• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

40 Yıllık Sorun Çözüldü

40 Yıllık Sorun Çözüldü
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük ve en çevreci yatırımlarından biri olan Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük ve en çevreci yatırımlarından biri olan Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi 4 Ekim 2017 yılındaki büyük açılışının ardından merkez belediye ve ilçe belediyelerinden gelen atıkların ayrıştırmasını yaparak önümüzdeki 40 yıl için çevreye karşı sorumluluğunu yerine getirmeye devam ediyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımlarından biri olan ve en büyük çevre yatırımı arasında yer alan 440 dönümlük alan üzerine kurulan Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi merkezde Yunusemre Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi ile ilçelerden gelen atıklar ile günlük 650 ton atık işleme kapasitesi ile Manisa’ya hizmet vermeye devam ediyor. 

AÇILIŞI MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ YAPMIŞTI

4 Ekim 2017 yılında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açılışını yaptığı Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Şu an itibari ile 650 ton kapasiteli tesisimiz 5 ilçeden günlük 450-500 ton atığı kabul ediyor. Bir tek Saruhanlı’nın atığı gelmiyor. Saruhanlı’ya yaptığımız transfer istasyonunun bu ay bitmesiyle birlikte Saruhanlı’nın atığını da Şubat ayı içinde tesisimize getirerek işlemeye başlayacağız. Şehzadeler Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi atıklarını kendi araçlarıyla buraya getiriyor. Turgutlu ve Ahmetli’nin atıkları semi treyler dediğimiz araçlar ile tesisimize getirilerek kağıt, metal, plastik gibi geri dönüşümü mümkün olan 6 farklı şekilde ayrıştırılması yapılıyor. Atıkların mümkün olan kısımlarının ayrıştırılmasının ardından, bu atıkları düzenli bir şekilde balyalayarak geri dönüşüm firmalarına satışını sağlıyoruz. 
Organik atıkların kompost oluşumu için ilk numunemizi geçen hafta aldık ve analize gönderdik, sonucunu bekliyoruz. Eğer istediğimiz standartlarda olursa ilk olarak Uzunburun mahallesindeki vatandaşlarımıza bu kompostun bir kısmını vermeyi planlıyoruz. Kalan kısmını da park ve bahçe müdürlüğümüzde değerlendireceğiz. Son nihai çıkış içinde ÇED’in kapasite artırımını gerçekleştiriyoruz. Halkın katılımını bitirdik, kurum görüşlerini aldık İDK toplantısını Bakanlık yetkilileri ile birlikte yapacağız” dedi. 

TESİS TEHLİKESİZ ENDÜSTRİYEL ATIK DEPOLAMA LİSANSINA DA SAHİP

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldırım, tesisin tehlikesiz endüstriyel atıkları depolama lisansına da sahip olduğunu belirterek, yapılacak olan kapasite artışıyla birlikte tesise gelen atıkların işleneceğini, dönüşümü mümkün olan atıkların dönüştürüleceğini, organik atıklardan da gübre elde edileceğini kaydetti. Yıldırım, “Son nihai geri dönüşümü mümkün olmayan atık ve tesisimize gelen tehlikesiz endüstriyel atıklar, atıktan türetilmiş yakıta dönüştürülerek yakma tesisine götürülecek. Yakma tesisi de kapalı alanımızın hemen yanında bulunan kamulaştırdığımız yaklaşık 40 dönümlük bir alana kurarak buradaki enerjiden buhar, buhardan da elektrik enerjisi üreteceğiz” diye konuştu. 

2018’İN SONUNDA TÜM İLÇELERİN ATIKLARI TESİSE GELECEK

Başkan Yıldırım, ilçelerde yapılan ve yapımı devam eden transfer istasyonlarının çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Tahmin ediyorum 9 ilçemizdeki transfer istasyonlarının bir kısmı bitti, bir kısmı da yapılmaya devam ediyor. 2018 yılının sonuna doğru tüm ilçelerimizin atıkları rahat bir şekilde bu tesise gelerek günlük bin 400-bin 500 ton atık işleme kapasitesi ile atıklar işlenerek gübre ve enerjiye dönüştürülecek. Böylelikle doğaya ve çevreye fayda sağlayacak bir tesis olması ilkemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

40 YILIN SORUNU ÇÖZÜLDÜ GELECEK 30 YILIN PLANLAMASI YAPILDI

Manisa’nın, 40 yıldır kanayan yarası olan ve sürekli olarak gündeme gelen vahşi depolamadan bu tesis ile kurtulduğuna vurgu yapan Başkan Yıldırım, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile bu tesisin planlamasında 40 yıllık sorun çözüme kavuşurken önümüzdeki 30 yıl bu sorun ile karşılaşılmayacağı düşünülerek, bu süreyi nasıl arttırırız yönünde bir çalışma yaptık. Yakma tesisimizin dizaynını bu şeklide oluşturduk. Alanımızı aldık, imar planını yapıyoruz ve ÇED sürecini bitirmek üzereyiz. Kuracağımız yakma tesisi ile birlikte tesisimizin ömrü 30 yıldan 40-50 yıla kadar çıkacak. Bu süre daha uzun olabilir. Manisa halkımıza hayırlısı olsun” şeklinde konuştu. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894