• BIST 9693.46
  • Altın 2509.53
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Antidepresan İlaç Kullanımına, Uzman Uyarısı

Antidepresan İlaç Kullanımına, Uzman Uyarısı
Psikiyatrist Dr. Mehmet Hancıoğlu, toplumda antidepresan ilaçlara “uyuşturucu” gözüyle bakılmasının, bazı hastaların ise arkadaş tavsiyesiyle, kontrolsüzce ilaç kullanmasının depresyon tedavisinin önündeki en önemli engel olduğunu söyledi.

Psikiyatrist  Dr. Mehmet Hancıoğlu,  toplumda antidepresan ilaçlara “uyuşturucu” gözüyle bakılmasının,  bazı hastaların ise arkadaş tavsiyesiyle, kontrolsüzce ilaç kullanmasının depresyon tedavisinin önündeki en önemli engel olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Hancıoğlu, “Antidepresan ilaçlar bazı hastalarda aşırı kilo alma, cinsel yaşamda olumsuzluk, aşırı alış veriş yapma, aşırı konuşma gibi yan etkiler gösterebilir. Bu nedenle hastanın klinisyen hekimin yakın ve düzenli kontrolünde olması gerekir” dedi. 

Toplumda çok yaygın görülen “depresyon /major depresyon” rahatsızlığında ne zaman ilaç tedavisine başlanması gerektiği sorusuyla çok sık karşılaştıklarını belirten İzmir Kent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Hancıoğlu, antidepresan kullanımına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. İlaçsız, sadece psikoterapi /konuşarak tedavi yöntemi ile iyileşmenin mümkün olup olmadığı sorusunun da sıklıkla sorulduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Hancıoğlu,  şöyle konuştu:

“ Toplumda psikiyatrik ilaçlara “ uyuşturucu”  gözü ile bakma,  stres yaratan hayatın gerçek sorunlarına karşı ilacın yararlı olmayacağı düşüncesi pek çok hastanın ilaçtan kaçınmasına yol açıyor. Diğer taraftan arkadaşının tavsiyesi ile ilaca başlayan ve uzun sürelerle kimseye danışmadan kontrolsüzce kendi kendine ilaç tedavisini sürdürenlere de rastlıyoruz. Antidepresan ilaç kullanmadan sadece psikoterapi ile tedavi edilebilen ‘depresyon’ lar oldukça hafif düzeyde yakınmalarda seyreden, kişiler arası ilişkilerdeki krizler ve sorunlarla ilgili olan depresyonlardır. Kişinin günlerinin üçte ikisinde kendisini mutsuz ve karamsar hissettiği, uyku ritminin bozulduğu, işe ve çalışmaya konsantrasyonun bozulduğu, sinirlilik ve alınganlığın arttığı için aile içinde ya da iş ortamında ilişkilerin bozulduğu ‘orta düzey’ depresyon veya suçluluk duyguları, isteksizlik, enerji kaybı, ağır uykusuzluk, aşırı iştahsızlığın görüldüğü ‘ağır düzey’ depresyonlarda ilaç tedavisi gereklidir. Beraberinde psikoterapi de sürdürülmelidir.”

ÖNEMLİ UYARI
Uzm. Dr. Hancıoğlu, antidepresan ilaç tedavisinin 6ay -1 sene arasında sürdürmenin genel prensip olduğunu kaydetti. Tekrarlayan vakalarda  ya da dirençli vakalarda tedavinin daha uzun sürdürüldüğünü belirten Uzm. Dr. Hancıoğlu ilaçların yan etkilerine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Günümüzde antidepresan ilaçların pek çok hastaya aile hekimi, dahiliye uzmanı, nöroloji, fizik tedavi uzmanlarınca hastada gözlemledikleri depresyon ve başka nevrotik yakınmalar nedeniyle önerildiklerini ve hastaların bu tedavilerden yararlandıklarını görüyoruz. Ancak antidepresan ilaçların bazı hastalarda aşırı kilo alma, istenmeyen cinsel yan etkiler yanı sıra aşırı alış veriş yapma, aşırı konuşma ve aşırı enerjik olma şeklinde  ‘hipomanik’  (hipomani, kişinin psikolojik ve bedensel olarak normalin üzerinde bir canlılık sergilediği, ancak mani kadar da şiddetli olmadığı bir ruh halidir) yan etkiler de gösterebilir. Bu nedenle hastanın klinisyen hekimin yakın ve düzenli kontrolünde olması gereklidir.” // EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894