• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Altın Portakal’lar Çifter Çifter Gitti

Altın Portakal’lar Çifter Çifter Gitti
53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde çok özel bir ödül töreni yaşandı.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde çok özel bir ödül töreni yaşandı. Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği “Tereddüt”, Uluslararası Yarışma’da; Ümit Köreken’in yönettiği “Mavi Bisiklet” ise Ulusal Yarışma’da En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini aldı. “Tereddüt” filminde oynayan Ecem Uzun da Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da “En İyi Kadın Oyuncu” seçildi. “Babamın Kanatları” filmi ise Ulusal Yarışma’da En İyi Müzik ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu. Uluslararası Yarışma’da “48 Kavşağı”, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik Altın Portakal’larını kazandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel ile Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in ev sahipliğinde düzenlenen 53. Uluslararası Antalya Film Festivali, sekiz günlük rüya gibi bir maratonun ardından görkemli bir törenle sona erdi. Gecede Altın Portakallar sahiplerini bulurken Asghar Farhadi ve Harvey Keitel gibi dev isimler de Yaşam Boyu Başarı Ödülü aldılar. Amerikalı ünlü oyuncu ve caz vokalisti Robert Davi, bütün konuklara unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

Frank Sinatra’nın hafızalarda hala tazeliğini koruyan My Way şarkısını 15 Temmuz’a vurgu yaparak ülkemize ithaf eden sanatçı; "15 Temmuz’daki zor ve korkutucu saatlerde hepimiz Türk olduk. Bu şarkımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanı Menderes Türel ve sokaklara çıkarak demokrasisini kurtaran bu büyük milletin cesur kadın ve erkeklere ithaf ediyorum" dedi.

EXPO 2016 Kongre Merkezi’nde düzenlenen, A Haber spikerleri Nihan Günay ve Cem Öğretir’in sunduğu, sinema yıldızlarının kırmızı halıdaki ışıltılarıyla başlayan 53. Uluslararası Antalya Film Festivali kapanış töreninde sahneye ilk olarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel geldi. Türel, “Geçtiğimiz bir haftada sinemanın ışığı Antalya’dan yükseldi on binlerce sinemaseverle buluştu. Film Forum ve Film TMR, dünyadan yüzlerce sinema profesyonelini bir araya getirdi. Film Forum üç yılda kendini pekiştirdi. Film TMR ortaya çıktı. Bu yıl ayrıca bir ilki daha gerçekleştirdik ve Festival Merkezi’mizi kurduk. Ustaları andık, gençlerin ellerinden tutup yollarını açmaya çalıştık. Sinema bir kez daha bize ayna tuttu; insana, insanlığı hatırlattı” dedi. Türel, sinemacılara geçen yıl yaptığı daveti yineleyerek; “Buraya yerleşin, filmlerinizi burada çekin, yeni bir sinema şehri inşa edelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Gecede; “Taksi Şoförü”, “Ulis’in Bakışı”, “Ucuz Roman” ve “Piyano” gibi filmlerle efsaneler arasına giren dev oyuncu Harvey Keitel’a Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Festival Direktörü Elif Dağdeviren tarafından takdim edildi. Ödülünü, sinemacılara adayan Keitel, şu samimi sözlerle teşekkür etti: “Aslında burada hikayelere verdiğiniz önem çok büyük. Bu sebepten burada olmak bir onur. Sizlerle aynı sebeple; emeğimizi onurlandırmak için burada buluyorum. Çünkü sizin işleriniz bana ilham verdi, benim işlerim size ilham verdi ve böyle bir yerde buluştuk. Çabalarınız devam etsin çünkü bakın, nasıl güçlü bir ortam oluşturmuşsunuz. Hepinize başarılar” dedi.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bir sahibi de kariyerinin başından itibaren dünya sinemasına damgasını vurmayı başarmış, İranlı sinemacı Ashgar Farhadi idi. Farhadi’ye ödülünü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Antalya Film Forum Direktörü Zeynep Atakan takdim etti. Farhadi de ödülü ile ilgili; “Festivale ve Film Forum’a beni onurlandıkları için teşekkür ediyorum. Burada birkaç gün içinde gözlemledim ki çok tutkulu ve yetenekli gençler var. Bu da bize çok başarılı bir sinemanın geleceğini müjdeliyor” diyerek hislerini paylaştı.

Çifte Altın Portakal’lılar

Festivalde bu yılın kazananları, çifte Altın Portakal’lı oldu. Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği ve hem Ulusal hem de Uluslararası Yarışma’da yer alan “Tereddüt”; Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması’nda, Ümit Köreken’in yönettiği “Mavi Bisiklet” ise Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nda En İyi Film, En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı. “Mavi Bisiklet” ayrıca En İyi Senaryo dalında da Altın Portakal’ın sahibi oldu. “Tereddüt” filminde oynayan Ecem Uzun da Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da “En İyi Kadın Oyuncu” seçildi.

