• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Emlakjet’ten 7 Başlıkta ‘Yazlık Konut’ Analizi

Emlakjet’ten 7 Başlıkta ‘Yazlık Konut’ Analizi
Mayıs ayında sadece konut aramaları hareketlenmekle kalmadı

Mayıs ayında sadece konut aramaları hareketlenmekle kalmadı, ‘yazlık konut’a olan ilgi de dönemsel olarak yükselmeye başladı. Emlakjet’in ‘yazlık konut analizi’ ise bu dönemde araştırma yapan alıcıların beklentilerine ışık tuttu.

Emlakjet verilerine göre, Türkiye’de en çok yazlık konut tercihi Kuşadası ve Didim’le öne çıkan Aydın’a olurken, onu Sakarya, Keşan, Bodrum, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir takip ediyor. Türk halkı yazlık konutta kiralıktan çok satılık konutu tercih ediyor ancak bunun için 300 bin TL’nin altında bütçe ayırıyor. İşte 7 başlıkta en güncel yazlık konut trendleri!

Vergi ve tapu harcı ile konut kredisi faizlerinde indirime gidildiği, markalı konut üreticilerinin ise peşin ve kredili alımda % 20 indirim başlattığı Mayıs ayı, hem satılık konut aramalarının hareketlendiği, hem de yaza girmeden önce ‘yazlık konut’ araştırmasının yapıldığı bir ay. Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in, emlak ofislerine gelen hiçbir çağrıyı kaçırmama fırsatını veren ‘sektördeki ilk ve tek dijital sekreter hizmeti’ JETHAT üzerinden düzenlediği son kullanıcı anketi ve Emlakjet’in online arama verileri, yazlık konutta bu yılki alıcı trendlerine ışık tuttu.

Emlakjet verilerine göre, Türkiye’de en çok yazlık konut araması yapılan bölge, Kuşadası ve Didim’le öne çıkan Aydın oldu… Sakarya, Keşan, Bodrum, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir onu takip ederken, Türk halkı yazlık konutta kiralıktan çok satılık konutu tercih ediyor ancak bunun için 300 bin TL’nin altında bütçe ayırıyor. Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, yazlık konutla ilgili verileri 7 başlıkta şöyle analiz etti:

1- İŞTE YAZLIK KONUTTA EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLGELER!

Emlakjet konut arama verilerine göre, genel yazlık konut aramalarında ilk 5’te sırayla Aydın (Kuşadası, Didim), Sakarya (Karasu), Keşan (Edirne) ve Bodrum yer alıyor. İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir de bu sırayı yakından takip eden bölgeleri oluşturuyor. Son 5 yıldaki konut satış fiyat artışı incelendiğinde en büyük artışın % 102 ile görüldüğü Aydın, bugün yabancıların konut satın aldığı ilk 5 il içerisinde. Buradaki en gözde alanlar ise tarihi ve turistik güzellikleriyle Didim ve Kuşadası. Özellikle doğal güzellikleri, tarihi dokusu, kruvaziyer limanının bulunması, İzmir Havalimanı’na, Selçuk’ta yer alan Efes açık hava müzesine ve Meryem ana evine olan yakınlığı ile gözde olan Kuşadası’nda son dönemde Araplar da ziyaret ediyor.

Aydın’da Kuşadası’nda yazlık konut fiyatları metrekarede 2.500 TL ile 5.500 TL arasında değişirken, İzmir Urla’da 3.500 TL’den başlıyor, Çeşme ve Alaçatı’da 10 bin TL’yi bulabiliyor. Bodrum Gümüşlük-Bitez bölgesinde fiyatlar 6.000 TL’den başlarken Yalıkavak’ta yine villa tarzı yapılarda 10 bin TL’nin üzerine çıkabiliyor. Yalova’da 2 bin-2.500 TL civarında seyreden fiyatlar, Çanakkale’de en uygun Gökçaada’da 2 bin TL’den başlayıp Bozcaada’da 5 bin TL’yi bulabiliyor. Ayvalık ve Edremit’le dikkat çeken Balıkesir’de başlangıç fiyatları Edremit’te 2 bin, Ayvalık’ta 3.500 TL olarak yer alıyor. Antalya’da ise Konyaaltı’nda 2,500 TL’den başlayan fiyatlar Lara tarafında 6 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

2- İSTANBULLU VE İZMİRLİ AYDIN’I SEVİYOR, ANTALYALI ALANYA’YA GİDİYOR

Emlakjet’in JETHAT üzerinden yapılan son kullanıcı anketine göre, İstanbullular, Ankaralılar ve Bursalılar için yazlık konutta zirvede Kuşadası nedeniyle Aydın var. Onu İzmir, Antalya ve Muğla izliyor. İzmirliler ise satılık konutta Aydın ve Muğla’ya yöneliyor. Ancak şehirde kiralık yazlık talebi de oldukça yaygın. İzmirli konut alıcıları için Konak, Buca, Bornova ve Karşıyaka’da dönemsel konut kiralamak revaçta. Ankete katılan Antalyalıların % 50’si Alanya’da yazlık konut kiralamaya yöneliyor.

3- YOĞUN ÇALIŞANLAR İSTANBUL ÇEVRESİNDE NERELERE BAKIYOR?

