• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Adil Kullanım Kotası Kalkar Mı?

Adil Kullanım Kotası Kalkar Mı?
Son günlerde Türkiye’de kaldırılması tartışılan Adil Kullanım Kotası (AKK)’nın kendisi başlı başına bir sorun olarak görülüyor.

Son günlerde Türkiye’de kaldırılması tartışılan Adil Kullanım Kotası (AKK)’nın kendisi  başlı başına bir sorun olarak görülüyor. Kaldırılması ise başka sorunları da beraberinde getireceği düşünülüyor. Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Ağ ve Sistem Güvenliği Uzmanı Vedat Fetah, Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramının çıkış noktasını, Türkiye’ye internet veren Uydunet’in binalarda internet hizmeti veren  kutu kapasitesinin ev kullanıcıları tarafından aşılarak yaşanan sorunların büyümesi  olarak açıkladı. Bu doğrultuda bir çok kullanıcının interneti verimli kullanması adına kısıtlama getirilmesiyle adil bir kullanımın amaçlandığının altını çizdi. 

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KALKMASI DAHA MÜMKÜN”
Türkiye’nin kendi ürettiği değil, dışarıdan aldığı bir  teknoloji olduğunu ve  kapasitesinin  kısıtlı olduğunu ifade eden Fetah, “Gelişmiş ülkelerde Adil Kulanım Kotasının kalkması daha mümkündür. Çünkü kendilerine internet hız teknolojilerini geliştirmektedir. Örneğin, facebook ve google gibi süper bilgisayarla çalışan firmaların yüksek internet teknolojilerini üretip kullanmaktadırlar” dedi.

Fetah, “Türkiye’de Adil Kullanım Kotasının kalkması  neredeyse mümkün değildir. Çünkü internet sağlayıcıları arka planda ciddi sorunlarla  yüzleşecektir.  Ya size vadettikleri hızı veremeyecekler  ya da  Adil Kullanım Kotası kalkınca  fiyatlar çok yüksek noktalara çıkacaktır”  diyerek  aslında    Adil Kullanım Kotasının internet sağlayıcıları için daha  yüksek kazanç  yolu  olduğunu ve bundan dolayı bu sistemden kolay kolay  vazgeçmeyeceklerini belirtti. Ayrıca operatörlerin, kullanıcılara sundukları hizmetlerde sadece indirme(download) hızını ön plana çıkarırken, karşıya yükleme (upload) hızından pek bahsedilmediğini bu durumun  bir çeşit yanıltmaca olduğunu  vurguladı. 

AKK NEDİR?
Adil Kullanım Kotası (AKK) veya Adil Kullanım Noktası (AKN) olarak da geçer. İnternet kullanıcılarının şebeke kullanımı sırasında yoğun veri trafiği uygulayarak neden olabileceği teknik problemleri, hasarları ve ağdaki verimliliğin düşmesini önlemek amacıyla planlanan bir uygulama. Telekomünikasyon şirketleri bu uygulamayı genel olarak kullanıcılarının mağdur olmaması, aynı kalitede ve daha sağlıklı hizmet alabilmeleri için devreye alınan bir uygulama olarak tanımlıyor. // EGE BASIN GRUBU // Kemal Onur Yazıcı-Cihangir Kılıç

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894