ve tek kuruluşu olan TUSİD, 2016-2017 yılları arasında ciroda gerçekleşen yüzde 10 büyüme rakamını 2018’de yüzde 15 artırarak yaklaşık 15 milyar TL’lik bir büyümeye ulaşmayı hedefliyor. Dernek olarak 294 üyeye sahip olduklarını dile getiren Ahmet Gürkaynak, 2018’de üye sayısının da 310’a çıkacağını öngörüyor.

TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, dünyada endüstriyel mutfak sektörünün liderliğini Almanya ve İtalya’nın üstlendiğini, 3. sırada olan Türkiye’nin ise bu sıralamada dünya üçüncüsü olduğunun altını çizdi. Gürkaynak, “Avrupa’da ilk 2’de olmak, dış ticaret hacmimizi ve ihracatımızı da 3 katına çıkarmak istiyoruz. 1 milyar dolar civarında olan ihracat büyüklüğümüzü bu yıl 1,2 milyar dolar seviyelerine ulaştırmayı hedefledik. 2018’de ciroda yüzde 15 seviyelerinde büyüme ile yaklaşık 15 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaşacağını düşündüğümüz sektör adına gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyoruz,” dedi.

İHRACATÇILAR ADINA YENİ BİRLİK

Porselen, seramik, cam, metal, plastik, hediyelik eşya, küçük elektrikli ev aletleri ve endüstriyel mutfak ürün grupları ihracat sınıflandırmasında İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) çatısı altında toplanıyor. Türkiye’deki bu sınıflandırmaya rağmen hemen hemen tüm dünyada endüstriyel mutfak sektörüyle ilişkili ürün grupları tek bir grup olarak tanımlanıyor. Türkiye’deki mevcut uygulamaya göre, endüstriyel mutfak sektöründeki ihracatçı firmalar ihraç ettikleri ürünlerin malzeme gruplarına göre organize olan ihracatçı birliklerine bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Bu da sektörde bazı sorunları beraberinde getiriyor.

Ahmet Gürkaynak, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorunların çözümü adına yeni bir birlik kurulduğunun altını çizdi: “Sektörümüz 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesine rağmen, hâlâ temsil edilmiş olduğu birliklerdeki farklı ürün/hammadde gruplarının ihracat rakamları içerisinde yüzde 1,5 veya 2 gibi çok küçük paylara sahipler. Bu durum da sektörümüzün ihracatçı birliklerindeki temsil kabiliyetini azaltıyor. Sektörümüzün sorunlarının daha güçlü olarak tek çatı altında dile getirilmesi, ihracatımızın artırılmasına katkı sağlayacak faaliyet ve teşviklerin artırılması, dünya çapındaki rekabet gücümüzün daha yukarılara çıkarılması amaçlarıyla, TİM ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde Türkiye Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği kurulması yolunda görüşmelerimiz hız kazandı.”

AVRASYA’NIN EN BÜYÜK FUARI BU YIL 24-28 EKİM’DE

Otel, restoran, gastronomi ve mutfak ekipmanları alanında Avrasya’nın en büyük fuarı olan Hostech by TUSİD, 2016’da 4 bini yabancı olmak üzere toplam 24 bin profesyonel tarafından ziyaret edilmişti. Bu yıl da 24-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar, yeni işbirliklerine imza atılmasının yanı sıra sektöre ilişkin yeni stratejilerin belirlenmesini sağlayacak.

TUSİD, 2018’deki fuarda ziyaretçi sayısını 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Katılımcı profilinin genişlemesi ile Hostech by TUSİD’in sadece endüstriyel mutfak sektörünü değil, tüm ağırlama ve konaklama sektörünü kapsayan bir fuar olması yönünde çalışmalar yapıyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894