Yazlık konutta uzun sürelerde tatilleri olanlar için uzak bölgeler revaçta iken İstanbul çevresi, özellikle çok yoğun çalışanlar ve çocuklu aileler için en çok tercih edilen bölge. JETHAT anketine göre, Keşan, Şarköy, Enez, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova bu kesimin tercihi olarak öne çıkıyor. Ulaşım projelerinin ve altyapı yatırımlarının gelişmesi ile konutta seçeneklerin de artması, bu bölgelerde yazlığın ikinci konut olarak da görülmesine neden oluyor. İstanbul çevresine açılamayan İstanbullular’ın vazgeçilmez gözdesi ise Silivri, Şile ve Adalar…

4- YAZLIK KONUT İÇİN 300 BİN TL’DEN AZ BÜTÇE AYRILIYOR

JETHAT kullanıcı anketine katılanların yazlık konutu satın almak için ayırabilecekleri bütçe % 68 oranla 100-300 bin TL aralığında yer alıyor. Kalan % 32’lik kesim ise yazlık konuta 300 bin TL’den fazla bütçe ayırabilecek güçte olduğunu belirtiyor.

5- ÖNCE FİYATA, SONRA LOKASYON VE KALİTEYE BAKILIYOR

Ankete katılanların % 59’u fiyatı yazlık konut seçimindeki ilk kriter olarak tanımlarken, önem sırasına göre onu lokasyon ve yapı kalitesi izliyor.

6- SATILIK YAZLIK İSTEYENLERİN ORANI % 86, KİRALIK İSTEYENLERİNKİ % 14

Yazlık konutu satın almak, her ne kadar bakım maliyetleri gerektirse de, Türk halkı sezonluk kiralamalarla ortalamadan daha yüksek kiralar ödemeyi tercih etmiyor. Bunun yanında Türk halkı, bir başkasının evinde konaklamaya da çok sıcak bakmıyor. Ayrıca yazlık konut, aynı zamanda ikinci konut, emeklilikte yaşanacak bir ev veya haftasonu şehrin kalabalığından kaçılacak bir yaşam alanı olarak da görülüyor. Emlakjet verileri yazlık konutta % 84 oranında satılık yazlık, % 10 oranında günlük kiralık ve % 6 oranında kiralık yazlık tercih edildiğini ortaya koyuyor.

7- EMEKLİLER AĞIRLIKTA BAKIYOR, EN ÇOK TALEP EDİLEN 3+1

Yazlık konuta en çok bakan kesimin yaş aralığı, % 49 oranla 45-64 yaşları olmakla birlikte onu % 33 ile 25-44 yaş arası kesim izliyor. Alıcıların % 40’ı 3+1, % 32’si 2+1 daire tipini tercih ediyor.

İPOTEKLİDE 4 AYDA % 30’LUK DÜŞÜŞ FAİZ İNDİRİMLERİYLE GERİLEYECEK

TÜİK’in bugün açıkladığı Nisan konut satışı verilerine göre, satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,9 oranında azalarak 103.087 oldu. İpotekli satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre % 35,6 oranında azalarak 27.912 olurken (payı 27,1) Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre % 8,6 azalarak 47.534’e düştü (payı 46,1). İkinci el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre % 11,1 düşerek 55.553 adede geriledi. Bunlarla birlikte yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 25,8 artarak 2.043 oldu.

Verileri değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, şöyle devam etti: “Nisan’da hem faizlerin yükselmeye devam etmesi, hem de konjonktür nedeniyle Mart ayına benzer bir tablo bekleniyordu, Toplam satışta % 9,9 azalış, bu açıdan öngörülen bir durum. Mart sonu itibariyle konut kredisi faizlerinin aylık % 1,23 oranına erişerek son 8,5 yılın rekorunu kırması da Nisan’da % 27,1 olarak gelen ipotekli satış payının yılın 4 aylık dönemindeki en düşük pay olmasının nedeni. Sıfır konut satış payının % 46,1’e yükselerek hem son 3 ayın ortalamasının hem de geçen yılın aynı döneminin üzerine çıkması ise olumlu. Geçen yılın bahar dönemindeki sıfır konut satışlarının tapuya döndüğünü görüyoruz. İkinci elde hala bir bekle-gör süreci olduğu, bu nedenle düşüş oranının yine sıfır konuttaki düşüşten daha yüksek seyrettiği görülüyor. Toplam verilere bakacak olursak, konut satışları 4 ayda % 7,5 düşerek 406.964 adede geriledi. İpotekli satış ise 4 ayda % 30 düşerek 117.292 adede, sıfır konut % 5,8 azalarak 186.311 adede, ikinci el konut ise % 8,9 azalarak 220.653 adede indi. KDV, tapu harcı, bankaların faiz indirimi ve markalı projelerde başlayan % 20 indirim dönemiyle satışlarda pozitif ivmenin Mayıs ayı itibarıyla alınacak sonuçlarda görülmeye başlanacağını öngörüyoruz. Yabancıya konut satışındaki artma trendi de, dövizdeki değer artışını yabancıların gayrimenkul yatırımı olarak değerlendirdiğinin bir göstergesi.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894