Ödülleri sahiplerine teslim eden Uluslararası Jüri üyelerinin gerekçelerini tek tek kendilerinin kaleme aldığı gecede ilk ödülü Najwa Najjar verdi. Uluslararası Yarışma En İyi Yönetmen ödülünü veren, jüri üyesi yönetmen Najjar, “İlk kareden itibaren sofistike bir yönetmen olduğunu, tüm seçimlerini bilinçli ve mükemmel yaptığını gösterdiği için cesurca konuşan bu güçlü ve tavizsiz sesi ödüllendirmeye oybirliğiyle karar verdik” diyerek “Tereddüt” filminin yönetmeni Yeşim Ustaoğlu’nu sahneye davet etti. Ustaoğlu, “Herkese çok teşekkür ederim, ödülü çok sevdiğim bir arkadaşımın elinden almak çok hoş oldu” dedi.

Ustaoğlu, daha sonra sahneye, Uluslararası Jüri Başkanı, yönetmen Hugh Hudson tarafından, Uluslararası Yarışma En İyi Film Ödülü için davet edildi. Hudson, “Bir hafta boyunca gösterdikleri arkadaşlık ve son derece etkileyici festival için Elif’e, ekibe ve Harvey Ketiel’a, benim sevgili şövalyeme, teşekkürler ve tebrikler!” dedikten sonra ödülün sahibinin; olgunluğu, parlaklığı ve konusunun evrenselliği dolayısıyla ‘kalp parçalayıcı’ “Tereddüt” filmi olduğunu açıkladı. Ustaoğlu, ödülünü, “Gerçekten hazırlıklı değildim. Bütün ekibim adına çok teşekkür ederim” diyerek aldı. “Tereddüt”, bu ödülle 50 bin Euro’luk para ödülünün de sahibi oldu.

“Tereddüt” filminin genç oyuncusu Ecem Uzun da Ulusal ve Uluslararası Jüri tarafından gecede En İyi Kadın Oyuncu seçildi. Uzun; ulusal kategorideki ödülünü, jüri üyesi başarılı oyuncu Mehmet Özgür’den, uluslararası kategorideki ödülünü de jüri üyesi Danimarkalı usta oyuncu Rutger Hauer’in elinden alırken “Antalya seyircisine gerçekten çok teşekkür ederim, inanılmazdınız. Yeşim, teşekkür ederim” diye konuştu.

Ödülünü dünya çocuklarına adadı

Ulusal Yarışma En İyi Film Ödülü’nü açıklamak üzere sahneye gelen, ulusal Jüri başkanı, senarist, yönetmen, yapımcı Semih Kaplanoğlu ise şöyle konuştu: “2007’de altı tane Altın Portakal’ı ‘Yumurta’ almıştı ama ben bir talihsizlik sonucu gelememiştim festivale. O yüzden ilk defa katılıyor gibiyim ve heyecanlıyım. 12 film izledik; birçoğu gerçekten gelecek vaat eden sekiz genç yönetmenin ilk filmleriydi. Sinemamız adına olağanüstü hikayeler, oyunculuklar gördük. Çok verimli toplantılar yaptık ve her filmin değerini anlamaya çalıştık, jürideki bütün arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum” dedi.

Kaplanoğlu daha sonra “Küçük bir yürekte göveren aşk, dünyayı değiştirebilir mi? Ya da yoksulluğun ve yalnızlığın yok edemediği umut, adaleti ve demokrasiyi getirebilir mi? Bu film, bu sorulara, evet, diyor. O yüzden Mavi Bisiklet” sözleriyle En İyi Film Altın Portakal’ının sahibi açıkladı.

Yapımcı Sabahattin Çetin tarafından açıklanan En İyi Yönetmen ödülünün sahibi de “Mavi Bisiklet” filmi ile Ümit Köreken’di. Köreken, ödülünü; “Bu ödülü; dünyanın herhangi bir yerinde bir bisiklet, bir ayakkabı, bir top, bir sıcak yuva özlemi çeken tüm dünya çocuklarına ithaf ediyorum” diyerek aldı. Festivalin ulaşım sponsoru Türk Hava Yolları (THY) da En İyi Yönetmen’e 1 milyon MİL hediye etti. Hediyeyi; THY Yönetim Kurulu Üyesi Ogün Şanlıer verdi.

