• BIST 9564.85
  • Altın 2489.343
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.8758
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Anayasa Değişikliğini Her Yönüyle Değerlendirmek Durumundayız

Anayasa Değişikliğini Her Yönüyle Değerlendirmek Durumundayız
Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişikliği konusundaki onay sürecine dair bir soru üzerine, “Parlamentoda uzun uzadıya yapılmış olan değerlendi

Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişikliği konusundaki onay sürecine dair bir soru üzerine, “Parlamentoda uzun uzadıya yapılmış olan değerlendirmeler var. Tabii bu değerlendirmelerle ilgili olarak benim de Cumhurbaşkanı olmam hasebiyle arkadaşlarımla bunlar üzerinde değerlendirmeler yapmam gerekiyor, çalışmalar yapmam gerekiyor. Ve bir de tabii, mevsim koşulları itibariyle de nasıl, ne zaman, bunun değerlendirmesini yine arkadaşlarla beraber yapıyoruz. Sadece okuyup onay vermek veya reddetmek değil, bunun her yönünü değerlendirmek durumundayız” dedi.

ETİYOPYA’DAKİ TÜRK YATIRIMLARI

Etiyopyalı bir gazetecinin, bu ziyaretin ardından Etiyopya’daki Türk yatırımlarını hangi somut şekillerde artırmayı planlıklarına ilişkin soruya verdiği cevapta, bunun zaman zaman Exim kredileri ile, zaman zaman da girişimcilerin orada yapacakları yatırımlar için kredi temininde kamu veya özel sektör bankalarının destekleri ile olabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları dile getirdi: “Bunun dışında tabii bizim teknoloji noktasında, savunma sanayinde Türkiye’nin artıları var. Bu konularda Etiyopya’yla kazan-kazan esasına dayalı olarak birçok adımı atmamız mümkün. Özellikle de tarım endüstrisine yönelik bizim Somali’ye yaptığımız gibi özellikle Etiyopya’da da bazı adımları atmamız mümkün. Hayvancılıkta aynı şekilde bazı adımları atmamız mümkün. Bunları tabii ilgili bakanlarımız bu adımları atacaktır. Hele bir de bu tercihli serbest ticaret anlaşmasını yaptığımız andan itibaren bu süreç çok daha hızlı bir şekilde gelişecektir. 1 milyar doları hedef olarak Sayın Başkanın da küçük görmesi gibi, aynen ben de küçük görüyorum. Ama şu anda ilk etapta böyle bir adım atılsın ve bunu yani toplamda 180 milyon nüfusa sahip olan bu iki ülke için bu rakam çok küçük bir rakamdır. Tecrübelerimizi, deneyimlerimizi ortaya koymak suretiyle inanıyorum ki Etiyopya da kazanacaktır, Türkiye de kazanacaktır. Onun için Perşembe günü İstanbul’da yapılacak iş adamları toplantısını önemsiyorum.”

“ÜLKEMİZİ TERÖRİZE ETMEK İSTEYEN ANLAYIŞLARIN MİLLETİM TARAFINDAN KABUL EDİLMEYECEĞİNE İNANIYORUM”

Bir basın mensubunun, “Anayasa değişikliği konusunda onay sürecini sonuna kadar kullanmayı düşünüyor musunuz? Bir de geçen süre dolayısıyla, anketlerden olumsuz yönde bazı sonuçların çıktığı, Anayasa Mahkemesine yapılacak itirazların beklendiği yününde çeşitli spekülasyonlar ortaya çıktı bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna cevabında, iddiaları birer ‘uydurma’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasa Komisyonunda, Parlamentoda uzun uzadıya yapılmış olan değerlendirmeler var. Tabii bu değerlendirmelerle ilgili olarak benim de Cumhurbaşkanı olmam hasebiyle arkadaşlarımla bunlar üzerinde değerlendirmeler yapmam gerekiyor, çalışmalar yapmam gerekiyor. Ve bir de tabii, mevsim koşulları itibariyle de nasıl, ne zaman, bunun değerlendirmesini yine arkadaşlarla beraber yapıyoruz. Sadece okuyup onay vermek değil veya reddetmek değil bunun her yönünü değerlendirmek durumundayız” açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan cevabının devamında şunları kaydetti: “Fakat gerek Mersin’de, gerek şu anda attığımız bazı adımlarla da herhalde hangi istikamette yürüdüğümüz bellidir, bu çok açık-net zaten ortadadır. Ama şunu açık söylüyorum, net söylüyorum ki; bu süreç ülkemiz için önem arz ediyor ve bu konuda da özellikle ülkemizi terörize etmek isteyen anlayışlar bellidir. Terörize etmek isteyen anlayışların milletim tarafından kabul edilmeyeceğine inanıyorum. Şüphesiz ki Cumhurbaşkanı olarak, ülkemi terörize etmek isteyen anlayışlarla yol yürüyenler, onlarla beraber hareket edenlerle hiçbir zaman bizim bir fikri birlikteliğimizin, düşünce birlikteliğimizin olması mümkün değil. Hatta ben bundan dolayı bugün Sayın Bahçeli’nin yapmış olduğu konuşmayı ‘efradını cami, ağyarını mani’ bir konuşma olarak gördüm. Bundan dolayı da şahsım, milletim adına kendisine teşekkür ediyorum. Zira bizim buradaki duruşumuz çok çok önemli. Milletimizin birliği için, vatanseverliğimizin tezahürü için ve bütün bunlarla beraber güven ve istikrarla birlikte Türkiye’nin aydınlık bir geleceğe yürümesi için bu işe zaten ‘evet’ dediğimi Mersin’de açıkladım. Herhalde bu artık sadece zamanlamayı beklemekte olan bir süreçtir. Ve şu anda da arkadaşlarımızla o çalışmaları da yapıyoruz. Olay sadece zamanlamadır. Ve bunun dışında da ben inanıyorum ki milletim hiçbir zaman Kandil’e, İmralı’ya, onlarla omuz omuza veren bu terör örgütlerine olumlu bir sinyal vermeyecektir, tamamıyla onlara inşallah bu işin karşısında duran ve tamamıyla milletimizin aydınlık geleceğine ter akıtmaya hazırlanan insanlarla burada yürüyecektir. Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde biz de kararımızı veririz ve bu kararla birlikte de adım atılmış olur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi. // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894