• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Amazon’un Alışveriş Botunu Türk Mühendisler Geliştirdi

Amazon’un Alışveriş Botunu Türk Mühendisler Geliştirdi
Sohbet bazlı yapay zeka konusunda geliştirdiği teknolojilerle Türkiye’de lider konumda olan

Sohbet bazlı yapay zeka konusunda geliştirdiği teknolojilerle Türkiye’de lider konumda olan Cbot, e-ticaret devi Amazon için alışveriş botu uygulamasını hayata geçirdiğini duyurdu. Cbot’un geliştirdiği advisor.bot, Amazon UK’den cilt bakımı kategorisinde alışveriş yapmak isteyen müşterilere en ideal kozmetik ürünlerini bulmalarında yardımcı oluyor. Türkiye'de yapay zeka tabanlı ilk chatbotları da İş Bankası ve ING Bank için geliştirdiklerini aktaran CbotKurucu ve CEO’su Mete Aktaş advisor.bot ile globale açıldıklarını vurgulayarak sözlerine şöyle devam ediyor: “Cbot olarakgeliştirdiğimiz, web sitesinde yer alan chatbotlarda, site ziyaretçilerinin % 43’ünün bu chatbotlarüzerinden iletişime geçtiğini, bununla birlikte çağrı merkezlerine gelen aramalarda %35 - 50 oranında azalma olduğunu görüyoruz. Bu oranlar chatbotların, başta bankacılık olmak üzere pek çok alanda devrim niteliğinde değişimleri beraberinde getireceğini gösteriyor. Amazon’un pazar payında lider olduğu e-ticaret sektörü de bu chatbotlar aracılığıyla daha da gelişecek ve hem kullanıcı deneyimleri iyileşecek hem de verimlilik giderek artacak.”

Müşteri deneyimlerindeki iyileşmenin rekabette ayırt edici bir etkiye sahip olduğu bankacılık, e-ticaret, telekomünikasyon ve çağrı merkezleri gibi pek çok sektörde yapay zeka teknolojilerinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Yapay zeka tabanlı chatbotlar ise bu sektörler için en önemli trend.

Türk teknoloji şirketi Cbot da, hem Türkiye’de hem de Silikon Vadisi’nde yer alan ofislerindeki Ar-Ge ekibiyle yoğun çalışmaların ardından geliştirdiği chatbot uygulamaları ile başta Amazon, eBay, İş Bankası, ING Bank, Türk Telekom, Anadolu Hayat Emeklilik ve n11 olmak üzere kullanıcı deneyimlerini güçlendirmek isteyen pek çok şirket tarafından tercih ediliyor.

CBOT’UN BANKACILIK CHATBOTU KULLANICILARDAN GELEN SORULARIN %95’İNE CEVAP VEREBİLİYOR

Beş yıl önce üniversiteler ve akademisyenlerle işbirliği içinde metin anlamlandırma, makine öğrenmesi ve doğal dil işleme teknolojilerine ilişkin Ar-Ge çalışmalarını başlatan Cbot, aldığı 4 farklı patent ve gerçekleştirdiği TÜBİTAK, Avrupa Birliği projeleriyle bugün Türkiye’nin metin anlamlandırma konusundaki lider yapay zeka şirketi. Cbot’un Bankacılık Chatbotu Türk mühendisler tarafından geliştirilen altyapı ve algoritmalar sayesinde kullanıcılardan gelen soruların %95’ine büyük bir doğruluk oranı ile yanıt verebiliyor. Şirketin yeni hedefi ise metinler üzerinde bir insanın yapabildiği tüm işlemleri gerçekleştirmek.

DOĞAL DİL İŞLEME TEKNOLOJİSİYLE GLOBAL RAKİPLERİNE FARK ATIYOR

Chatbotlar yaklaşık 2 yıldır global teknoloji şirketlerinin ve büyük kurumların gündeminde önemli bir yer tutuyor. Cbot ise global teknoloji sağlayıcılardan ayrıştığı noktalarla rakiplerine oranla daha başarılı chatbotları hayata geçiriyor. Cbot’un rakiplerinden farklılaştığı en önemli nokta Türkçe dilinde tüm global şirketlerden daha yüksek bir doğruluk oranı ile çalışması. Bunun temel nedeni Cbot’un chatbotlarının Türkçe dilinde herhangi bir çeviri sistemi kullanmadan Türkçe doğal dil işleme yapısı üzerinde çalışması.

