• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Afrikalı Dostlarımızın FETÖ’ye Karşı Hassasiyeti Artmaktadır

Afrikalı Dostlarımızın FETÖ’ye Karşı Hassasiyeti Artmaktadır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’a gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’a gitti. Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrikalı dostlarımız arasında FETÖ’ye, bu örgütün niyetlerine, yanıltıcı söylemlerine karşı hassasiyet her geçen gün tanıdıkça, derinliğine vakıf oldukça artmaktadır. 15 Temmuz gecesi suçüstü yakalanan bu örgütün, bu katil sürülerinin, artık ‘diyalog, hizmet, eğitim, ticaret’ diyerek gizlenme imkânı kalmamıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika gezisinin ilk durağı Tanzanya'ya hareketi öncesinde, Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

“AFRİKA’DA 39 BÜYÜKELÇİLİĞE ULAŞILDI”

2005'ten itibaren "Afrika Yılı" süreci başlattıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçle birlikte Afrika’da şu anda 12 büyükelçilikten, 39 büyükelçiliğe ulaşıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin Afrika’nın tüm ülkelerinde Türkiye’nin büyükelçiliklerinin bulunması ve bu büyükelçilikler vasıtasıyla da ikili ilişkilerin çok daha yoğun bir şekilde sürdürüldüğü kıta hâline gelmesi olduğunu söyledi.

Doğu Afrika seyahatlerine; bazı bakanların, milletvekillerin ve yoğun bir iş adamı ekibinin eşlik ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ziyaret programında öncelikle Darüsselam’da Tanzanya Cumhurbaşkanı ile 23 Ocak Pazartesi günü bir araya geleceğiz. Bilahare Cumhurbaşkanı Sayın Magufuli’yle heyetlerimiz arasındaki resmî görüşmelere eş başkanlık yapacağız. Aynı zamanda Türk ve Tanzanyalı müteşebbislerimizin düzenleyeceği iş adamlarımızla birlikte foruma değerli mevkidaşımla beraber iştirak edeceğiz” dedi.

Tanzanya ziyaretlerinin ardından 23 Ocak Pazartesi günü akşam saatlerinde Mozambik’in Başkenti Maputo’ya geçeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ocak Salı günü ise Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi’yle görüşeceklerini ve heyetler arası toplantı yapacaklarını kaydetti.

“FETÖ’NÜN FAALİYETLERİYLE İLGİLİ DEVLET BAŞKANLARIYLA DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ”

Ziyaretinin, Türkiye’den Mozambik’e Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyaretin özellikle özel bir anlamı da ilk ziyaret olmasının yanında, malum Afrika ülkelerinde Tanzanya olsun, Mozambik olsun, diğerleri olsun, FETÖ’nün bu ülkelerdeki yoğun faaliyetleriyle ilgili oradaki devlet başkanlarıyla bu konuları da masaya yatırıp değerlendirmelerini inşallah yapmış olacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambik’teki görüşmelerimizin ardından; 24 Ocak Salı akşamı Madagaskar’ın Başkenti Antananarivo’ya geçeceklerini belirterek, 25 Ocak Çarşamba günü Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile bir araya geleceklerini ve yapılacak heyetler arası görüşmelere de başkanlık yapacaklarını vurguladı.

“BÖLGESEL VE ULUSLARARASI KONULARDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNACAĞIZ”

Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile son olarak 2016 Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi’nde bir araya geldiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Madagaskar ziyareti de, Türkiye’den bu ülkeye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılmış olan ilk ziyaret oluyor. Madagaskar’da gerçekleştireceğimiz temasların ardından aynı gün ülkemize geri döneceğiz. Ekim-1979’da özellikle açıldıktan sonra o dönemdeki bütçe mülahazalarıyla 1984 yılında kapatılan Darüsselam Büyükelçiliğimiz Afrika’ya açılım politikamız kapsamında 2009 yılında yeniden faaliyete geçti. Özellikle Antananarivo Büyükelçiliğimiz 2010 yılında, Maputo Büyükelçiliğimiz ise 2011 yılında faaliyetlerine başladı. Bugün açılımdan ortaklığa dönüşen Afrika politikamız çerçevesinde az önce de ifade ettiğim gibi 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz bulunuyor. Önümüzdeki süreçte inşallah Dışişleri Bakanlığımızın gayretleriyle diğer ülkelerde de temsilcilik açmayı arzu ediyoruz. Ziyaretimiz vesilesiyle ikili iş birliğimizi ele alacak, ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağız.”