“Mavi Bisiklet” aynı zamanda Ulusal Yarışma En İyi Senaryo ödülünün de sahibi oldu. Ödülü, “Beni bu çok güzel etkinliğe davet ettiğiniz için teşekkürler. Sizin ülkeniz, dünyanın kalbinde” sözleriyle kürsüye gelen Armand Assante’nin elinden alan Köreken, “Uzun bir yoldan geliyoruz; 6 yıldır çalışıyoruz. Tiyatro ve radyo oyunu yazarlığından geliyorum, o yüzden senaryo, benim için çok özel bir ödül oldu” diye konuştu.

Menderes Samancılar’dan hem oyunculuk hem insanlık dersi

Ulusal Yarışma En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü, kendisi de genç yaşta Altın Portakal kazanan, jüri üyesi güzel oyuncu Beste Bereket açıkladı. “Babamın Kanatları” filmindeki performansı ile Menderes Samancılar, En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Yıllardır oyunculuğuyla ders veren emektar sanatçı, ödül konuşması ile de adeta insanlık dersi verdi. Samancılar; “Bu güzel festivalin devam etmesi için omuz veren herkese teşekkür ederim” diye başladığı konuşmasında, “İçinde bulunduğumuz kaosun farkındayız, zor günler geçiriyoruz. Bizim ülkemizdeki acılar bize yetiyor ama komşularımıza da üzülüyoruz. Bu ödülü; çocukları kıyıya vurmuş, ülkesi parçalanmış Suriyeli dostlarım için alıyorum” sözleriyle salonda alkış tufanı estirdi.

“Babamın Kanatları” filminin ikinci Altın Portakal’ı ise müzik dalında geldi. Hem yönetmen yardımcılığı hem de müzisyen sıfatlarını taşıyan, jüri üyesi sanatçı Orhan Topçuoğlu’nun elinden En İyi Müzik ödülü alan Burak Korucu; “Anlattıklarımız ana akımın pek görmek istemediği şeyler, film de biraz öyle bir filmdi. Kalp gözümüzü biraz açmamız lazım film yaparken; birbirimizi daha iyi dinlememiz anlamamız lazım. Fırat suyu, Marmara’ya karıştı artık, bunun üzerine daha fazla düşünmemiz lazım” dedi.

Ulusal Yarışma Film İzleyici Ödülü de “Babamın Kanatları”nın oldu. Ödülü; Türkiye’de de özellikle oynadıkları Game of Thrones ve NYPD dizileri ile yakından tanınan iki popüler isim, Tara Fitzgerald ve Esai Morales açıkladı. “Merhaba arkadaşlar” diyerek kürsüye gelen Morales yine Türkçe olarak “Seni seviyorum Antalya, Türkiye” dedikten sonra, “Tamam şov yeter” diyerek ödül sahibini açıkladı. Ödülü alan, filmin yapımcılarından Soner Alper, “Antalya halkına ve bizi davet ettikleri için festivale teşekkür ederiz” dedi.

Uluslararası Yarışma’ya Filistin damgası

Uluslararası Yarışma’ya da En İyi Müzik ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerindeki çift Altın Portakal ile “48 Kavşağı” (Junction 48’) ve Filistin, damgasını vurdu. En İyi Erkek Oyuncu ödülü, Uluslararası Jüri üyesi, Altın Portakallı oyuncu Nursel Köse’nin; “Hâlâ her gün kanayan Filistin yarasını, müziğiyle sararken oyunculuğuyla yeni nesillere model olmasını fütursuzca beceriyor” sözleriyle tarif ettiği, Tamer Nafar’ın oldu. Nafar’ın ödülünü, filmin oyuncularından Samih Zakout ve Samar Qupty aldı. Qupty; “Hiç buna hazır değildik. Tamer’in olmamasına çok üzüldüm, burada olsa çok mutlu olurdu” derken Zakout hem Türkçe teşekkürü hem de semptatik tavırlarıyla büyük alkış aldı. Uluslararası Yarışma En İyi Müzik Ödülü’nü de “48 Kavşağı” kazanınca bir kez daha Qupty ile sahneye gelen Zakout, filmde de yer alan Arapça bir şarkıdan bölüm söyleyerek bütün salonu mest etti. Ödülü açıklayan, Uluslararası Jüri üyesi, Uluslararası Saraybosna Film Festivali Direktörü Mirsad Purivatra; ödülü “Bizi sadece oyunculukla değil müzik ve şiirselliğiyle etkiledi. Filistin’in 1948’den bugüne kadar olan tarihi ve günlük hayatıyla, özgürlük isteğiyle etkiledi. Baskı altında yaşayan herkese umut verdi. Saf yaratıcılığın bastırılamadığını gösterdi” sözleriyle Zakout ve Qupty’ye verdi.