TÜRKİYE PAZARINDA EN AZ %40 PAZAR PAYI HEDEFLİYORUZ

Cbot’un, kurumların müşteri deneyimini iyileştirmelerini, operasyonel verimliliği artırmalarını ve özellikle de gelir yönündeki hedeflerine ulaşmalarını destekleyen çözümler sunduğunu ifade eden Mete Aktaş: “Chatbot veya daha genel anlamıyla diyalog bazlı arayüzler artık tam anlamıyla oturmuş bir trend. İnsanların uygulama indirme oranı her yıl %6 oranında düşüyor. Her işlem için ayrı app indirmek hem kullanıcı için çok zahmetli hem de kurum için bu app’leri geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak çok maliyetli. Bunun yerine artık tüm işlerin, tüm sektörlerin konsolide olacağı diyalog bazlı hub’larda işlem yapacağız. Bu öngörüler çerçevesinde biz de İstanbul ve San Francisco’daki iki ofisimizde yaklaşık 20 kişilik bir ekibimizle yeni projeler üzerinde çalışıyor ve gelecekte yeni chatbotlarımızla sektörlerde heyecan yaratmayı istiyoruz. Buradan baktığımızda Türkiye pazarında en az %40 pazar payı hedefliyoruz.” diyor.

Cbot’un en önemli özelliğinin geliştirdiği çözümleri tamamen kendi teknolojisi üzerine inşa etmesi ve bir başka şirketin veya bir platform sağlayıcının teknolojisini kullanmaması olduğunu dile getiren Cbot Kurucu ve CEO’su Mete Aktaş sundukları ürün ve hizmetlerin 3 grupta toplanabileceğini söylüyor:

NLP ENGİNE- DOĞAL DİL İŞLEME TEKNOLOJİSİ

Cbot’un son 5 yıldır üzerine yatırım yaptığı bir “doğal dil işleme teknolojisi” (NLP Engine) bulunuyor. Bu teknoloji latin alfabesi kullanan tüm dilleri destekleyen bir altyapıya sahip olarak geliştirildi ve global rakiplerle Türkçe’de karşılaştırıldığında, şu anda en yüksek doğruluk oranını veren doğal dil işleme teknolojisi olma özelliğini taşıyor. Cbot bu teknolojiyi şirketlerin kullanımı için lisans kiralama modeli ile sunuyor.

2500’ÜN ÜZERİNDE BANKACILIK İÇERİĞİNİ ANLAYAN CHATBOT

Cbot geliştirdiği bu motoru kullanarak daha kullanıma hazır ürünler de sunuyor. Ürün olarak sunduğu iki önemli yapıdan ilki, “bankacılık chatbot”u. Bu chatbot, Cbot’un sektör uzmanlığı ile 2500’ün üzerinde bankacılık içeriği ile eğittiği ve herhangi bir banka için küçük rötuşlarla kişiselleştirilerek hızlıca müşteri kullanımına sunulabilecek, sürekli öğrenebilen bir bankacılık botu olarak dikkat çekiyor. Bankacılık alanında hem müşterilerin sorularını yanıtlayabiliyor hem işlemlerini yapabiliyor hem de harcamalar, birikimler gibi konularda tavsiyeler sunabiliyor.

ONLİNE ALIŞVERİŞ DENEYİMİ GELİŞTİREN CHATBOT

E-ticaret chatbot’u ise bu sektördeki şirketlerin müşterilerinin sorularını yanıtlayabilen, müşteriye hedef bazı sorular sorarak ürün önerisinde bulunabilen veya satış sonrasında müşteri desteği sağlayabilen bir bot. Amazon için geliştirilen botun ürün önerisi sunma özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Mete Aktaş, en son n11 için müşteri destek alanında yaptıkları çalışma ile ürün üzerinde yatırımlarının devam ettiğini ve sektörü dönüştürecek çözümleri duyurmayı hedeflediklerini aktarıyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894