• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Bilişimde ‘Made İn Turkey’ İçin Yüzde 51 Oranı Düşmeli

Bilişimde ‘Made İn Turkey’ İçin Yüzde 51 Oranı Düşmeli
Bilgisayar üretiminde Türkiye’nin ilk yerli malı belgesini alan Technopc’nin Yönetici Ortağı Murat Yücel, 6 kategoride

Bilgisayar üretiminde Türkiye’nin ilk yerli malı belgesini alan Technopc’nin Yönetici Ortağı Murat Yücel, 6 kategoride 80 çeşit ürünleri olduğunu söyledi. ‘Made in Turkey’ için yüzde 51 şartının yüksek olduğunu anlatan Yücel, bu oranın düşürülerek daha fazla şirketin yerli üretime geçebileceğini, böylece Türkiye’nin datasının da Türkiye’de kalabileceğini söyledi. Yücel, ayrıca vatandaşların yerli ürünlere karşı ön yargılarını yıkıp, şans vermelerini istedi.     

Türkiye'de bilgisayar üretiminde yüzde 53'lük yerlilik oranı ile ilk yerli malı belgesi alan Technopc'nin Yönetici Ortağı Murat Yücel, Türkiye'nin gerçek potansiyeline ulaşması için yerli ve milli üretimin yanı sıra en azından yüzde 50 ihracatın çok önemli olduğunu vurguladı. Yerel ve kurumsal bilgisayar üretimi ile medikal ve endüstriyel çözümler 20 yıllık geçmişlerinin ilk 10 yılında yabancı markaların ürünlerini sattıklarını fakat daha sonra yerli üretime önem verdiklerinin altını çizen Yücel, özellikle son 5 yıldır yabancı hiçbir markayı satışa sunmadıklarının bilgisini verdi. Yücel, “Zamanla ürün gamımız ciddi bir portföye ulaştı. Şu an 6 kategoride 80 çeşit ürünümüz var. Bu ürün portföyünde yerli başka bir marka yok. Kataloğumuzda bulunan ürünlerin yüzde 50’den fazlası rakiplerimizde yok. Halihazırda Cezayir, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Kıbrıs, Dubai, Kazakistan, Özbekistan, İngiltere, Hollanda, Almanya, Tunus, BAE, Katar, Rusya, Malezya ve Sri Lanka gibi birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Her gün ulaştığımız ülke sayısını arttırmak, Türk ürünlerinin kalitesini göstermek için çabalıyoruz" dedi.

DATALARIMIZ TÜRKİYE'DE KALMALI

Türkiye’deki yasa gereği bir şirketin ‘Made in Turkey’ olması için yüzde 51 yerlilik oranına sahip olması gerektiğini belirten Yücel, "Bizde çok yüksek olan bu oran örneğin Tayvan’da yüzde 39. Yüzde 20’lerde olması daha uygun olur. Böylece daha fazla şirket yerli üretimin içerisinde yer alabilir” dedi. Ayrıca, üretmekle birlikte ülke olarak markalaşmaya da önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, “Mesela bazı markalar üretimini Vietnam’da yapıyor diye 70 TL’ye satmıyor ürününü, yine 500 TL civarında etiketle satışa çıkartıyor” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'deki yüzde 5'i bulmayan yerlilik oranının arttırılmasının birçok açıdan hem şirketlere hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağının altını çizen Yücel, bu sürecin hiç kolay olmadığını ama ciddi avantajlara da sahip olduğumuzu söyledi. Hiçbir global üreticinin yerel çözüm sağlama konusunda müşterileri dinlemeye zaman ayıramadığını anlatan Yücel, "Yapıları bunlara uygun değil" dedi. Bulunduğumuz coğrafi bölge ve yapılan proje ile araştırmalarda aslında Türkiye'nin bilgi birikiminin bu konularda tüm komşularımızdan ileride olduğunu söyleyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerlilik oranımızın artması ithalat rakamlarımızı belli ölçülerde geri çekerek cari açığın azalmasına da fayda sağlayacaktır. Ülkemizde yatırımlarla birlikte kapasite arttırımları ve istihdam artacaktır. Üniversitelerin Elektronik/Bilgisayar bölümlerinden ve ilgili meslek okullarından mezun olanlar için ciddi bir iş ve tecrübe imkanı sağlayacaktır. Bu konudaki gelişmeler doğrudan bizim ihracat gelirlerimizin artışına yansıyacaktır. Ciddi ihtiyaç ve talep var. Bunları organize şekilde değerlendirmek ciddi kazanç olacaktır." Ayrıca Yücel, "Türkiye'de yazılımcılar var ama pek bir sonuç çıkmıyor. Teknolojiyi kendi ülkemizde üretirsek kişisel bilgilerimiz, datalarımız, verilerimiz yabancıların ellerinde olmaz. Özellikle anakart üretimine ağırlık vermeliyiz" uyarısında bulunuyor. 

YERLİ ÜRÜNE ŞANS VERİLMELİ

Vatandaşların yerli ürünlere karşı tereddütlü yaklaştıklarını da anlatan Yücel, şunları kaydetti: "Bu sorun üretici olarak bizi zorluyor. Bu algıyı değiştirmek için çok uğraşıyoruz ve bunun bizi deneyen, dinleyen tüm müşterilerimizle başarıyoruz. Bu algı yerli teknoloji markalarının iyi, kaliteli veya rakiplerine oranla aynı seviyede olamayacağı ya da servis sorunu yaşayabileceği yönünde. Bu konularda kısmen haklılar ama bu bir kanun veya kural değil. Dünyada global birçok markanın modelinde çok ciddi sorunlar çıkabiliyor, servislere geri çağırılabiliyor. Bizim birincil önceliğimiz ürün kalitesi, sonra ürün tasarımı ve görseli. Ürün üzerindeki tüm parçaların en kalitelisini kullanarak rakiplerimizle aramızda bu konuda fark oluşturuyoruz. Bu da bizim tercih edilmemizi sağlıyor, müşteri yeter ki ürünümüzü ön yargısız bir şekilde test etsin, kullansın. Tek isteğimiz tüm ürünleri aynı tutmaması ve araştırıp baktığı yerli markalara da bir şans vermesi.”  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894