• BIST 9530.47
  • Altın 2473.951
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.7752
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Apaydın,Yaklaşık 3 Bin 600 Kişide Balon Tehlikesi Olduğunu Tahmin Ediyoruz

Apaydın,Yaklaşık 3 Bin 600 Kişide Balon Tehlikesi Olduğunu Tahmin Ediyoruz
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından, sinsi hastalık olarak nitelendirilen Karın Anadamarı Balonlaşması (Abdominal Aort Anevrizması) ile ilgili "İçinizdeki Balon" adıyla başlatılan proje büyük ilgi gördü.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından, sinsi hastalık olarak nitelendirilen Karın Anadamarı Balonlaşması (Abdominal Aort Anevrizması) ile ilgili "İçinizdeki Balon" adıyla başlatılan proje büyük ilgi gördü.Bornova Belediyesi Nikâh Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Apaydın, "Bu hastalık sinsi bir damar büyümesi, yani karın ana damarının balonlaşması. Tıbbi olarak ’Abdominal Aort Anevrizması’ olarak adlandırılıyor’’ dedi.

Bornova Belediyesi Nikâh Salonu’nda Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından, Karın Anadamarı Balonlaşması (Abdominal Aort Anevrizması) ile ilgili "İçinizdeki Balon" projesi kapsamında bir panel düzenlendi. Panelde, risk altında bulunan 65 yaş üstü, erkek ve özellikle sigara içen kişilere, anevrizma patlama noktasına gelmeden tetkik yaptırmaları çağrısında bulunuldu.

Düzenlenen etkinlikte; Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Apaydın ile Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Üyesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzm. Dr. Serkan Ertugay konuşma yaptı.

Hastalık hakkında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Anıl Apaydın, "Bu hastalık sinsi bir damar büyümesi, yani karın ana damarının balonlaşması. Tıbbi olarak ’Abdominal Aort Anevrizması’ deniyor. Patladığı zaman çok ölümcül tabloya yol açan bir hastalık. Dernek olarak bir farkındalık projesi başlattık. Bu sessizce büyüyen balonlaşmanın patlamadan önce saptanmasına yönelik farkındalık oluşturmak istiyoruz” dedi. Bu hastalıkta risk altında olan kişilerin 65 yaş üstü, erkek ve sigara içen kişiler olduğunu ifade eden Apaydın, “Hastalık, ultrason yöntemi ile kolaylıkla saptanabiliyor. Eğer balonlaşma var ise çapına göre izlem ya da ameliyat öneriliyor. Balonlaşma yoksa bir daha tetkike gerek kalmıyor" diye konuştu.

Dünya üzerindeki istatistiklere bakıldığında her 65 erkekten birinde bu hastalığın bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Anıl Apaydın, ABD’de her yıl 200 bin kişide karın ana damarı balonlaşmasının saptandığını belirtti. Bu kişilerin 15 bininde balonlaşmanın patlama riski olduğunu ifade eden Prof. Dr. Apaydın, "Bunu ülkemiz nüfusuna oranladığımızda yaklaşık 3 bin 600 kişide olduğunu tahmin ediyoruz. Bu hastalık, kişilerin yüzde 75’inde belirti göstermiyor. Sinsice büyüyor. Yüzde 25’inde belli belirsiz karın ağrıları ile kendini gösteriyor. Zonklama tarzında ağrılar olabilir, sırt ağrılarına neden olabilir ama büyük ölçüde hiçbir belirti vermez" dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ ÖZELLİKLE SİGARA İÇEN ERKEKLER DİKKAT…!
65 yaş üstü özellikle sigara içen erkekleri uyaran Prof. Dr. Apaydın, "Bu çok tehlikeli bir hastalık. Sinsice büyüyor ve kişilerin hayatını tehdit ediyor. Tanınması çok kolay. Ameliyat ve girişimle tedavisi mümkün. 65 yaş üstü erkeklerin, özellikle de sigara içiyorlarsa, ailelerinde bu hastalık varsa basit bir görüntüleme yöntemi ile tetkik yaptırmaları gerektiğini söylüyoruz." dedi.

Uzm. Dr. Serkan Ertugay da, hastalık hakkında farkındalık oluşturmak ve tedavi yöntemlerini anlatmak için dernek olarak çeşitli kampanyalar düzenlediklerini belirtti. Ertugay, "İnsanları bilgilendiriyoruz ve interaktif bir ortam sunuyoruz. Kişileri bu hastalıkla ilgili farkında olmaya davet ediyoruz ve bunla ilgili gerekirse tetkik yapmaya yönlendiriyoruz. Sosyal medya platformlarında insanlarda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Reklam kampanyaları oluşturuyoruz, kampanya videosu hazırlıyoruz" diye konuştu.

Kişilerin, anevrizmanın patlama noktasına gelmeden tetkik yaptırması gerektiğini vurgulayan Ertugay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sayede istemediğimiz yüzde 85’lik ölüm riskini azaltmayı hedefliyoruz. Eğer hasta tetkiki yaptırır ve gerekli olması halinde tedavisini olursa hayati bir riskten kurtulmuş olur. Bilinçli hasta, bir doktor için en iyi hastadır. Hastaların bilinçli olması bizim için çok büyük avantaj."

Panelin son bölümü soru cevap şeklinde geçerken, katılım sağlayan kişiler yaşadıkları sorunları uzman doktorlarla paylaştı.

ABDOMİNAL AORT ANEVRİZMASI

Abdominal Aort Anevrizması tüm vücuda kan akımını sağlayan ana damarın karın içerisindeki bölümünde meydana gelen balonlaşma anlamına geliyor. Eğer balonlaşmada bir patlama veya yırtık meydana gelirse hayatı tehdit edebiliyor. Genel olarak belirti vermeyen sinsi hastalıkta; karın ve sırtta ağrı ve karında ele gelen kitle gibi belirtiler görülebiliyor. Öte yandan; yapılan tetkiklerde anevrizma genişliğinin 5 santimetre ve üzerinde olması, anevrizma genişliğinde 6 ay içerisinde 0,5 santimetre veya daha fazla büyüme olması ve kan damarlarını etkileyecek diğer hastalıkların bulunması anevrizmanın patlama riskini artırıyor. // EGE BASIN GRUBU // Nilay Baştürk-Berk Baylançiçek-Burak Buğra Soysal

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894