Uluslararası Yarışma’da En İyi Senaryo Ödülü ise “Açık Kapı” (La Puerta Abierta) filminin oldu. Uluslararası Jüri üyesi, senarist-yönetmen Wash Westmoreland’in “Bu ödül, son derece güzel yapılandırılmış bir senaryoya ve bize, dışarıda kalanlar hakkında son derece büyük bir merhamet gösteren hikayeye gidiyor” sözleriyle verdiği ödülü, filmin senarist ve yönetmeni Marina Seresesky adına, görüntü yönetmeni Roberto Fernandez ve oyunculardan Emilio Palacios aldı. Fernandez ve Palacios; “Marina şu an bir sonraki filmiyle uğraşıyor ama bu ödül, büyük bir onur. Onun adına teşekkür ediyoruz” dedi. “Açık Kapı” gecede ayrıca seyircilerin oylarıyla belirlenen İzleyici Ödülü’nü de kazandı. Ödülü vermek üzere sahneye gelen usta oyuncu John Savage, “Ülkenizin yaşadığı durumu biliyorum ve bunun için kalbimiz hep sizlerle” diye konuştu.

Uluslararası Jüri bu yıl bir de özel ödül vermeyi kararlaştırdı. “Bazen bir film sizinle kalır. Günler sonra o görüntüler zihninizde hâlâ sizi takip eder çünkü dünyayı daha farklı görmeye başlamışsınızdır. Bu vizyoner filme özel ödül vermek istedik” diyen, Uluslararası Jüri üyesi, Amerikalı oyuncu Andie MacDowell; ödülü, “Başkalarının Evi” filminin Türkiye hakları temsilcisi Olena Yershova’ya verdi. Yershova, “Burada Gürcistan sinemasını temsil ettiğim için gurur duyuyorum. Aynı zamanda ilk filmini çeken bir kadın yönetmen adına da gurur duyuyorum.” dedi.

100 bin TL tutarındaki Antalya Film Destek Fonu (AFDF), bu yıldan itibaren büyük usta Sümer Tilmaç adıyla verilmeye başlandı. 40 başvuru içerisinden finale kalan 6 projeyi; yönetmen-yapımcı Atalay Taşdiken, yapımcı Diloy Gülün ve senarist-yönetmen Nisan Akman’dan oluşan jüri değerlendirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Başkanı Menderes Türel’in verdiği ödülün sahibi ise Abdurrahman Öner’in yazdığı “Aydede” isimli proje oldu.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ödülleri:

Ulusal Ödüller

En İyi Film: Mavi Bisiklet (Ümit Köreken)
En İyi Yönetmen: Ümit Köreken (Mavi Bisiklet)
En İyi İlk Film Ödülü - Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü - Kübra Kip (Babamın Kanatları)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü - Haji Gül Aser (Toz)
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü - Rauf (Vedat Özdemir)
En İyi Kurgu Ödülü - Genç Pehlivanlar (Ali Ağa)
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü - Rauf (Devrim Ömer Ünal)
Dr. Avni Tolunay Juri Özel Ödülü - Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü - Genç Pehlivanlar Tüm Oyuncuları
Film Yöneticileri Derneği (FİLM YÖN) En İyi Yönetmen Ödülü - Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt)
Rengahenk Film Seçkisi İzleyici Ödülü: Yağmurlarda Yıkansam (Gülten Taranç)
Belgesel Film Seçkisi İzleyici Ödülü: Ben Ömer (Mesut Gengeç)
Kısa Film Seçkisi Ödülü: 7 Santimetre (Metehan Şereflioğlu)
En İyi Senaryo: Ümit Köreken (Mavi Bisiklet )
En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Tereddüt)
En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)
En İyi Müzik: Burak Korucu (Babamın Kanatları)
Ulusal Yarışma İzleyici Ödülü: Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)

Özel Ödüller

Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü: Ay Dede (Abdurrahman Öner)
Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Harvey Keitel
Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Asghar Ferhadi

Uluslararası Ödüller

En İyi Film: Tereddüt (Yeşim Ustaoğlu)
En İyi Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt)
En İyi Erkek Oyuncu: Tamer Nafar (48 Kavşağı / Junction 48’)
En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Tereddüt)
En İyi Senaryo: Marina Seresesky (Açık Kapı / La Puerta Abierta)
En İyi Müzik: Tamer Nafar (48 Kavşağı / Junction 48’)
İzleyici ödülü: Açık Kapı (La Puerta Abierta)
Jüri Özel Ödülü: Başkalarının Evi (House of Others)

Antalya Film Forum Ödülleri

Villa Kult Rezidans Ödülü - Anadolu Leoparı
TRT Proje Geliştirme Ödülü - Şahmerdan
Kurmaca Pitching Platform Ödülü - Kız Kardeşler/Güven
Belgesel Pitching Platform Ödülü - Ben de Buradayım/Kim Mihri
Difiglame Renklendirme ve Görsel Efekt - Daha
Work in Progress Ödülü – Mr. Gay Suriye

//EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894