“FETÖ’NÜN KARDEŞ COĞRAFYALARDAN TASFİYE EDİLMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ”

“Bu ziyarette özellikle de Maarif Vakfımızla ve onun temsilcileriyle birlikte FETÖ ile mücadele bağlamında muhataplarımızdan beklentilerimizi dile getireceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha sonra da özellikle FETÖ’nün bilhassa dost ve kardeş coğrafyalardan tasfiye edilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz ve kendileriyle de neler yapabiliriz bunları konuşacağız. Şunu memnuniyetle belirtmek isterim: Afrikalı dostlarımız arasında bu örgüte, bu örgütün niyetlerine, yanıltıcı söylemlerine karşı hassasiyet her geçen gün tanıdıkça, derinliğine vakıf oldukça artmaktadır. 15 Temmuz gecesi suçüstü yakalanan bu örgütün, bu katil sürülerinin artık diyalog, hizmet, eğitim, ticaret diyerek gizlenme imkânı kalmamıştır. İnşallah Maarif Vakfı’nın, TİKA’nın, Türkiye Burslarının ve gönüllü kuruluşlarımızın desteğiyle bu terör örgütünü ülkemiz, milletimiz ve dostlarımız için bir tehdit olmaktan çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

“YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA VE PAZARLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Doğu Afrika ziyaretleri sırasında farklı sektörlerden birçok iş adamının da kendisiyle beraber olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, her üç ülkede de düzenlenecek iş forumları vasıtasıyla iş adamlarının yerel muhataplarıyla bir araya getirilmek suretiyle iş bağlantıları kurmalarını da temin edeceklerini ifade etti.

İş adamlarına, bakanların da gerekli desteklerinin göz ardı edilemeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii biz de cumhurbaşkanları olarak bu toplantılara bizzat iştirak etmek suretiyle iş adamlarımızın oradaki heyecanını, girişimci ruhunu da artırmış olacağız. Ben bu forumların kıtayla son dönemde gelişmekte olan ticari ve ekonomik ilişkilerimize çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Özellikle ülkemizin içinden geçtiği bu süreçte yeni açılımlara, yeni iş ortaklıklarına, yeni pazarlara ihtiyacımız var. Bu bağlamda geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul’da, Türkiye-Afrika Ekonomi İş Forumunu düzenledik. İnşallah seyahatimiz sırasında hem bu forumun sonuçlarını görme, hem de yeni ortaklıklar tesis etme imkânı bulacağız. Biz asla tek taraflı kazanmanın, başkalarının alın teri üzerinden zenginleşmenin peşinde değiliz. Biz kazan-kazan esasına göre çalışmalarımızı sürdürmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

“AFRİKALILAR BİZLERİ KARDEŞ GİBİ BAĞIRLARINA BASIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, Afrika ülkeleriyle ilişkilerin karşılıklı saygı esasına dayalı olarak da sürdürmenin kararlılığı içerisinde olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika seyahatlerine geçmişinde sömürgecilik lekesi olmayan bir ülkenin temsilcileri olarak her zaman başımız dik, alnımız ak olarak çıktık. Afrikalılar da bizleri adeta bir kardeş gibi, uzaklardan gelen yakın bir dost gibi her seferinde muhabbetle bağırlarına basıyor. İnşallah bu müspet iklimi devam ettirecek, ticaret, ekonomi, eğitim, turizm ve enerji gibi farklı alanlardaki iş birliklerimizi de inşallah perçinleyeceğiz. Bu düşüncelerle ziyaretlerimizin hayırlara vesile olmasını Rabbimden temenni ediyorum” diye konuştu. // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894