• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Akran Arabuluculuğu Ile Mucizeler Yaratti

Akran Arabuluculuğu Ile Mucizeler Yaratti
Kamuoyunda 'Arabuluculuk Yasası' olarak da adlandırılan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nın mecliste

Kamuoyunda 'Arabuluculuk Yasası' olarak da adlandırılan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nın mecliste kabul edilmesinin ardından 1 Ocak 2018 itibariyle anlaşmazlıklarımızı mahkemeye gitmeden arabulucular vasıtasıyla çözmeye dönemi başladık. 

Toplumun büyük kesimi için hala yabancı bir kavram olan arabuluculuk sistemini görev yaptığı okulda 10 yıldır uygulayan Feridun Balcı deneyimlerini Okulda Arabuluculuk kitabında topladı.

Bir arabulucunun desteğiyle sorunlarımızı çözmeyi ve mahkemelerin iş yükünü azaltmayı amaçlayan sistemin ne kadar başarılı olacağını ilerleyen günlerde yaşayarak göreceğiz. Arabuluculuk mekanizmasının sağlıklı işleyebilmesi için bu sisteme inanan ve güvenen bireylerin temelden yetiştirilmesi gerektiği fikrinden yola çıkan Felsefe Öğretmeni Feridun Balcı, 2006 yılından bu yana görev yaptığı Aybers Hikmet Karabacak Anadolu Lisesi’nde öğrencilerine arabuluculuk eğitimleri veriyor. Sadece eğitim vermekle yetinmeyen Balcı, aynı zamanda bu mekanizmayı, yetiştirdiği arabulucu öğrenciler vasıtasıyla okulunda uyguluyor. Arabuluculuk eğitimlerinin başladığı 2006 yılından bu yana okulda yaşanan şiddet olaylarının ciddi oranda düşüş göstermesi projenin başarısını ortaya koyarken, proje aynı zamanda gelecekte birer yetişkin olacak öğrencilerin hukuksal olarak da arabuluculuk mekanizmasına güvenlerini arttıcı bir işlev görüyor.

Projeyi 2006 yılından beri başarıyla yürüten, deneyimlerini ve projenin uygulama esaslarını Okulda Arabuluculuk kitabında bir araya getiren Feridun Balcı’nın Nobel Akademik Yayıncılık etiketiyle yayınlanan kitabı, okulunda fark yaratmak ve sorunlarını konuşarak çözen nesiller yetiştirmek isteyen tüm eğitimciler için bir rehber niteliği taşıyor.

ÖĞRENCİLERİ YETİŞKİN YAŞAMINA HAZIRLAMALIYIZ

2006 yılında, çalıştığı okulda öğrencileriyle birlikte ‘barış’ı yaşanılır bir değer kılma kararıyla yola çıktıklarını vurgulayan Feridun Balcı, “Akademik başarıya odaklı eğitim sistemimiz, öğrencilerin sosyal yaşam becerilerinin gelişmesine izin vermiyor. Bu durum gelecekteki mesleki ve aile yaşantılarındaki ilişkilerini sağlıklı yönetebilmelerini engellemekte. Ne yazık ki akademik becerilerin gelişmiş olması sosyal becerilerin de gelişmiş olacağı anlamına gelmiyor. Akran arabuluculuk eğitimleri öğrencilerin yaşadıkları anlaşmazlıklardan kaynaklı ortaya çıkan olumsuz duygularını yönetebilmeleri için değerli bir fırsat. Okullarımızda öğrencilerimizin duygusal okuryazarlık becerilerini geliştirerek onları yetişkin yaşamına hazırlayabiliriz” dedi.

“ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRDİK”

Okullarında fark yaratmayı amaçlayan “maceracı eğitimcilere” katkı yapabilmek umuduyla “Okulda Arabuluculuk” kitabını kaleme aldığını dile getiren Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Başlarken ne kadar zor bir hedefim olduğunu öngörebiliyordum. Ancak 10 yıl süren maceramızı yaşarken karşılaştığım zorluklar, öngörülerimi aştı. Ülkemizde bizim gibi maceracı öğretmenlerin olduğunu düşünerek, onlar da aynı zorlukları yaşamasın diye deneyimlerimi meslektaşlarımla paylaşmayı düşündüm. Batı kaynaklı bir kurumun coğrafyamızda yaşam bulması için kültürümüze sentezlenmesine ihtiyacı vardı. Bir taraftan kuramsal bilgiyi öğrenmek, diğer taraftan o bilginin yaşamda karşılığını bulmayan tarafları için yeni çözümler üretmek gerekiyordu. Eski köye yeni adet getirdik. Öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve okul yöneticilerinin “yeni”ye karşı direncini kırmak kolay olmadı.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894