• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

8 Milyar Dolarlık Hırdavat Sektöründen Güç Birliği

8 Milyar Dolarlık Hırdavat Sektöründen Güç Birliği
Türkiye'de 14 bine yakın firma ile 8 milyar dolar büyüklüğe ulaşan hırdavat sektörü güç birliğine gitme kararı aldı.

Türkiye'de 14 bine yakın firma ile 8 milyar dolar büyüklüğe ulaşan hırdavat sektörü güç birliğine gitme kararı aldı. Sektör Hırdavat Sanayici ve İşadamları Derneği (HISİAD) olarak dernekleşirken, ilk başkanı Çetin Tecdelioğlu oldu. Derneğe sadece sanayicileri ve üreticileri değil, aynı zamanda dağıtıcıları, satıcıları, distribütörleri ve bu işin esnaflığını yapan iş insanlarını da almak istediklerini belirten Tecdelioğlu, sektörün en önemli sorunlarından biri olan fuar eksikliğine de çözüm bulacaklarını söyledi. 

Hırdavat Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HISİAD) kuruluş toplantısında konuşan Tecdelioğlu, global firmaları da içlerine alarak yeni bir güç birliğine gittiklerini söyledi. Hırdavatın çok geniş kapsamlı bir sektör olduğuna işaret eden Tecdelioğlu, 13 bin 942 firmanın faaliyet gösterdiği sektörün yan sanayi ve bağlantılı sektörlerle 1 milyon kişiye istihdam yarattığını belirti. 

DERNEK HERKESE AÇIK

Bu derneğin içine sadece sanayicileri ve üreticileri değil, aynı zamanda dağıtıcıları, satıcıları, distribütörleri ve bu işin esnaflığını yapan iş insanlarını da almak istediklerini kaydeden Tecdelioğlu,  onların da yıllardan bu yana gelen çok ciddi tecrübeleri, dağıtıcılıkları ve lojistik ağları olduğunu söyledi.  Tecdelioğlu, şöyle devam etti: 

"Esnaflık işi zaten artık lojistiğe döndü. Burada onlarla ilgili de neler yapmamız lazım, nasıl dağıtım ağları kuracağız, e-ticarete nasıl geçeceğiz? Karşımıza çok fazla global rakip geliyor. Dünyadaki büyük internet siteleri geldiler, girdiler, depo açıyorlar. Bunlarla nasıl mücadele edeceğiz? Bunlara hırdavat pazarını kaptırmadan pazarda nasıl var olmaya devam edeceğimizin yolunu hep beraber bulacağız."

İHRACAT İLE İTHALAT BİRBİRİNE ÇOK YAKIN

Hırdavat sektörünün geçtiğimiz yıl 4.08 milyar dolar ihracat yaptığına işaret eden Tecdelioğlu, "Türkiye’nin ihracatında en önemli ve en katma değerli ihracat kalemlerinden biriyiz. İhracat birim fiyatımız kilogram başına 3.62 dolar. Türkiye’nin ihracatının neredeyse 3 katı. Ancak bunun yanında 3.99 milyar dolar da ithalatımız var. Cari açık vermiyoruz ama çok yakınız. Bunu artıya geçirmemiz, açık ara cari fazla veren bir sektör olmamız lazım. Onun için biraz daha yerli ve milli odaklı çalışmalıyız." dedi. 

Türkiye'nin hırdavat sektöründe önemli bir yerinin olduğunu kaydeden Tecdelioğlu, "Örneğin çivide dünya ortalamasında 14'üncü, Avrupa'da 7'inciyiz. Bakır boru parçalarında dünyada 7,  Avrupa’da 5'inci sıradayız. Alüminyum boru parçaları ve alüminyum aksesuarlarında da Avrupa'da beşinci sıradayız. Biz tüm bu sektörlerde ilk iki sıraya oynamak istiyoruz.  Bunun için de hangi ülkelerde fırsatlar var, öncelikli ülkeler nereler, hangi bölgelere mal satabiliriz, ihracatımızı nasıl artırabiliriz gibi konulara büyük önem vereceğiz. Derneğimizin en önemli amaçlarından birisi bu." diye konuştu. 

FUAR SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ EKSİĞİ 

Sektörün en büyük eksiklerinden birinin ciddi bir fuar olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, şunları söyledi: 

"Uluslararası bir fuarın Türkiye ayağının getirilmesi gerek. Biz bunu bağlantı elemanları sektöründe başardık. Fastener Fuarı; uluslararası bir fuar. Bunun bir bacağını İstanbul’a getirdik. Hırdavatta da Köln’deki Eisenwaren Messe Fuarı dünyanın en büyük global hırdavat fuarlarından biri. Biz dernek olarak temsiliyet gücümüzle Türkiye’de hırdavat sektörünün yüzde 70-80’ini temsil eden bir güç olursak o fuarın Türkiye’ye gelmemesi imkansız. İster istemez gelecekler. Biz oraya gittiğimizde doğru bir yer ve salon alma gücümüz artacak. Bunların hepsi temsil gücü ve ilişkilerimizle olacak." 

Tecdelioğlu, yurtdışındaki B2B organizasyonlara ve UR-GE çalışmalarına büyük önem vereceklerinin de altını çizdi. 

ULUSLARARASI BİRLİKLERLE YAKIN TEMAS

HISİAD olarak dünyadaki sektör birlikleri ile de yakın temas içerisinde olacaklarını vurgulayan Tecdelioğlu, "Avrupa Hırdavatçılar Birliği, Amerika Hırdavatçılar Birliği, Çin Hırdavatçılar Birliği, Meksika ve Brezilya Hırdavatçılar Birlikleri... Bunların birkaçıyla geçmişteki fuarlarda hep ikili ilişkilerimiz oldu. Tanışıklıklarımız var, bağlantılarımızı kurduk. Bunları geliştireceğiz ve bizim hırdavat derneğimizin onlarla iş birliği yapabileceği protokoller hazırlayacağız. Uluslararası eş sivil toplum örgütleriyle iş birliği anlaşmaları yapmamız lazım. Bunun gelecekte kuracağımız fuara ziyaretçi getirmemize de yurtdışında B2B’ler yapmamıza da faydası olacak. Bizim mutlaka global olmamız, sadece Türkiye'yi değil, dünyayı hedeflememiz gerekiyor. Dünyanın tedarikçisi olmalıyız. Bu da bizim en önemli vizyonlarımızdan biri olacak." ifadelerini kullandı.  /EGE BASIN GRUBU 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894